Jaja marynowane to przystawka, która swój ostry smak zawdzięcza zalewie octowej. Są wyjątkowo uniwersalne – zjesz je same albo urozmaicisz inne dania. Jak przygotować marynowane jajka? Sprawdź!
Jaja marynowane kojarzymy z przygotowaniami do świąt, ale można po nie sięgnąć w dowolnej chwili. Zrobisz z nimi ramen, sałatki i pyszne kanapki. Jajka w zalewie octowej z powodzeniem zastąpią tradycyjne jaja faszerowane. Bardziej fantazyjna opcja to jajka w zalewie z buraczkami. Taka marynata zapewnia piękny czerwony kolor. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować marynowane jajka na każdą okazję.
Marynowane jajka – wartości odżywcze
Jajka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Wśród nich jest pełnowartościowe białko, poprawiająca widzenie luteina i beta-karoten. Jaja dostarczają także witaminę A, D, E i K oraz minerały takie jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń i potas.
Dania, w których królują jaja marynowane, będą smaczniejsze, jeśli wybierzemy jajka wiejskie. Ich gotowanie i marynowanie najlepiej zaplanować na wiosnę, kiedy kury odżywiają się świeżą trawą.
Co ciekawe, marynowanie i podobne przepisy to dobra opcja na kaca. Obecna w nich cysteina przyspiesza metabolizm, a tym samym – usuwanie toksyn. Dodatkowo skorupki zawierają wapń, dlatego sproszkowane warto stosować w profilaktyce osteoporozy.
Sos, sałatka, przystawka z jajka
Jajka to składnik uniwersalny. Można dodawać je do sałatek, sosu sojowego, kanapek czy ramenu albo traktować jako samodzielną przystawkę (faszerowane jajka). Jaja marynowane w zalewie octowej wyróżniają się delikatnie kwaśnym smakiem i idealną jędrnością. Taka przekąska będzie jeszcze lepsza z sosem ze szczypiorkiem, rzeżuchą, rzodkiewką i jogurtem.
Składniki na jajka w zalewie:
- jaja (8-10 szt.);
- cebula;
- liście laurowe (3-4 szt.);
- ziele angielskie (3 ziarenka);
- pieprz (3 ziarenka);
- woda (2,5 szkl.);
- ocet (0,5 szkl.);
- cukier (0,5 szkl.);
- sól (1 łyżka).
Surowe jaja gotujemy. Ugotowane na twardo ostrożnie obieramy ze skorupek. Obrane jajka układamy w słoiku. Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy do jaj razem z przyprawami. Ocet mieszamy z zimną wodą, dodajemy sól i cukier. Składniki na zalewę musimy doprowadzić do wrzenia, jeszcze ciepłą zalewamy jajka. Później słoik zakręcamy i pozwalamy ostygnąć jego zawartości. Po ostudzeniu najlepiej przechowywać marynowane jajka w lodówce.
Chcesz zrobić domowy ramen? Wymieszaj sos sojowy, czosnek, imbir i miód. Jajka włóż do woreczka strunowego i wlej do nich marynatę. Trzymaj je w lodówce przez maksymalnie 12 godzin. Później ich smak będzie zbyt intensywny.
Jaja marynowane – porady
Przygotowanie smacznych jajek nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Dzięki temu zarówno marynata, jak i same jajka zachwycą i kucharza, i gości.
Zalewa, którą planujesz dodać do jajek nie może być gorąca. Musisz jednak zalać je, gdy wciąż będzie ciepła. W zależności od gustu kulinarnego ocet spirytusowy można zamienić na ocet balsamiczny albo winny. Nie wolno też zapominać, że zarówno garnek, jak i słoik powinny być czyste. Ten drugi trzeba dodatkowo wyparzyć.
Jajka marynowane w occie – dlaczego warto poznać przepisy?
Jajka najczęściej przygotowujemy na Wielkanoc, kiedy zdobią świąteczny stół. Jednak marynowane doskonale sprawdzają się także wiosną i latem. Jako przystawka i dodatek do sałatek sprawiają, że każda impreza smakuje lepiej.
Jeśli wiesz, jak przygotować marynatę, połowa pracy już za tobą. Możesz postawić na ocet albo dodać buraczków. Lubisz wyraziste, niebanalne smaki? Dodaj imbir lub papryczki chili, a takie połączenie z pewnością pozytywnie cię zaskoczy.
Zobacz także:
- Papryczki chili marynowane – przepis na marynowane papryczki chili w zalewie
- Kanie marynowane – przepis na kanie marynowane w zalewie octowej
- Śledzie marynowane w zalewie octowej – przepisy kulinarne na śledzie w occie
- Maślaki marynowane w zalewie octowej – przepis na pyszne przetwory z grzybów
- Marynowane warzywa – wypróbuj najlepsze przepisy!
- Boczniaki marynowane – przepis który koniecznie musisz wypróbować!