Gąski marynowane to znane i lubiane pyszne i aromatyczne grzyby zamknięte w słoikach, idealne na zimę. Przepis na ich wykonanie jest niezwykle prosty. Koniecznie wypróbuj!
Gąski marynowane to wyjątkowo aromatyczne grzyby, których smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Dzięki ich zamarynowaniu w zalewie octowej z dodatkiem liści laurowych i innych przypraw, smakiem tych pysznych przetworów można cieszyć się jeszcze długo po zakończeniu grzybowego sezonu, nawet przez całą zimę. Marynowane gąski to przepyszna przekąska, którą można serwować w formie przystawki na przykład w towarzystwie pikli, czy też deski serów i wędlin, jak i jednego z głównych składników sałatek, farszy i sosów. To także świetny dodatek do dań głównych zarówno mięsnych, jak i przygotowanych w wegetariańskiej wersji. Pomysłów na wykorzystanie marynowanych gąsek w kuchni jest naprawdę wiele. Jednak aby móc je realizować, odkrywając nowe zaskakujące połącznie najpierw trzeba te aromatyczne grzyby zamknąć w słoikach. Oto przepis jak to zrobić!
Gąski marynowane – składniki
Gąski in. zielonki to grzyby, które ze względu na swój niepowtarzalny aromat cieszą się dużą popularnością. Aby móc się w nim rozsmakowywać dłużej niż tylko w sezonie na nie, warto pokusić się o ich zamarynowanie według podanego niżej prostego przepisu, który pozwala na przygotowanie około 10 porcji grzybów. Do jego wykonania potrzeba:
- 2 kg gąsek;
- 3 listki laurowe;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- 1 szklankę octu;
- 5 szklanek wody;
- 0,5 szklanki cukru;
- 1 łyżkę soli;
- opcjonalnie 1 cebulę.
Gąski marynowane – sposób przygotowania
Ze względu na fakt iż gąski zazwyczaj w bardzo piaszczystym podłożu, realizację przepisu należy rozpocząć od ich dokładnego oczyszczenia i kilkukrotnego wypłukania pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, dodać pół łyżeczki soli i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić wyczyszczone i wypłukane grzyby. Całość zagotowywać przez około 15 minut. Gotowe odcedzić. Do drugiego garnka wlać wodę z octem potrzebną do przyrządzenia zalewy, dodać cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe i zagotować. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego z nich włożyć plaster cebuli, a na nim ułożyć grzyby mniej więcej na wysokości 3/4 słoika. Tak przygotowane słoiki zalewać gorącą zalewą i szczelnie zakręcać. Gotowe układać do góry dnem na miękkiej, bawełnianej ściereczce. Pozostawić do wystygnięcia.
Gąski marynowane w zalewie octowej to pyszne i aromatyczne grzyby, które można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw. Świetnie smakują jako przekąska oraz składnik past i sałatek a także dodatek do dań głównych.
Zobacz także:
- Boczniaki marynowane – przepis który koniecznie musisz wypróbować!
- Kanie marynowane – przepis na kanie marynowane w zalewie octowej
- Grzyby marynowane siostry Anastazji – koniecznie musisz spróbować!
- Grzybki marynowane na słodko – pyszne i aromatyczne!
- Maślaki marynowane w zalewie octowej – przepis na pyszne przetwory z grzybów
- Karczochy marynowane – przepis na smaczne i wyraziste w smaku pikle!