Przez żołądek do serca, czyli przepis na szarlotkę, który pokochają domownicy. Dzięki tej recepturze wydobędziesz z jabłek cały potencjał. Kruchy spód, obłędny zapach cynamonu i słodko-kwaśny lukier to zwiastun prawdziwego cudu kulinarnego.
Trafienie w Internecie na dobry przepis na szarlotkę często graniczy z cudem. To samo tyczy się innych ciast, które kuszą pięknym wyglądem na zdjęciach. Jednak w trakcie robienia, okazuje się, że „coś nie gra” i całe przygotowania idą na marne. Szkoda jest tracić składniki na kuchenne niewypały, gdy można sięgnąć po sprawdzoną recepturę, która daje gwarancję udanego wypieku. Szarlotka z prażonymi jabłkami odmieni Twoje spojrzenie na przepisy znalezione w Internecie, ponieważ została opracowana w domowym zaciszu. Wychodzi za każdym razem i za każdym razem wywołuje uśmiech na twarzy. Nie mówiąc o smaku, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag masła roślinnego
- ½ szklanki kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok i skórka otarta z jednej cytryny lub opakowanie cukry wanilinowego
- Szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- Cynamon (ilość w zależności od preferencji)
- ½ szklanki cukru kryształu
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- Sok z jednej cytryny lub ½ szklanki zaprawy cytrynowej
- 3 łyżki wody
Przygotowanie ciasta:
- Do miski należy dodać wszystkie suche składniki. Następnie je wymieszać.
- Masło pokroić w kostkę (ta czynność ułatwi późniejsze zagniatanie) i dodać do suchych składników.
- Do całości dodać jaja, śmietanę, proszek do pieczenia, cytrynę lub cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
- Ciasto należy zagnieść. W tym celu można również użyć miksera ze spiralnymi hakami.
- Wyrobione na gładką masę ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
- Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grubą kostkę.
- Następnie włożyć je do garnka z dodatkiem cynamonu.
- Na małym ogniu należy dusić je na marmoladę, stale mieszając, by się nie przypaliły.
- Pod koniec lekko posłodzić i odstawić do ostudzenia.
Szarlotka przepis końcowy
- Nagrzać piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić je na dwie równe części.
- Pierwszą część rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i uformować rancik.
- Następnie równomiernie rozprowadzić uduszone jabłka.
- Drugą część ciasta rozwałkować, oprószyć mąką i zwinąć w luźny rulon.
- Rulon ułożyć na jednym końcu blachy, rozwinąć go przykrywając jabłka i zalepić brzegi.
- Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 40-50 minut.
- Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny lub zaprawą cytrynową na jednolitą masę.
- Po wyjęciu ciasto ozdobić lukrem.
Przepis banalnie prosty, szybki i przepyszny. Smacznego!
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Pyszna szarlotka Thermomix – ciasto idealne na każdą porę roku!
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Szybkie ciasto – Thermomix. Poznaj wyjątkowo prosty przepis
- Kruche ciasto z bananami – przepis
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie