Kasza pęczak jest bardzo wartościowym składnikiem, który może być dodatkiem do gulaszu lub zupy. Jakich wartości odżywczych dostarcza organizmowi ten produkt? Jak ugotować pęczak? Odpowiadamy!
Kasza pęczak to produkt zawierający wiele składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka. Zawiera też witaminy A, E i K. Jest to produkt niskokaloryczny, dlatego często się go stosuje jako zdrową alternatywę dla ryżu i makaronu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować pęczak!
Kasza pęczak – podstawowe informacje
Kasza pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej. Jest ona powszechnie stosowana w kuchni wschodnioeuropejskiej. Ma lekko orzechowy smak. Jest często używana w zupach i gulaszach, ale też podawana jako dodatek do różnych dań. Można ją również zmielić na mąkę, z której następnie robi się rosyjskie naleśniki bliny. Jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości i wartości odżywcze.
Jest kilka rodzajów kasz, które wyróżnia się ze względu na sposób obróbki. Kaszę pęczak wytwarza się z ziaren jęczmienia zwyczajnego. Jest ona pozbawiona łusek. Ze względu na mały stopień przetworzenia jest bogata w błonnik i białko.
Drugim rodzajem jest kasza łamana, której ziarno jest obłuszczone i oczyszczone. Nie jest natomiast poddane polerowaniu, a jedynie łamane. Trzecim rodzajem jest kasza perłowa, która jest polerowana i pozbawiona łusek.
Dlaczego warto jeść kaszę pęczak? Jakich składników odżywczych dostarcza ludzkiemu organizmowi?
Kasza pęczak jest bogata w błonnik i minerały takie jak magnez, fosfor i potas. Jest dobrym źródłem białka roślinnego i może być stosowana jako alternatywa mięsa w daniach wegetariańskich i wegańskich. Jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To bardzo zdrowy produkt, który pomaga wspierać organizm człowieka na wiele sposobów. Do tego nie zawiera glutenu.
Spożywanie kaszy pęczak pomaga też poprawić kontrolę cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Działa także korzystnie na zdrowie jelit, wspiera zdrowie układu krążenia i pomaga w utracie wagi. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi.
Jeżeli zmagasz się z astmą, zapaleniem stawów, impotencją, problemami skórnymi, niedokrwistością, otyłością, zaparciami, cukrzycą, nadciśnieniem, problemami z nerkami lub chorobami serca, być może nadszedł wreszcie czas, aby dodać kaszę pęczak do swojego jadłospisu. Jest to produkt, którego spożywanie może przynieść wiele korzyści. Do tego jest dostępny w większości sklepów, dlatego nie będziesz mieć problemów z jego kupnem.
Jak ugotować pęczak?
Zanim zaczniesz gotować kaszę pęczak, na początku warto zacząć od przepłukania jej, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Kaszę wsyp do garnka. Wlej trochę wody i dokładnie ją płucz. Następnie odcedź ją i postaw na kuchence.
Do garnka wlej 2,5 szklanki wrzątku i posól. Dodaj do niego jedną łyżkę oliwy (ewentualnie odrobinę masła). Kaszę gotuj przez 2–3 minuty na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość pod przykrywką, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Gdy pęczak jest gotowy, odstaw go pod przykryciem na 15 minut.
Przygotowaną w ten sposób kaszę możesz wykorzystać np. do gulaszu i kotletów.
Zastosowanie w kuchni
Opisaliśmy już, jak ugotować pęczak. Pora przyjrzeć się potrawom, do których dodaje się ten produkt.
Kasza pęczak jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Może być używana zamiast ryżu lub makaronu w wielu przepisach. Szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach i pilawach (tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu lub bulguru z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa i dużej ilości ostrych przypraw).
Kasza pęczak bardzo dobrze komponuje się także z sosami warzywnymi, natomiast znakomicie komponuje się z grzybami, które można dodać do pysznego kaszotto. Kaszę można też dodawać do zup zamiast ryżu.
Popularne dania z kaszą pęczak to: pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą, kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią, kaszotto meksykańskie z kurczakiem, kukurydzą i fasolą, kaszotto z kurczakiem i botwinką, pęczak z warzywami po meksykańsku, kaszotto z bakłażanem i pomidorami, pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami, kaszotto meksykańskie z kurczakiem, kukurydzą i fasolą oraz kaszotto chakalaka.
Kasza pęczak jest produktem bogatym w mikroelementy i składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie każdego człowieka. Stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera także potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i cynk. Jest również bogata w błonnik, który odpowiada za większość jej korzyści zdrowotnych, od lepszego trawienia po utrzymanie uczucia sytości. Spożywanie jej pomaga też regulować rytm wypróżnień i wspomaga metabolizm. Jest to produkt, który warto włączyć do swojego menu. Dzięki nam wiesz już, jak ugotować pęczak. Teraz pora przygotować pożywny posiłek!
Zobacz także:
- Jak ugotować kaszę na sypko – prosty sposób w zależności od rodzaju kaszy
- Jak ugotować kaszę jęczmienną?
- Jak ugotować kaszę mannę? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować kaszę bulgur – przepisy i inspiracje kulinarnie
- Jak ugotować kaszę gryczaną?
- Jak ugotować kaszę jaglaną?