Wybór odpowiedniego wyposażenia kuchennego ma wpływ nie tylko na komfort i jakość przygotowywanych dań, ale również oszczędności. A jedną z najczęstszych zagwozdek osób aranżujących swoją kuchnię jest wybór płyty grzewczej. W tym artykule zastanowimy się, czy lepszym i bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie płyta elektryczna, czy też gazowa. Zapraszamy!
Płyta gazowa, czyli w zgodzie z tradycją
Jeszcze do niedawna płyty gazowe gościły w większości kuchni – są to zdecydowanie najbardziej klasyczne z rozwiązań, mające kilka zalet. Przede wszystkim są stosunkowo tanie – koszt zakupu takiego urządzenia może wynieść 500-600 zł, a więc mniej w porównaniu do płyt elektrycznych czy indukcyjnych. Co więcej, ich koszty eksploatacji nie są wysokie, a użytkownicy mogą ustawiać na palnikach gazowych każdy rodzaj garnków.
Niestety, takie rozwiązania posiadają również wady. Przede wszystkim płyty gazowe cechują się niższą wydajnością energetyczną, są trudniejsze w czyszczeniu i mniej bezpieczne – głównie ze względu na to, że stanowią źródło otwartego ognia. Zwykle nie posiadają również tak dużej liczby funkcji, jak nowocześniejsze płyty elektryczne.
Płyta elektryczna – nowocześniejsza i bardziej oszczędna?
Płyty elektryczne imponują przede wszystkim nowoczesnym wyglądem oraz licznymi funkcjami, jak timer czy kontrola gotowania, które znacznie podnoszą komfort gotowania. Co więcej, to urządzenia posiadające gładką powierzchnię, dzięki czemu są o wiele łatwiejsze w czyszczeniu i nie stanowią otwartego źródła ognia, w związku z czym są bezpieczniejsze (często posiadają także blokadę przed dziećmi albo przypadkowym uruchomieniem). Zapewniają również krótszy czas gotowania i niskie zużycie energii – zwłaszcza w sytuacji, gdy postawisz na urządzenie energooszczędne od cenionego producenta.
Czy w takim razie posiadają wady? Tak – przede wszystkim koszty ich eksploatacji, ze względu na rosnące ceny prądu, mogą być wyższe. Dodatkowo płyty elektryczne długo się nagrzewają i nie są przystosowane do każdego rodzaju garnka czy patelni. Trzeba liczyć się również z tym, że ze względu na użycie elektroniki urządzenia tego typu mogą być nieco bardziej podatne na awarie.
Płyta elektryczna czy gazowa – ostateczny werdykt
Jeżeli zależy Ci na nowocześniejszym urządzeniu, które pozwoli korzystać z wielu funkcji – postaw na płyty elektryczne. Są one o wiele bardziej zaawansowane i dają znacznie większe możliwości podczas przygotowywania potraw. Przykładem na to są urządzenia marki Electrolux posiadające panele dotykowe, umożliwiające łatwe ustawienie temperatury, a także wybór poszczególnych opcji. Dzięki funkcji EcoTimer, która automatycznie oszczędza energię przy każdym gotowaniu, możesz również zmniejszyć rachunki za prąd.
Jeżeli natomiast płacisz mniej za gaz i chcesz wybrać urządzenie tańsze w eksploatacji, postaw na płyty gazowe. Niestety, będziesz musiał zrezygnować w tym wypadku z wielu funkcji, o których wspominamy wyżej.
Artykuł sponsorowany
Zobacz także:
- Wybór płyty indukcyjnej – o czym warto pamiętać
- Wielofunkcyjny robot kuchenny. Dlaczego warto go mieć w swojej kuchni?
- Sprzęty AGD do kuchni, które musisz mieć!
- Pierwsze kroki w kuchni – jak zacząć przygodę z gotowaniem?
- Ile kosztuje remont kuchni?
- Rodzaje i typy mąki – czym się różnią?