Podajemy składniki i przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Thermomix pozwoli zrobić pierogi, które smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy! Sprawdź składniki i sposób przygotowania.
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Thermomixem możesz się wspomóc, by stworzyć jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych spośród tych, które goszczą na polskich stołach. Jednak nie musisz czekać na specjalną okazję, aby je przygotować.
Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – składniki
Jeśli chcesz przygotować pierogi z kapustą i grzybami, Thermomix na razie odstaw, a zacznij od przyszykowania niezbędnych składników. Poniżej znajdziesz listę, tego, czego potrzebujesz, aby zrobić farsz i ciasto na pierogi. Thermomix pozwoli ci przygotować je sprawnie i szybko. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz bliskich wyśmienitym daniem!
Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – składniki na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej;
- 100 g suszonych grzybów;
- 500 ml wody;
- 50 g masła;
- 40 g oleju lub oliwy;
- 100 g marchewki;
- 50 g korzenia pietruszki;
- 100 g cebuli;
- 2 liście laurowe;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- sól, pieprz.
Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej;
- 30 g oleju lub 50 g rozpuszczonego masła;
- 300 ml ciepłej wody.
Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – przygotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania grzybów. Zalej je ciepłą wodą i odstaw przynajmniej na godzinę. Możesz też namoczyć je dzień wcześniej.
- Wlej olej i rozdrobnij cebulę w naczyniu miksującym (5 sek./obr. 5 i duś 3 minuty/obr. 1), po czym przełóż ją do innego naczynia.
- Włóż do naczynia miksującego kapustę i zalej wodą. Gotuj do miękkości (30 minut/Varoma/obr. 1). Ugotowaną kapustę odcedź przez przystawkę Varoma.
- Kapustę, grzyby, warzywa, masło i przyprawy przełóż razem do naczynia miksującego. Rozdrobnij (15 sek./ obr. 4), następnie duś (5 minut/Varoma/obr. 4) i odstaw gotowy farsz do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki na ciasto włóż do naczynia miksującego i wyrób (1 minuta/Interwał).
- Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i cienko rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka, na środek nałóż farsz i zalep brzegi.
Jak widać, z urządzeniem Thermomix przygotowanie pierogów jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Zazwyczaj okrasza się je zeszkloną cebulką, ale można je podawać na różne sposoby.
Zobacz także:
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie
- Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
- Pasztet z cukinii – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta