Przepis na puree bananowe z cytryną. Właściwości bananów. Jak przygotować lekkie i zdrowe puree z bananów. Różne alternatywy przygotowania puree z bananów.
Banany dla zdrowia…
Banany zawierają w sobie dużo potasu, żelaza i magnezu. Bogate są również w witaminę A, E oraz B6. Jest to owoc słodki i miękki, bardzo łatwo się trawi. Z tego powodu jest kochany zarówno przez dzieci, jak i sportowców. Jest smaczną, szybką przekąską, która pomoże nam doładować organizm. Z bananów przygotujemy chlebki, ciasta, desery i koktajle.
Kupując banany pamiętajmy o jednej podstawowej zasadzie, a mianowicie, że nadające się do spożycia owoce , to tylko te mocno dojrzałe, bardzo miękkie, pełne na sobie ciemnych, brązowo-czarnych kropeczek.
Niedojrzały banan posiada mniejsze wartości odżywcze oraz smakowe i jest ciężej trawiony przez nasz organizm, tak więc nie bójmy się wybierać bananów, które ze względu na swoją dojrzałość zostały wystawione na promocje. Będą idealne do jedzenia na już, a dodatkowo zaoszczędzimy na zakupach.
Jak wykonać aromatyczne puree bananowe z cytryną?
Wymyślając ten przepis na puree kierowałam się zasadą, aby było smaczne, delikatne w konsystencji oraz bardzo zdrowe i odżywcze.
Podany przeze mnie przepis jest opcją np. dla osób nie tolerujących laktozy, ale obiecuję, że klasyczni miłośnicy produktów pochodzenia zwierzęcego również będą z niego bardzo zadowoleni.
Składniki, które należy przygotować na 2 porcje naszego puree:
– 4 dojrzałe banany
– 1/3 szklanki soku z cytryny
– 3 łyżki stołowe miodu dobrej jakości
– jogurt naturalny z kokosa 300 gramów
– łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
Przygotowanie zaczynamy od wyciśnięcia soku z cytryny. 4 dojrzałe banany obieramy ze skórki i blendujemy razem z sokiem. Jeśli nie mamy do pomocy robota kuchennego, możemy banany rozgnieść za pomocą widelca, a całość mieszać łyżką, lecz puree nie będzie wtedy tak aksamitne.
Do powstałej masy dokładamy jogurt naturalny z kokosa, miód i ekstrakt z wanilii, a następnie całość znów mieszamy, do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji.
Przekładamy puree do miseczki i dekorujemy według uznania. Możemy położyć na górze cienkie plasterki banana lub ćwiartki cytryny. Do dekoracji dobrze sprawdzą się też mrożone owoce, orzechy lub kwiaty jadalne.
Tak przygotowane puree dostarczy nam witamin i energii na cały dzień. Jest lekkie, a jednocześnie sycące i orzeźwiające.
Inne alternatywy przygotowania puree z bananów z cytryną
Do rozgniecionej masy bananowej, zmiksowanej z cytryną możemy dołożyć szereg innych składników, aby wykonać interesujące nas puree. Poniżej podaje kilka możliwości:
– jabłko plus marchewka – owoce ścieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach i mieszamy z naszą bazą
– gruszka, truskawka, malina, borówka, porzeczka – owoce mogą być świeże, jak i mrożone. Miksujemy je z naszym bananem i voila
– brzoskwinia i ananas – takie puree będzie mocno egzotyczne, słodkie i energetyzujące
– klasyczny jogurt naturalny lub kremowy ser biały
– mleczko kokosowe – np. z puszki. Oddzielamy wtedy część stałą z naszego mleczka kokosowego i mieszamy ją z naszym bananem. Powstanie nam dość sycący i lekko tłusty deser
Jak więc widzimy sposobów na przygotowanie puree z banana jest mnóstwo. Mam nadzieję, że udało mi się Was zachęcić do przygotowywania tych lekkich, zdrowych posiłków.
Smacznego!
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Kruche ciasto z bananami – przepis
- Koktajl z mango i banana – moc witamin
- Mango Lassi. Przepis na indyjski napój z mango
- Makaron ze szpinakiem i jajkiem – przepis
- Masło z awokado – pyszny dodatek do pieczywa
- Dżem truskawkowy – Thermomix i przepis na smaczne smarowidło