Przepis na szarlotkę – ciasto miłośników jabłek

Przez żołądek do serca, czyli przepis na szarlotkę, który pokochają domownicy. Dzięki tej recepturze wydobędziesz z jabłek cały potencjał. Kruchy spód, obłędny zapach cynamonu i słodko-kwaśny lukier to zwiastun prawdziwego cudu kulinarnego.

Trafienie w Internecie na dobry przepis na szarlotkę często graniczy z cudem. To samo tyczy się innych ciast, które kuszą pięknym wyglądem na zdjęciach. Jednak w trakcie robienia, okazuje się, że „coś nie gra” i całe przygotowania idą na marne. Szkoda jest tracić składniki na kuchenne niewypały, gdy można sięgnąć po sprawdzoną recepturę, która daje gwarancję udanego wypieku. Szarlotka z prażonymi jabłkami odmieni Twoje spojrzenie na przepisy znalezione w Internecie, ponieważ została opracowana w domowym zaciszu. Wychodzi za każdym razem i za każdym razem wywołuje uśmiech na twarzy. Nie mówiąc o smaku, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła roślinnego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok i skórka otarta z jednej cytryny lub opakowanie cukry wanilinowego
  • Szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • Cynamon (ilość w zależności od preferencji)
  • ½ szklanki cukru kryształu

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sok z jednej cytryny lub ½ szklanki zaprawy cytrynowej
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski należy dodać wszystkie suche składniki. Następnie je wymieszać.
  2. Masło pokroić w kostkę (ta czynność ułatwi późniejsze zagniatanie) i dodać do suchych składników.
  3. Do całości dodać jaja, śmietanę, proszek do pieczenia, cytrynę lub cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
  4. Ciasto należy zagnieść. W tym celu można również użyć miksera ze spiralnymi hakami.
  5. Wyrobione na gładką masę ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Zobacz też:  Kapuśniak z białej kapusty

Przygotowanie nadzienia:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grubą kostkę.
  2. Następnie włożyć je do garnka z dodatkiem cynamonu.
  3. Na małym ogniu należy dusić je na marmoladę, stale mieszając, by się nie przypaliły.
  4. Pod koniec lekko posłodzić i odstawić do ostudzenia.

Szarlotka przepis końcowy

  1. Nagrzać piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
  2. Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić je na dwie równe części.
  3. Pierwszą część rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i uformować rancik.
  4. Następnie równomiernie rozprowadzić uduszone jabłka.
  5. Drugą część ciasta rozwałkować, oprószyć mąką i zwinąć w luźny rulon.
  6. Rulon ułożyć na jednym końcu blachy, rozwinąć go przykrywając jabłka i zalepić brzegi.
  7. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 40-50 minut.
  8. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny lub zaprawą cytrynową na jednolitą masę.
  9. Po wyjęciu ciasto ozdobić lukrem.

Przepis banalnie prosty, szybki i przepyszny. Smacznego!

[kkstarratings]

Zobacz także:

Archiwum: kwiecień 2021

Dodaj komentarz