Jak smażyć potrawy na płycie indukcyjnej?

Jak smażyć potrawy na płycie indukcyjnej? Czy są potrzebne do tego specjalne garnki i patelnie? Czy smażenie na płycie indykcyjnej różni się od smażenia na innych płytach? Na to i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym tekście. Zapraszamy do lektury. 

Rozpoczęcie swojej przygody z płytą indukcyjną nie zawsze jest łatwe. Wiele osób ma problemy z prawidłowym ustawieniem temperatury lub narzeka na zbyt wolne przygotowanie dań. Jak smażyć na płycie indukcyjnej, aby potrawy były smaczne i soczyste? Podpowiadamy w tym artykule!  

Odpowiednie garnki i patelnie – specjlanie dopasowane do gotowania i smażenia na płycie indukcyjnej

Osoby, które wcześniej nie korzystały z płyty indukcyjnej, powinny pamiętać przede wszystkim o zakupie odpowiednich naczyń. Garnki czy patelnie, które stosowane były do zwykłej kuchni elektrycznej lub gazowej, nie będą pasowały do indukcji. Na co należy zwrócić uwagę? Najlepsze efekty smażenia i gotowania osiągnie się w przypadku, gdy średnica naczyń będzie możliwie jak najbliższa średnicy pola grzewczego. W przypadku problemów z zakupem, lepiej postawić na mniejsze garnki niż takie, które wykraczają poza pole. Jakościowe naczynia indukcyjne posiadają dno składające się z kilku, najlepiej 3-6, warstw. Podczas przygotowywania dań nie należy zapominać również o przykryciu naczynia. Dzięki temu proces smażenia lub gotowania przebiega bowiem znacznie szybciej. Pokrywka do garnków lub patelni ma jeszcze inną zaletę – pozwala zachować w kuchni czystość, ponieważ uniemożliwia pryskanie tłuszczu.  

Właściwy sprzęt AGD – odpowiednio dobrana płyta indukcyjna do potrzeb

Smażenie ułatwia również odpowiednia płyta indukcyjna. Przed zakupem warto dobrze przeanalizować funkcje, jakie posiada wybrany sprzęt. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Z pewnością niezwykle przydatna jest możliwość precyzyjnej kontroli temperatury. Dzięki temu ciepło równomiernie rozprowadza się po całej powierzchni patelni. Pozwala to uniknąć sytuacji, w której część kotleta jest spalona, a inna jeszcze surowa. Smażenie ułatwia także funkcja łączenia pól grzewczych. W przypadku płyt indukcyjnych marki Electrolux jest to funkcja FlexiBridge, która pozwala na wykorzystanie naprawdę dużych patelni lub płyt grillowych. W ten sposób w domowych warunkach przygotować można dania z każdej części świata.  

Zobacz też:  Jak wybrać i wykorzystać opakowania cukiernicze, które podkreślą walory wypieków?

Znaczącym ułatwieniem jest również bezprzewodowa termosonda, która mierzy temperaturę w środku potrawy, dzięki czemu możesz z pewnością siebie smażyć, dusić i nawet gotować metodą SousVide, uzyskując efekty jak w restauracji, za każdym razem.  

A może płyta indukcyjna z okapem? Jak działa takie połączenie? Czy okap może włączać się automatycznie razem z płytą indykcyjną? Odpowiadamy poniżej!

Wiele osób rezygnuje ze smażenia w obawie przed nieprzyjemnym zapachem, jaki roznosić się może po domu. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji jest okap. Niestety nie każdy projekt kuchni umożliwia umieszczenie go nad indukcją. Dotyczy to zwłaszcza coraz popularniejszych wysp kuchennych. Co zrobić w takim przypadku? Dobrym pomysłem może być zakup płyty indukcyjnej, z okapem ComboHob. W przypadku płyt marki Electrolux płyta z okapem posiada funkcję Hob2Hood, dzieki której okap włącza się automatycznie po uruchomieniu płyty, a prędkość pracy okapu automatycznie dostosowuje się do mocy płyty grzewczej. Daje to wolność w projektowaniu kuchni oraz dużo swobody i komfortu w późniejszym gotowaniu. Okapy nowej generacji, w odróżnieniu od swoich poprzedników pracują bowiem bardzo cicho.  



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz