Kluski z makiem wigilijne to bardzo smaczny świąteczny deser. Aby je przygotować, potrzebujesz dosłownie kilku składników, które już za chwilę poznasz. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Kluski z makiem wigilijne to właśnie delikatne kluseczki, podawane z makiem i bakaliami. Można też spotkać je pod nazwami: makiełki lub makówki, zależnie od lokalizacji, w której są przyrządzane. Jednak najbardziej popularne są w południowej części Polski. Z pewnością w każdym domu, w którym na święta pojawiają się kluski z makiem, są one przyrządzane inaczej. Zasadniczo można je przygotować na dwa sposoby – w wersji uproszczonej i nieco bardziej czasochłonnej. Już za chwilę poznasz oba przepisy!
Kluski z makiem wigilijne – przepis
Jak wspomnieliśmy wcześniej, wigilijne kluski z makiem można przygotować na dwa sposoby. Przepis, który poznasz za chwilę, jest nieco bardziej czasochłonny, gdyż wymaga samodzielnego przygotowania klusek. Oto potrzebne składniki:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, a następnie wymieszać ją z solą.
- W mące zrobić dołeczek, wlać do niego wodę, olej i jajka.
- Zagnieść ciasto – powinno być bardzo elastyczne.
- Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
- Rozwałkować ciasto na kluski na cienkie placki. Dla ułatwienia można je podsypywać mąką.
- Rozwałkowane ciasto pokroić w paski o dowolnej szerokości.
- Pokrojone kluski podsypać mąką, aby się nie sklejały.
- W dość dużym garnku zagotować wodę. Wcześniej trzeba ją lekko posolić.
- Do gotującej się wody wrzucić makaron i delikatnie zmniejszyć ogień.
- Makaron gotować około 3 minut, jednak najlepiej próbować kluski, aby otrzymać pożądaną miękkość.
- Ugotowane kluseczki odcedzić.
Masa makowa
Przygotowanie makaronu do klusek z makiem to dopiero połowa pracy, którą trzeba wykonać. Kolejnym krokiem jest oczywiście zrobienie masy makowej. Potrzebne składniki to:
- 300 g maku
- 5 łyżek rodzynek
- 5 suszonych moreli
- 1/3 szklanki miodu
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Mak zalać wodą i ugotować na wolnym ogniu. Czas gotowania to około 30 minut.
- Ugotowany mak odsączyć z nadmiaru wody, wystudzić i zmielić, używając najdrobniejszego sitka maszynki do mielenia mięsa.
- Rozpuścić w niewielkim garnuszku łyżkę masła.
- Do zmielonego maku dodać miód, stopione masło i śmietankę kremówkę.
- Masę makową dokładnie wymieszać.
- Orzechy i migdały posiekać.
- Morele pokroić na mniejsze części.
- Do masy makowej dodać posiekane orzechy i migdały.
- Dodać również rodzynki, pokrojone morele i kandyzowaną skórkę pomarańczy.
- Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kluskami.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
- Kluski z makiem można podawać schłodzone, a także w wersji na ciepło.
Wigilijne kluski z makiem – wersja uproszczona
Znasz już pierwszy przepis na kluski z makiem, czyli wersję czasochłonną, w której samodzielnie przygotowujesz kluski. Pora na wersję uproszczoną, do której potrzebny będzie zwykły makaron, najlepiej łazanki. Jeśli jednak wolisz przygotować tę potrawę z makaronu typu świderki, kolanka czy muszelki to jak najbardziej możesz to zrobić. Z kolei masę makową musisz już przygotować samodzielnie według powyższego przepisu. Aby zrobić makaron z masą makową w proporcjach podanych powyżej, potrzebne będzie około 400 g makaronu suchego. Polecamy ugotować go al dente, ponieważ jeśli tobie lub twoim bliskim przyjdzie ochota, by takie kluski z makiem, miodem i bakaliami spożywać na ciepło, makaron po ponownym podgrzaniu może być zbyt miękki.
Czy warto zrobić kluski z makiem na wigilię?
Kluski z makiem najlepiej smakują z własnoręcznie przygotowanym makaronem. Jednak mak z bakaliami i miodem można podawać również z domowymi kluskami ziemniaczanymi, kluskami na parze i kopytkami. Co ciekawe, masa makowa może też być farszem dla pierogów z makiem. Wystarczy je później ugotować i polać stopionym masłem. Tradycyjne kluski z makiem to ciekawa alternatywa dla makowca. Co więcej, do takiego deseru wigilijnego możesz dodać dowolne suszone owoce i orzechy. Te podane przez nas to tylko przykład. Bardzo dobrze sprawdzą się suszone śliwki i suszone figi. Niektórzy podają makaron z makiem i suszonymi jabłkami. Jak widać, opcji jest całkiem sporo!
Zobacz także:
- Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?
- Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!
- Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole
- Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki