Kogel mogel czy jest zdrowy i jak go prawidłowo przygotować?

Dla wielu osób kogel mogel to smak dzieciństwa, dla innych potrawa, której nie byliby w stanie zjeść z uwagi na fakt przygotowania ze świeżego kurzego jaja. Rodzice często zadają sobie pytanie – kogel mogel czy jest zdrowy?

Z uwagi na możliwość występowania na skorupce pałeczek salmonelli nie powinno się go podawać małym dzieciom. Nie jest to jednak odpowiedź na pytanie, kogel mogel czy jest zdrowy? Sprawdź, czytając artykuł poniżej.

Kogel mogel czy jest zdrowy?

W wątku spożywania jajek tyle jest przeciwników, co zwolenników. W dawniejszych czasach, kiedy nie było na rynku spożywczym tylu słodyczy, ludzie radzili sobie przyrządzając kogel mogel, który był wśród dzieci wyjątkowym smakołykiem. Zjadali go także dorośli, kiedy przyszła im ochota na słodkości. Kogel mogel czy jest zdrowy? W dawnych czasach tylu ludzi go jadło, a problemów ze zdrowiem było mniej, porównując do czasów obecnych, ery batoników i chipsów. Jak więc jest faktycznie?

Zdrowe kury karmione ziarnem

Z wielu przeprowadzonych badań wynika, że karmienie kur ziarnem wpływa na to, że znoszą zdrowe jajka. W żółtkach występują aminokwasy – tyrozyna oraz tryptofan, które mają silne działanie przeciwutleniające, tym samym chroniąc przed chorobami serca i nowotworami. Według badań przeprowadzonych w University of Alberta w Kanadzie wystarczy zjeść dwa żółtka, by zwiększyć dwukrotnie ilość tryptofanu i tyrozyny, jednakże żółtka te powinny być zjedzone w postaci surowej. Okazuje się więc, że kogel mogel jest zdrowy. Oczywiście pozostaje jeszcze sprawa cukru, nie każdy przecież może sobie pozwolić na jego zjedzenie, niemniej można go przecież zastąpić miodem lub słodzikiem.

Zobacz też:  Czy seitan jest zdrowy? Najważniejsze informacje o tym wegańskim produkcie!

Od którego roku życia bezpiecznie można podać dziecku kogel mogel?

Dziecko nie może zarazić się salmonellą przez pokarm, zatem jeśli mama zje kogel mogel nic się złego nie powinno się stać, zawsze jednak powinno się uważać. Pamiętaj, że salmonella występuje na skorupkach jajek, zanim więc zaczniesz się brać za zrobienie kogla mogla, dobrze umyj jajka, powinno się je także sparzyć. Niestety nie ma pewności, czy po sparzeniu wszystkie pałeczki salmonelli zostaną zabite. Dlatego właśnie, w związku z ryzykiem nie powinno się kogel mogel podawać małym dzieciom, u których spożycie pałeczek salmonelli może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, podczas którego może pojawić się biegunka, wymioty i ból brzucha. Niestety w wyniku powikłań taki stan może zakończyć się sepsą. Z podawaniem kogla mogla poczekaj do 5–6 roku życia, kiedy skutki salmonelli mogą być już niegroźne.

Bezpieczniejsza wersja kogla mogla

Jeśli chcesz przygotować kogel mogel w bezpieczniejszy sposób – zrób go w kąpieli wodnej. Jajko uciera się z cukrem w kąpieli wodnej tak, by osiągnęło temperaturę 60 stopni Celsjusza. W garnku należy nalać wodę, zagotować ją, położyć na garnku odwrotnie pokrywkę, a na pokrywce garnuszek z jajkiem i cukrem i w ten sposób ucierać. Do sprawdzenia temperatury przyda się termometr do żywności.

Masz już odpowiedź kogel mogel czy jest zdrowy – będzie świetnym wyborem dla twojego zdrowia, zachowaj jedynie ostrożność i higienę jajek.



Zobacz także:
Zobacz też:  Czy sos sojowy jest zdrowy? Przedstawiamy najważniejsze informacje o najpopularniejszym azjatyckim sosie!
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.