Kolor wina – od czego zależy i czym się charakteryzuje?

Wino jest jednym z najpopularniejszych gatunków napojów alkoholowych na całym świecie. Ten smaczny trunek towarzyszy ludziom od wieków i cieszy podniebienia uczestników niemalże każdych zakrapianych imprez np. wesel, urodzin i innych przyjęć okolicznościowych. Wiele osób uważa, że tylko prawdziwi koneserzy są w stanie dostrzec wszystkie walory smakowe – nic bardziej mylnego. Nie trzeba być doskonałym sommelierem, aby móc wybrać wysokiej jakości wino – już sam kolor może nam o nim wiele powiedzieć. Od czego zależy kolor tego napoju alkoholowego?

Rodzaje win – ogólny opis

Z pewnością każdy wie, że wino może być wytrawne, półsłodkie lub słodkie – wszystko zależy od zawartości cukru. Ze względu na kolor cieczy, wyróżnia się wina czerwone, białe lub różowe. Należy zaznaczyć, że barwa trunku nie jest zależna od koloru owoców – białe wino również może być wytworzone z ciemnych winogron, jednakże ich skórka musi być oddzielona od miąższu.

Wino różowe lub czerwone produkuje się ze świeżych (wyciśniętych wraz ze skórką) winogron. Kilkutygodniowa maceracja powoduje czerwone zabarwienie trunku, natomiast kilkugodzinna – różowe. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie skórki tych owoców mają bardzo cenne składniki, zatem wino czerwone uważa się za najzdrowszy napój alkoholowy.

Co wpływa na kolor wina?

Barwa tego bezkonkurencyjnego trunku jest uzależniona od wielu istotnych czynników – składu gleby, odmiany winogron, warunków upraw, zawartości tanin oraz klimatu. Kolor wina zależy również w dużym stopniu od procesu produkcji, a także warunków pogodowych, panujących w danym regionie.

Skórki czerwonych owoców zawierają antocyjany, czyli naturalne barwniki pochodzenia roślinnego. Dzięki temu pigmentowi zarówno winogrona, jagody, jak i różnego rodzaju warzywa i kwiaty zawdzięczają fioletową, niebieską, pomarańczową bądź czerwoną barwę.

Zobacz też:  Jedzenie w samolocie- czy jest dozwolone?

Aby barwniki odłożyły się w skórce winogron, potrzebna jest odpowiednia ilość nasłonecznienia. Toteż kluczową rolę odgrywają tutaj dwa miesiące – styczeń i wrzesień. W tym okresie owoce dojrzewają, a deszczowa pogoda może spowodować mniejsze wytwarzanie antocyjanów.

Od czego zależy barwa białego wina?

Wina białe z reguły powstają z białych winogron. Jednakże zdarza się, że ten trunek produkowany jest z ciemnych owoców, które są pozbawione skórki. W takim przypadku nie stosuje się maceracji, a tłoczony miąższ poddaje się fermentacji. Warto zaznaczyć, że wino białe jest o wiele delikatniejsze od czerwonego, lżejsze i przede wszystkim bardziej kwaskowate. Kolor tego napoju alkoholowego (w zależności od odmiany winogron, sposobów winifikacji i długości dojrzewania) może mieć kolor niemal przezroczysty, lekko zielonkawy, a nawet herbaciany i bursztynowy. Połączenie wina białego z owocami morza i rybami zachwyca nie tylko smakiem, lecz również jest bardzo korzystne dla zdrowia. Z ciemnych odmian winogron produkuje się między innymi flagowy szampan Pinot Noir. Dla smakoszy tego rodzaju trunków bardzo często organizowane są wyjazdy winiarskie do najznakomitszych winnic świata, które znajdują się między innymi we Francji, Hiszpanii, Włoszech etc. W tych miejscach można degustować różnego rodzaju wina oraz zaczerpnąć podstawowych informacji o ich produkcji.

Dlaczego czerwone wino jest czerwone?

Za czerwony kolor wina odpowiada przede wszystkim wspomniany już barwnik, zawarty w skórkach owoców. Aby mógł się uwolnić, trzeba przetrzymywać zgniecione winogrono przez określony czas w moszczu. Należy zaznaczyć, że im dłużej maceruje się skórki, tym barwa trunku jest mocniejsza. Długotrwałe moczenie owoców prowadzi do wytworzenia taniny – substancji będącej źródłem uczucia lekkiego ściągania w jamie ustnej po spożyciu nawet niewielkiej ilości wina. Powszechnie uważa się, że bez tej grupy organicznych związków chemicznych „wino nie byłoby winem”. Cierpki posmak jest charakterystyczny dla wina czerwonego, zwłaszcza wytrawnego, jednak nie każdy uważa to za atut.

Zobacz też:  Jaka jest dieta na potencję?

Nie ulega wątpliwości, że aromat i smak czerwonego wina jest o wiele intensywniejszy od jego białej odmiany. Dodatkowo – zawiera więcej antyoksydantów, niszczących wolne rodniki, odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Co więcej, udowodniono naukowo, że codzienne spożywanie czerwonego wina w niewielkich ilościach fenomenalnie wpływa na serce i układ krwionośny.

W zależności od odmiany użytych gron, wino czerwone charakteryzuje się różnymi odcieniami. Najczęściej można zetknąć się z winem o barwie ceglastej, purpurowej oraz niemalże czarnej. Kolor wina czerwonego jest ściśle związany ze skórką winogrona – im grubsza, tym kolor jest bardziej intensywny. Niemniej jednak na zabarwienie tego trunku w dużym stopniu wpływa również długość leżakowania. Wina czerwone z reguły królują na stołach w towarzystwie mocniej przyprawionych potraw.

Różowe wino – skąd wzięła się jego barwa?

Wina różowe w większości przypadków powstają z tych samych winogron, których używa się do produkcji trunku o zabarwieniu czerwonym. Jednakże różni je nieco sposób macerowania. Skórki owoców są krótko moczone w moszczu, następnie po odcedzeniu od razu poddawane są fermentacji. Podobnie jak w przypadku win białych, intensywność barwy może być nieco zróżnicowana. Wino różowe występuje w wielu odcieniach – od łososiowego, po soczystą, przejrzystą czerwień.

Napój alkoholowy w tym kolorze łączy cechy zarówno wina czerwonego, jak i białego. Jest to znakomite rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za cierpkim smakiem i wolą delektować się trunkiem świeżym, nieco orzeźwiającym. Wino różowe dobrze komponuje się z wędlinami, sałatkami oraz lekkimi przekąskami.

winogrono

Kolor wina zmienia się wraz z wiekiem

Proces dojrzewania tego smakowitego trunku w znacznym stopniu zmienia jego odcień. Początkowo wina młode mają kolor czerwony bądź purpurowy. Z upływem czasu staje się nieco ciemniejsze, a jego barwa sięga odcieni brązu. Dzieje się tak, ponieważ w drewnianych beczkach ten napój alkoholowy dojrzewa nieco szybciej, toteż po 5 latach wino traci około 85% pigmentów. Na zabarwienie wina, będącego już w butelce, wpływa również tlen. Aby utrzymać odpowiedni odcień i aromat trunku, potrzebny jest wysokiej jakości korek.

Zobacz też:  Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem kotleciarki gastronomicznej

Wina białe i różowe także stopniowo ciemnieją. Po kilku latach nabierają koloru brudnego złota, a nawet ceglastego lub bursztynowego. Niemniej jednak w pewnym momencie udział antocyjanów stabilizuje się i utrzymuje stałą barwę alkoholu.

Odcień wina a jego walory

Nie ulega wątpliwości, że kolor wina mówi przede wszystkim o odmianie winogron i jego wieku, zawartości tanin, a także często ujawnia metody produkcji. W skrócie – odcień trunku zdradza jego wszystkie tajemnice. Nie trzeba być doświadczonym sommelierem, aby móc z koloru wina odczytać jego podstawowe cechy.

Im starszy alkohol, tym więcej barw można w nim dostrzec poprzez skierowanie lampki wina w stronę światła. Dodatkowo – kolor pozwala rozpoznać smak trunku, np. intensywna czerwień świadczy o mocniejszym aromacie, zielonkawy odcień wskazuje zaś na nieco cytrusową nutę.

Podsumowanie

Wino jest jednym z najlepszych trunków, nie powinno zatem dziwić, że jest popularne niemalże na całym świecie. Ten aromatyczny alkohol wytwarza się w wyniku fermentacji winogron, a winiarstwo sięga swoją tradycją czasów starożytnych. Konsystencja i smak wina zależy w dużym stopniu od sposobu winifikacji i rodzaju użytych owoców, których odmian jest aż 5000. Już sama barwa może nam sporo powiedzieć o danym trunku – nawet ktoś z jedynie podstawową wiedzą na temat win może uzyskać z niej wiele cennych informacji.



Zobacz także:
Archiwum: październik 2022

Dodaj komentarz