Marynowane rzodkiewki – przepis na sałatkę i zalewę z czosnkiem

Marynowane rzodkiewki to zdrowa przekąska dla każdego. Dodawaj ją do sałatek. Rób przetwory. Wzbogacaj smak dań. Jak przygotować to warzywo i zrobić zalewę? Poznaj przepisy na marynowane rzodkiewki!

Marynowane rzodkiewki to składnik, który gości w naszych domach pod wieloma postaciami. Wykorzystywane są jako dodatek do sałatek, można też robić z nich przetwory. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Taka przekąska to bogate źródło składników odżywczych. Sprawdź najlepsze przepisy i poznaj smak rzodkiewki w nowej odsłonie.

Przepis na marynowane rzodkiewki – przygotowania i lista składników

Marynowane rzodkiewki to zalewa z czosnkiem i aromatyczne przyprawy. Aby wypełnić 3 słoiczki o pojemności około 250 ml, przygotuj:

  • rzodkiewka (5 pęczków);
  • ocet winny (200 ml);
  • woda (500 ml);
  • sól (1 łyżka);
  • cukier (1,5 łyżeczki);
  • ziele angielskie (12 ziarenek);
  • liść laurowy (6 listków);
  • czosnek (6 ząbków);
  • pieprz (10 ziarenek).

Przygotowujemy zalewę z czosnkiem

Najpierw rzodkiewki myjemy. Później należy odciąć od nich liście. Z resztek można zrobić na przykład smaczne pesto. Przed wykorzystaniem słoików trzeba je koniecznie wyparzyć. Potem można już wkładać liście laurowe, ząbki czosnku i same rzodkiewki.

Robienie zalewy zaczynamy od wymieszania jej wszystkich składników. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy przez 12 minut. Taką marynatą zalewamy rzodkiewki. Dokładnie zakręcony słoik trzeba pasteryzować w garnku przez 15 minut. Będą gotowe po kilku dniach, ale jeść można je znacznie dłużej.

Sałatka z marynowanymi rzodkiewkami – zobacz porady

Marynowane rzodkiewki to pyszny dodatek do sałatki. Przed dodaniem należy przygotować zalewę. Zakręcony słoik odstawiamy do momentu wystudzenia. Po tym czasie rzodkiewki można jeść albo przechowywać w lodówce.

Zobacz też:  Podgrzybki marynowane w zalewie octowej – przepisy na grzyby marynowane

Kiedy wszystkie składniki na sałatkę są gotowe, dodajemy warzywa i zioła. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać ziemniaki, rzodkiewkę, cebulę i sałaty ze szczypiorkiem i pietruszką. Na końcu dodaj dressing i odczekaj chwilę, żeby smaki się przegryzły.

Marynowane rzodkiewki a przetwory – sprawdź podobne przepisy

Aby dłużej cieszyć się smakiem, można przygotować przetwory z rzodkiewki. Należy oczywiście wyparzyć słoiczki – później można zagotować wodę z octem i olejem dodając do niej sól i cukier oraz przyprawy. Do marynaty wrzucamy umyte i pokrojone rzodkiewki. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Po tym czasie możemy napełniać słoiki rzodkiewką, ale nie wyłączamy palnika.

Marynowane rzodkiewki, czyli warzywo jako kulinarny majstersztyk

Rzodkiewka jest bogata w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Dzięki temu jej regularne spożywanie zapobiega rozwijaniu się takich schorzeń jak cukrzyca i choroby serca. Rzodkiewki obniżają też poziom cholesterolu.

Marynowana rzodkiewka to przekąska idealna na każdą porę roku. Najlepiej smakuje wiosną i latem. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane – będzie gotowa już w ciągu kilku dni. Chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem? Wystarczy, że znajdziesz doskonały przepis na marynowane rzodkiewki.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz