Makaron ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

Makaron ze szpinakiem kojarzy Ci się z nudą? Z tym przepisem to nic bardziej mylnego! Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego to proste danie nabiera egzotycznego twistu, pozostając przy tym szybkie i proste w wykonaniu. Zaskocz swoich bliskich tą nową odsłoną i przygotuj makaron z mlekiem kokosowym i szpinakiem.

Co będzie nam potrzebne? Składniki (na ok. 4 duże porcje):

  • ok. 400g makaronu wg uznania: spaghetti, penne, kokardki lub tagiatelle (każdy się nada)
  • ok. 500 g świeżego szpinaku lub dobrej jakości szpinak mrożony liściasty
  • puszka gęstego mleka kokosowego (400ml)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • garść ziaren słonecznika
  • pierś z kurczaka lub kostka naturalnego tofu w wersji wegańskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wybierz makaron dobrej jakości. Dobrze nada się zarówno makaron typu spaghetti jak i penne czy kokardki.
  2. W czasie kiedy gotuje się nasz makaron przygotowujemy sos. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, jeśli używasz świeżego szpinaku umyj liście pod bieżącą wodą, jeśli mrożonego wyjmij go wcześniej z zamrażalki i pozwól mu się rozmrozić. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pierś z kurczaka lub tofu kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulkę i doprowadzamy do momentu, w którym delikatnie się zeszkli, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego kurczaka lub tofu. Smażymy całość do zarumienia. Następnie dodajemy świeże liście szpinaku lub wcześniej rozmrożony szpinak liściasty. Całość smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Na sam koniec wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy sos cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Osobną suchą patelnie rozgrzej i wsyp na nią ziarna słonecznika. Praż słonecznik co jakiś czas mieszając aż będzie równomiernie zarumieniony.
  5. Makaron mieszamy z sosem. Danie wykładamy na talerze. Po nałożeniu dekorujemy prażonymi ziarnami słonecznika.
Zobacz też:  Sałatka z cieciorką, jajkiem i pomidorem

Porady:

  • Makaron można doprawić na różne sposoby. Jeśli lubisz pikantne potrawy na etapie rozgrzewania oliwy możesz wrzucić pokrojoną papryczkę chili. Nada to ostrego charakteru całemu daniu. Dodanie kurkumy czy przyprawy curry sprawi, że nasz makaron ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym będzie miał indyjski charakter.
  • Wybieraj mleczko kokosowe o prostym składzie. Im mniej składników w spisie i większa zawartość kokosa tym mleko jest lepszej jakości.
  • Makaron: każdy makaron się nada. Możesz wybrać klasyczny makaron pszenny, albo zdrowszy makaron pełnoziarnisty. Jeśli chcesz, żeby twoje danie było odpowiednie dla osób unikających glutenu wybierz makaron gryczany, albo białkowy makaron z ciecierzycy lub soczewicy.
  • Jeśli używasz tofu, dla bardziej wyrazistego smaku możesz je dzień wcześniej zamarynować- dobrze nada się do tego sól, pieprz, czosnek i sos sojowy.

[kkstarratings]

Zobacz także:

Archiwum: marzec 2021

Dodaj komentarz