Fasola jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Jest składnikiem wielu popularnych potraw. Jakie ma witaminy? W jaki sposób jej spożywanie wspomaga organizm? Jak ugotować zupę fasolową? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!
Fasola to świetne źródło białka, błonnika, witamin i minerałów takich jak żelazo, magnez i potas. Fasolę można przyrządzać na wiele sposobów, ale najważniejsze jest, by była ona całkowicie ugotowana. Jeśli jest niedogotowana, może być ciężkostrawna i zawierać szkodliwe toksyny. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować zupę fasolową!
Fasola – co warto o niej wiedzieć?
Fasola to jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. Jest podstawowym produktem w wielu kuchniach na całym świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od ponad 7 tysięcy lat. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na terenie Peru i Meksyku. Jest powszechnie uprawiana w takich krajach jak Turcja, Uganda, Brazylia, Stany Zjednoczone, Indie, Kenia, Chiny i Etiopia. Dodatkowo fasola jest łatwa w uprawie i odporna na niekorzystne warunki pogodowe.
Istnieją różne rodzaje fasoli. Najpopularniejsze z nich to: fasola czarna, nerkowata i navy. Część rodzajów fasoli zawiera dużo białka. Inne rodzaje z kolei zawierają dużo błonnika. Wybierając rodzaj fasoli, trzeba brać pod uwagę sposób, w jaki będzie ona wykorzystana w przepisie kulinarnym. Każdy rodzaj fasoli ma nieco inny smak i konsystencję, które mogą osłabić lub wzmocnić smak potrawy. Zawsze należy wybierać fasolę, która odpowiednio uzupełni pozostałe składniki w danym przepisie.
Jakie wartości odżywcze ma fasola? Czy warto ją włączyć do swojej codziennej diety?
Fasola i inne rośliny strączkowe są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, białka, witamin z grupy B oraz ważnych minerałów. Istnieją dowody na to, że mogą one pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi, poprawić zdrowie serca i jelit.
Błonnik zawarty w fasoli pomaga chronić przed chorobami serca, wysokim cholesterolem, wysokim ciśnieniem krwi i chorobami układu pokarmowego. Pomaga również regulować trawienie i przez długi czas utrzymywać uczucie sytości.
Fasola jest źródłem cennych witamin A, C, E i K oraz potasu, cynku, żelaza, folianów, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego i związków fitochemicznych, które wspomagają zdrowie.
Fasola jest ceniona w szczególności przez osoby, które ograniczają spożycie mięsa lub będące na diecie wegańskiej. Jedna filiżanka ugotowanej fasoli dostarcza około 15 gramów białka i 7 gramów błonnika.
Jak ugotować zupę fasolową?
Do przygotowania zupy fasolowej będziesz potrzebować następujących składników: świeża biała fasola (ewentualnie suszona), boczek wędzony, kiełbasa (najlepiej śląska), cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, ziemniaki, liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, natka pietruszki, sól i pieprz.
Najpierw suchą fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie (nie jest to wymagane w przypadku świeżej fasoli). Na drugi dzień gotuj ją do miękkości. Do garnka dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe.
Następnie pokrój boczek w kostkę i wrzuć go na patelnię (powinien się trochę wytopić). Następnie na patelnię wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę i drobno posiekaną cebulę. Smaż wszystko do momentu, aż się lekko zarumieni. Potem dorzuć posiekany czosnek i smaż przez minutę.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie pietruszki i marchewki w kostkę. Wrzuć je do drugiego garnka, a następnie zalej dużą ilością wody. Dopraw pieprzem i solą. Gotuj całość przez 10 minut.
Następnie do garnka z warzywami dodaj ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Całość powinieneś gotować jeszcze przez około 10 minut. Gotową zupę wlej do talerza i posyp natką dla smaku.
Zastosowanie w kuchni
Wiesz już, jak ugotować zupę fasolową. Jest to jednak jeden z bardzo wielu sposobów na wykorzystanie tego wartościowego składnika. Co jeszcze można przygotować z fasoli? Do jakich dań jest dodawana?
Fasola jest podstawą w wielu kuchniach na całym świecie. Może być gotowana na wiele różnych sposobów, co czyni ją uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Jest często dodawana do gulaszy, zup, tacos, burritos, chili i różnych sałatek.
Popularne dania z fasolą to m.in. zupa meksykańska z ogórkiem i papryką, burrito z mięsem mielonym, toskańska zupa fasolowa, zupa z czarnej fasoli, fasolka po bretońsku, pikantna sałatka meksykańska z ryżem i paella z kurczakiem.
Fasola jest przystępna cenowo i dostępna praktycznie w każdym sklepie i supermarkecie. Niezależnie od sposobu jej przygotowania, jest składnikiem, który warto spożywać ze względu na dużą ilość witamin i wartości odżywcze.
Fasola to wartościowy produkt zawierający dużo składników odżywczych. Odpowiednio ugotowana jest cennym składnikiem w codziennej diecie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów. Obniża też poziom cholesterolu. Dodatkowo można ją wykorzystać w wielu pysznych potrawach i przyrządzić na kilka różnych sposobów. W naszym artykule opisaliśmy, jak ugotować zupę fasolową. Dzięki temu możesz przygotować pożywne danie dla wszystkich domowników!
Zobacz także:
- Jak przyrządzić bób? Dowiedz się, jak przygotować potrawy z bobu!
- Jak ugotować fasolkę po bretońsku?
- Jak ugotować pęczak? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować fasolkę żółtą? Przedstawiamy prosty przepis!
- Bób – gotowanie bardzo zdrowego warzywa
- Jak ugotować grochówkę? Przedstawiamy prosty przepis!