Zastanawiasz się, czy możesz samemu przygotować kulebiak z kapustą i grzybami? Thermomix ci w tym pomoże. Skorzystaj z łatwego przepisu.
Chcesz przygotować na święta kulebiak z kapustą i grzybami? Thermomix umożliwia przygotowanie tego dania nawet tym, dla których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz wszystkich wyśmienitym smakiem tej potrawy!
Kulebiak i inne wigilijne potrawy
Święta to czas, w którym cała rodzina może się spotkać razem. Ten czas oczywiście umilają wyśmienite potrawy. Większość wigilijnych dań można kupić gotowych w sklepie, ale oczywiście najlepiej smakują te, które przygotuje się samemu. W tym okresie wiele osób, które nawet na co dzień nie gotują, próbuje swoich sił w kuchni. Na szczęście z pomocą przychodzą łatwe przepisy i proste w obsłudze urządzenia, takie jak np. Thermomix. Wiele osób szuka przepisów na domowe potrawy, których smak znają z dzieciństwa w Internecie. Najczęściej wpisywane frazy dotyczące gotowania to: pyszna kapusta z grzybami mojej mamy, potrawy z karpia, barszcz z uszkami czy słodkie ciasta. Inne popularne danie, zwłaszcza w okresie świąt, to kulebiak, czyli duży pieróg drożdżowy z farszem.
Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix: składniki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 1 żółtko,
- 1 białko do posmarowania ciasta,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 400 g kapusty kiszonej,
- 50 g grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- 500 g wody,
- 50 g masła,
- pieprz, sól.
Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix: przygotowanie
Kulebiak z kapustą i grzybami Thermomix – wykonanie:
- Mleko z drożdżami podgrzej w naczyniu miksującym 1,5 minuty/ 37 stopni/ obr. 1.
- Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto 2 minuty. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką, odłóż i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
- W naczyniu miksującym rozdrobnij cebulę, grzyby i kapustę 5 sekund/obr. 5.
- Następnie dodaj wodę i gotuj 20 minut/ 100 stopni/ obr. 1.
- Dodaj masło i duś 6 minut/90 stopni/ obr. 2, po czym odstaw naczynie na 20 minut, aby masa ostygła.
- Na koniec dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj 15 sek./ obr. 3.
- Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, ułóż na nim farsz i zwiń w rulon. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem. Przenieś kulebiak na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 40 minut.
Zobacz także:
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix
- Makowiec Thermomix – podajemy składniki i prosty przepis
- Przepisy na święta Thermomix
- Ciasto na łazanki – Thermomix. Prosty przepis
- Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta