Ciasto na pierogi Thermomix – przepis na ciasto pierogowe w nowej odsłonie

Pierogi to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni polskiej. Poza tradycyjnymi wersjami, w wielu domach można spróbować pysznych wariacji na jego temat. Pierogi podasz przecież z dowolnym nadzieniem! Sprawdź, jak szybko zrobić sprężyste ciasto na pierogi (Thermomix).

Przygotowywanie pierogów kojarzy ci się ze spędzaniem w kuchni całego dnia? Wcale nie musi tak być! Uprość sobie zadanie i przygotuj ciasto na pierogi Thermomix! Wyjątkowe kuchenne urządzenie zdecydowanie przyspieszy twoją pracę!

Pierogi – odrobina historii

Ciasto na pierogi thermomix

Czy wiesz, że pierwsze pierogi serwowane były nie na terenie obecnej Polski, ale w… Chinach? Choć wielu osobom wydaje się to nieprawdopodobne, źródła historyczne podają właśnie dalekowschodnie pochodzenie tego pysznego dania. Dziś jednak dla wielu ojczyzną tradycyjnych pierogów jest Polska. W książkach kucharskich znaleźć można wiele ich odmian. Najsłynniejsza książka tego typu (pochodząca z lat 50. XX w. „Kuchnia polska”) wymienia aż 12 różnych, klasycznych typów nadzienia do pierogów. Przygotowanie pierogów to właśnie to, co na wigilię można przygotować wcześniej.

Poza klasycznymi pierogami znane są także takie odmiany tej potrawy jak:

  • małe, przygotowywane tradycyjnie na wigilię uszka;
  • niewielkie kołdunki;
  • pierogi wigierskie, czyli pierogi smażone w głębokim tłuszczu;
  • pierogi sejneńskie (pieczone);
  • pieróg biłgorajski – olbrzymi pieróg, którego waga przekracza 1 kg!

Ciasto na pierogi Thermomix – przepis

Jak przygotować ciasto na klasyczne pierogi, aby było dostatecznie cienkie i elastyczne? Poznaj prosty przepis, z którym staniesz się mistrzem ciasta na pierogi. Thermomix ci w tym pomoże!

Zobacz też:  Kompot z suszu – Thermomix. Poznaj prosty przepis

Najpierw przygotuj składniki do przygotowania ok. 80 sztuk pierogów potrzebne będzie:

  • 1 jajko;
  • 25 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego;
  • 250 ml wrzącej wody;
  • 500 g mąki;
  • 0,5 łyżeczki soli.
Ciasto na pierogi thermomix

Mąkę i wodę umieść w naczyniu Thermomixa i mieszaj przez 1,5 minuty na obrotach 4. Odczekaj 3 minuty, aż masa przestygnie i dodaj do niej jajko. Wyrabiaj dalej przez kolejne 1,5 minuty. Teraz dodaj olej i sól i znów wyrabiaj przez 1,5 minuty. Wyciągnij ciasto z naczynia Thermomixa, zagnieć i uformuj w kulę. Odrywaj porcje ciasta do rozwałkowania na oprószonej mąką stolnicy, a resztę trzymaj pod bawełnianą ściereczką. Dzięki temu nie wyschnie, kiedy będziesz wycinał i lepił pierogi z poprzedniej porcji.

Z cienko rozwałkowanego ciasta do pierogów wycinaj kółka. Możesz użyć do tego zwykłej szklanki albo kubka – delikatnie zanurz jego obwód w mące (aby nie przykleił się do ciasta) i wytnij kółko tak, jak przy użyciu foremki do ciastek. Powtarzaj proces z resztą ciasta. Następnie umieść w cieście wybrane nadzienie i sklej brzegi pieroga. Możesz posłużyć się specjalną maszynką, widelcem albo po prostu palcami. Elastyczne ciasto powinno łatwo i szybko się sklejać. Nie rozpadnie się również podczas gotowania. Jeśli jednak trochę przeschnie, z łatwością skleisz je lekko wilgotnymi palcami.

Z czym podawać pierogi?

Jakie jest Twoje ulubione nadzienie do pierogów? Do ciasta możesz dodać farsz, jaki tylko zechcesz! Tradycyjne danie uzyskasz, kiedy przygotujesz pierogi z serem, mięsem, kapustą albo grzybami, przyrządzając danie według przepisu na ciasto pierogowe, który podajemy wyżej. Lżejszą wersją będą pierogi z dowolnymi owocami.

Chcesz spróbować czegoś nowego? Niech na twoim stole zagoszczą wegetariańskie pierogi z soczewicą, marchewką i kaszą albo szpinakiem i serem feta.

Ciasto na pierogi thermomix

Pierogi możesz podać również jako deser. Zaskocz przyjaciół i dzieciaki i zaserwuj im pyszne pierogi z… czekoladą! Najmłodsi pokochają także smak pierogów z bananami albo słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Pierogi na słodko polej dodatkowo sosem śmietankowo-waniliowym. Jak go przygotować? Wystarczy, że 200 g śmietany (12%) zagotujesz z 2 łyżkami cukru. Następnie, energicznie mieszając, wlej do śmietany szklankę mleka połączoną z 2 łyżkami budyniu waniliowego bez cukru. Gotuj całość ok. 30 sekund, nie przerywając mieszania. Gotowe! Pierogi z sosem możesz również udekorować rodzynkami albo suszoną żurawiną.

Zobacz też:  Pasztet z cukinii – Thermomix. Sprawdzony przepis

Pierogi to danie, które zasmakuje każdemu! Aby tak się stało, wystarczy dobrać nadzienie pod gust gości oraz przygotować odpowiednie ciasto na pierogi. Z Thermomixem to zadanie będzie dużo łatwiejsze! To jakie pierogi zagoszczą niedługo u ciebie?

Najczęściej zadawane pytania

Czy Thermomix robi ciasto na pierogi?

Z wykorzystaniem Thermomixa można szybko przygotować różne ciasta, między innymi ciasto na pierogi.

Jak zagnieść ciasto w Thermomixie?

Aby zagnieść ciasto w Thermomixie, należy wybrać odpowiedni, przeznaczony do tego program. Uruchamia się go poprzez wciśnięcie przycisku z kłosem zboża.

Na jakich obrotach wyrabiać ciasto Thermomix?

To, na jakich obrotach wyrabiamy ciasto w Thermomixie, zależy od konkretnego przepisu. Zazwyczaj są to obroty 4.

Jaka jest najlepsza mąka na pierogi?

Najlepsza do przygotowania miękkiego, puszystego ciasta na pierogi będzie mąka pszenna typu 500 lub 650.

Jak ustawić interwał Thermomix?

Aby ustawić interwał w urządzeniu Thermomix, upewnij się, że pokrywa misy jest zamknięta, ze wszystkimi składnikami w środku. Następnie ustaw pokrętło obrotów na pozycję „zamknięte naczynie” i ustal czas wyrabiania ciasta. Wówczas możesz wcisnąć przycisk z kłosem.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi, żeby było miękkie?

Aby ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne i miękkie, należy wyrabiać je wystarczająco długo i raczej nie dodawać jajek. Jeśli podczas wyrabiania wydaje się zbyt twarde, dodaj do niego wody lub śmietany.



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz