Pierogi ze szpinakiem i serem feta można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na inne okazje. Mogą być świetną propozycją dania na wigilijny stół. To połączenie smaków bardzo do siebie pasuje, dlatego ten rodzaj pierogów jest tak bardzo lubiany. Dodatkowo szpinak jest cennym źródłem żelaza, a podanie go w taki właśnie sposób to doskonały pomył na to, aby zachęcić do jego jedzenia również osoby, które za nim nie przepadają.
Jak przygotować dobre ciasto na pierogi?
Przygotowanie dobrego ciasta na pierogi ma ogromne znaczenie, gdyż jeśli będzie ono zbyt twarde to nawet najlepszy farsz ich nie uratuje. Zbyt cienkie z kolei rozgotuje się we wrzącej wodzie co spowoduje wypłynięcie farszu. Warto więc poznać sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi. Do jego przygotowania potrzebne są:
- kilogram mąki pszennej
- ok. 120 ml oleju
- 400 ml bardzo gorącej wody
- szczypta soli do smaku
Na stolnicę przesiać mąkę i połączyć ją z solą, olejem oraz wodę. Ten ostatni składnik należy dodawać stopniowo w trakcie wyrabiania ciasta. Można do tego użyć także miksera planetarnego, co zdecydowanie ułatwi i przyspieszy cały proces. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do dłoni. Po wyrobieniu należy przykryć je czystą ściereczką i odstawić na około 10-15 minut. Mąkę pszenną można zastąpić dowolnym rodzajem mąki np. pełnoziarnistą lub z tapioki. Podczas odpoczywania ciasta można przystąpić do przygotowywania farszu na pierogi.
Przepis na farsz ze szpinakiem i serem feta
Do przygotowania pysznego farszu niezbędne są następujące składniki:
- około 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- czosnek
- oliwa
- sól do smaku
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę i chwilkę podsmażyć na patelni. Trzeba uważać na to, aby się nie przypalił. Grube łodyżki szpinaku oderwać od liści, a następnie przepłukać. Dodać do czosnku szpinak, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do chwili, aż woda odparuje, a liście zwiędną. Znacząco stracą one na swojej objętości. Gdy szpinak będzie już gotowy należy przełożyć go na sito i odstawić do odsączenia i wystygnięcia. Szpinak musi być w pełni pozbawiony wody, gdyż nawet niewielka jego ilość może spowodować rozlewanie się farszu, co utrudni sklejanie i gotowanie pierogów. Można więc wydusić go przy użyciu łyżki. Gdy będzie już wystudzony przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać rozdrobnioną między palcami fetę oraz dokładnie wymieszać całość. Jeśli trzeba to do farszu można dodać sól oraz odrobinę pieprzu.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta- w jaki sposób poprawnie je sklejać?
Po przygotowaniu ciasta oraz farszu przychodzi czas na robienie pierogów. Ciasto warto podzielić na kilka mniejszych kawałków, gdyż znacznie ułatwi to wycinanie okręgów. Stolnicę należy podsypać odrobiną mąki, aby nie przywierało. Ciasto dokładnie rozwałkować, aby nie było grube. Następnie za pomocą kieliszka, szklanki lub kubka wycinać równe okręgi. Na środku położyć farsz, ale należy pamiętać aby nie było go zbyt dużo. Inaczej bardzo ciężko będzie skleić pieroga. Okręgi z farszem zawinąć, a brzegi starannie skleić. Tak przygotowane pierogi odkładać obok i przykryć ściereczką, co zapobiegnie wysychaniu ciasta. W międzyczasie zagotować w szerokim garnku wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek po około 5-6 sztuk, co zapobiegnie ich zlepianiu. Wodę wcześniej należy posolić. Pierogi po wypłynięciu na powierzchnię powinny gotować się około 2-3 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z wody cedzakiem. Pierogi ze szpinakiem i serem feta można podawać z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Świetnym pomysłem jest także okraszenie ich smażonym boczkiem lub kiełbasą. Tak przygotowane pierogi z pewnością posmakują całej rodzinie.
Zobacz także:
- Pierogi ze szpinakiem i ricottą
- Kluski leniwe fit
- Makaron ze szpinakiem i mlekiem kokosowym
- Tarta z ciasta francuskiego – przepis
- Sałatka z tuńczykiem na krakersach
- Ciasto marchewkowe fit. Najlepsze!