Pizza kalafiorowa

Co jest stosunkowo szybkim i prostym do wykonania daniem i smakuje nawet najmłodszym wybrednym członkom rodziny? Odpowiedzią jest pizza. W tym przepisie dowiecie się Państwo jak zrobić jej zdrowszy zamiennik nie rezygnując z pysznego i wyjątkowego smaku. Spód pizzy z kalafiora nie zawiera mąki ani drożdży dlatego może się sprawdzić na diecie ketogenicznej.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ugotowany kalafior
  • 1 jajko
  • przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, bazylia (po szczypcie)
  • dla wielbicieli sera, składnik opcjonalny- 50 g tartego parmezanu

Sos: 

  • pomidor ok. 200 g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Dodatki– w tej kategorii właściwie nie ma ograniczeń. Dla wegan dobrym dodatkiem może być marynowane tofu i warzywa, przykładowo brokuł, pieczarki oraz kukurydza. Miłośników serowych dań zadowoli obecność kilku rodzajów sera połączonych z delikatną szynką. Zamiast bazylii można wykorzystać rukolę i wraz z dodatkiem sera camembert, żurawiny i orzechów włoskich stworzyć wykwintną potrawę. W tym przepisie przedstawione zostaną klasyczne dodatki, lecz warto mieć na względzie swoje osobiste preferencje i dostosować ten przepis do własnych upodobań.

  • 200 g pieczarek
  • dowolna szynka ok. 5 plastrów
  • ser mozzarella 1 kulka
  • kukurydza z puszki 1/2 opakowania
  • starty ser żółty ok. 50 g
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

Ciasto:

Ugotowany kalafior blendujemy na gładką masę, a następnie na sitku odciskamy z niego nadmiar wody. Następnie do masy wbijamy jajko, dodajemy parmezan (opcjonalnie) oraz przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Na blachę do pieczenia wykładamy papier i smarujemy go odrobiną oleju. Następnie masę przekładamy na papier i rozprowadzamy na placek o grubości ok. 1 cm. Nagrzewamy piekarnik, gdzie następnie umieszczamy ciasto, na połowie wysokości (środkowa półka). Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 15 min (warto jednak na bieżąco monitorować). Gdy spód jest dopieczony można wyjąć go z piekarnika i wyłożyć na niego sos i dodatki.

Zobacz też:  Fit tortilla - przepis

Sos:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę (można użyć również pomidorów z puszki). Wkładamy je do blendera i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Znowu blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy do sosu. Wedle uznania można dodać suszone zioła, chilli lub srirachę dla ostrzejszego smaku.

Dodatki:

Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na odrobinie oleju do zarumienienia. Plastry szynki kroimy w niewielkie kwadraciki. Mozzarellę kroimy w dosyć cienkie plastry. Ciasto po wyciągnięciu smarujemy sosem (jeżeli jest go zbyt dużo część można zostawić na później, zamiast ketchupu). Wykładamy na nie podsmażone pieczarki, szynkę oraz plastry mozzarelli. Składniki można równomiernie rozłożyć na całym cieście lub zrobić części w konkretnych smakach. Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki. Pizzę ponownie umieszczamy w piekarniku na tych samych ustawieniach i pieczemy przez ok. 10 min (do zarumienienia brzegów pizzy i dodatków). Po upieczeniu pizzę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym żółtym serem. Układamy na niej umyte świeże listki bazylii i pizza jest gotowa. Jeżeli część sosu pozostała, można go teraz nałożyć na wierzch pizzy. Warto zaznaczyć, że ciasto na pizzę z kalafiora jest delikatniejsze dlatego zamiast jeść z „rączki” warto użyć sztućców.

Na zrobieniu spodu do pizzy z kalafiora zabawa się nie kończy. Można eksperymentować zastępując go brokułem- wtedy pizza będzie wyglądała jeszcze bardziej oryginalnie. Kwestia dodatków została już omówiona- w zależności od gustu, pory dnia, ochoty właściwie wszystko może powędrować na placek. Również z sosem nie trzeba się ograniczać- oprócz tradycyjnego pomidorowego można przygotować sos czosnkowy. Do kilku łyżek jogurtu dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko mieszamy.

Smacznego!

[kkstarratings]

Zobacz też:  Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2021

Dodaj komentarz