Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Sprawdź skuteczne sposoby przez zbliżającym się sezonem na kurki

Umiejętne przygotowanie jajecznicy z kurkami, czy też sosu grzybowego to nie lada sztuka. Kluczem jest odpowiednia obróbka grzybów. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie, a zupa lub sos wyszły idealnie?

Sezon na kurki rozpoczyna się już niebawem, a umiejętne ich przygotowanie pozwoli wydobyć z nich głębię smaku, a także oczarować naszych gości. Niechciana gorycz może zepsuć nawet starannie przygotowaną potrawę, a przecież warto tego uniknąć. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na to, aby kurki były jej pozbawione, a przy tym znakomicie prezentowały się na talerzu. Z tego tekstu dowiesz się, jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie.

Walory smakowe i prozdrowotne kurek. Dlaczego powinny znaleźć się na twoim talerzu?

Katalogowa nazwa kurek to pieprzniki jadalne. Sezon na te żółtej barwy grzyby zaczyna się w Polsce już na początku czerwca. Następnie z powodzeniem rosną w polskich lasach do jesieni. To sprawia, że sezon trwa nawet kilka miesięcy, a najczęściej zbierane są od połowy lata do połowy jesieni. W naszych warunkach to jedne z najpopularniejszych grzybów, które chętnie przyrządzane są zarówno w restauracjach, jak i w domach. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko wyjątkowemu smakowi, ale także bogactwu składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają one pokłady witamin z grupy A, B, C i D. Dodatkowo zawierają w sobie takie składniki mineralne jak: wapń, potas, żelazo, sód, cynk, fosfor i magnez. Dzięki temu grzyby te mają wartości prozdrowotne. Kurki zawierają mało kalorii, jednak są ciężkostrawne, dlatego nie powinny ich jeść dzieci oraz osoby z problemami żołądkowymi. Ponadto nie zaleca się jedzenia grzybów tuż przed snem.

Zobacz też:  Zastanawiasz się, jak smażyć rybę? Sprawdź nasze porady!

Dlaczego zdarza się, że kurki są gorzkie?

Niestety podczas gotowania potraw z kurkami może dojść do sytuacji, że grzyby będą miały gorzki smak. Wpływ na to może mieć kilka czynników. Dzieje się tak m.in. wtedy, gdy kurki przechowywane są zbyt długo. Wówczas w ich smaku pojawia się charakterystyczna goryczka. W związku z tym w przypadku mrożenia kurek na zimę, po przygotowaniu z dużym prawdopodobieństwem będą miały goryczkowy posmak. Ponadto wpływ na to może mieć również pora zbierania grzybów. Gorzkie kurki występują m.in. w lasach iglastych, gdy zbiera się je w okresie upałów, czy też suszy.

Jak przygotować grzyby przed obróbką termiczną?

Kluczem do tego, żeby kurki były smaczne, jest ich odpowiednie przygotowanie. Sprawdzonym sposobem jest m.in. moczenie grzybów w mleku. Wystarczy już około 1,5 godziny kąpieli mlecznej, żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnego posmaku. Alternatywą dla mleka może być również chłodna woda. Specjaliści zalecają również, aby gotować kurki w wodzie z dodatkiem cukru. Wówczas zachowują swój świetny smak i aromat, a charakterystyczna goryczka w kurkach nie występuje. Przed rozpoczęciem gotowania grzyby należy dokładnie oczyścić. W tym celu stosuje się m.in. kilkukrotne płukanie w osolonej wodzie, dzięki czemu oczyścić kurki z piasku i innych zabrudzeń leśnych i robaków. Tak oporządzone pieprzniki jadalne są gotowe do przygotowywania.

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

W przypadku grzybów bardzo ważna jest metoda ich przygotowania. Świeże kurki również miewają smak goryczy. Można je przygotować na maśle, oleju roślinnym, maśle klarowanym lub na suchej patelni. Żeby kurki nie były gorzkie, należy poddać je działaniu wysokiej temperatury i smaży się je przez około 10 minut. W tym czasie puszczą sok. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzucamy kurki i możemy dodać śmietanę. Doskonale smakują również kurki z cebulą.

Zobacz też:  Jak smażyć kurki? Sprawdź sprawdzone sposoby na kurki smażone z cebulką i jajecznicę z kurkami.

Czy kurki można zamrozić?

Grzyby kurki do mrożenia nadają się, jednak należy postępować z nimi bardzo odpowiedzialnie. Przede wszystkim powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku i nie dłużej niż przez 3 miesiące od zebrania. Ponadto nieodpowiednio mrożone kurki są gorzkie. Aby tego uniknąć, należy przeprowadzić dokładne czyszczenie kurek. Świeże grzyby poddaje się również blanszowaniu w gorącej wodzie z odrobiną cukru i soli. Dzięki temu kurki mrożone zachowają swoją jędrność i nienaganny wygląd. Brak blanszowania sprawia, że grzyby mogą stać się gorzkie. Dla zachowania wyjątkowego smaku, powinno się nie tylko odpowiednio przechowywać kurki, ale również je odmrażać. Zamrożone kurki można zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Kolejnym krokiem może być ich przesmażenie z dodatkiem słodkiej śmietany lub cebulki. Dzięki temu stracą gorycz i będą smakowały jeszcze lepiej. Pamiętaj o tym, że kurki powinny całkowicie wystygnąć, zanim rozpoczniesz zamrażanie. W przeciwnym razie grzyby mogą się zepsuć.

Sos kurkowy – recepta na udane danie

Sprawdzony i prosty przepis to sos z kurek. Idealnie pasuje do wielu potraw mięsnych, ziemniaczanych, czy też makaronów. Ponadto jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy pokroić cebulę i czosnek, a następnie przygotować je na maśle lub oliwie. Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię wina i delikatne zredukowanie wina. Oczyszczone grzyby wrzuca się na patelnię. Następnie kurki smaży się kilka minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Ostatnim krokiem jest dodanie do sosu słodkiej śmietany, a także doprawienie do smaku przyprawami. Tak przygotowane kurki podbiją serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zbieraj grzyby odpowiedzialnie

Zbieranie grzybów powinno być bardzo odpowiedzialne. Należy być w stu procentach przekonanym, że dany okaz jest jadalny. To samo dotyczy kurek, które często mylone są z lisówką pomarańczową. To tzw. fałszywa kurka, która jest grzybem niejadalnym. Jej spożycie może powodować zatrucie i inne problemy zdrowotne. Kurki to grzyby, które świetnie smakują w różnych postaciach. Na rynku dostępne są marynowane, czy też suszone grzyby. Dodać kurki można do wielu potraw, dlatego od lat cieszą się dużą popularnością wśród restauratorów, szefów kuchni i indywidualnych osób.

Zobacz też:  Jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny?


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz