Liczi to owoc, który pochodzi z Chin i jest tam uprawiany od ponad 2000 lat. Owoc liczi jest mały, okrągły i ma grubą, szorstką skórę. W towarzystwie jakich składników warto serwować liczi? Jak jeść ten dar natury? Czytaj dalej!
Liczi stanowi bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Jest również źródłem polifenoli, które są przeciwutleniaczami pomagającymi chronić komórki przed uszkodzeniem. Dodatkowo owoc ten jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Zastanawiasz się, jaki smak ma liczi? Jak jeść ten wartościowy owoc? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!
Co to jest liczi i skąd pochodzi?
Liczi to mały, okrągły owoc, który pochodzi z Chin. Skórka liczi jest cienka i czerwona, a miąższ biały i słodki. Owoce liczi rosną na wiecznie zielonych drzewach i są zazwyczaj zbierane od czerwca do sierpnia. Obecnie jest ono uprawiane w wielu tropikalnych regionach świata. Jest często używane do produkcji dżemów, galaretek i wina.
Miąższ owocu jest bardzo soczysty. Owoce liczi mają smak, który opisuje się jako podobny do winogron i truskawek. Są one często spożywane w stanie świeżym, ale można je również wykorzystać w deserach i słonych daniach. Bez względu na sposób jedzenia, są pysznym i orzeźwiającym przysmakiem.
Wybierając liczi, szukaj takich, które są pulchne i mają błyszczącą skórkę. Unikaj liczi z pomarszczoną skórką lub brązowymi plamami.
Dlaczego warto spożywać liczi?
Niewiele osób wie o liczi, ale ten mały owoc ma wielką moc, jeśli chodzi o odżywianie. Liczi jest bogate w witaminę C. Zawiera również sporą ilość miedzi, która jest niezbędna do utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych, kości i nerwów. Ponadto zawiera związki, które pomagają w ochronie przed rakiem i innymi chorobami. Tak więc liczi jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Jeśli szukasz sposobu na wzmocnienie swojego organizmu, dodaj liczi do swojej diety już dziś.
Liczi – jak jeść ten owoc?
Liczi to pyszny i zdrowy owoc, który można spożywać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym sposobem jedzenia liczi jest po prostu obranie skórki i spożycie soczystego miąższu. Jest to świetny sposób, aby cieszyć się naturalną słodyczą owocu.
Liczi można również wykorzystać w daniach typu stir-fry oraz sałatkach i deserach.
Jest ono również popularnym składnikiem napojów takich jak herbata i wódka. Jest też chętnie dodawane do drinków, sorbetów, jogurtów, koktajli i smoothie.
Miąższ owocu liczi jest biały i bardzo soczysty. Jeśli szukasz wyjątkowego i pysznego owocu, który warto dodać do swojej diety, postaw na liczi. Jak jeść ten owoc? Najlepiej na surowo, aczkolwiek jego smak będzie również znakomitym uzupełnieniem sałatek owocowych i deserów!
Zobacz także:
- Kumkwat – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?
- Pitaja – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Kaki – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?
- Awokado – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Jagody goji – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Cherimoya – jak jeść i do jakich produktów dodawać?