Czy pasztet jest zdrowy? Co warto o nim wiedzieć?

Pasztet to danie, które nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i do codziennych kanapek. Często podaje się go w towarzystwie przetworów, żurawiny, chrzanu i sosu koperkowego. Zastanawiasz się, czy pasztet jest zdrowy? Odpowiedź znajdziesz w artykule!

Pasztet jest potrawą przyrządzaną z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Zastanawiasz się, czy pasztet jest zdrowy? Odpowiadamy!

Co to jest pasztet?

Pasztet to rodzaj pasty lub smarowidła z mięsa, ryb lub warzyw. Zazwyczaj przygotowuje się go, mieląc składniki do uzyskania gładkiej masy. Pasztet można podawać samodzielnie lub stosować jako składnik innych potraw. Choć pasztet często kojarzy się z Francją, to w rzeczywistości jest znany w wielu krajach na całym świecie. 

Istnieje niezliczona liczba różnych rodzajów pasztetu, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Najbardziej popularny jest pasztet z foie gras, który przyrządza się z wątroby kaczki lub gęsi, które były odpowiednio tuczone.

Pasztet ma długą historię i pierwotnie był sposobem na konserwację mięsa. Obecnie pasztet można spożywać jako przystawkę lub pastę do smarowania, często podawaną na krakersach lub chlebie.

Czy pasztet jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze?

Pasztet jest bardzo dobrym źródłem białka i żelaza. Dostarcza również sporej ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu. 

Z drugiej strony, pasztet zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu. Jeśli obawiasz się wysokiej zawartości tłuszczu i cholesterolu w pasztecie, wybieraj produkty o ich niższej zawartości, np. pasztety z drobiu. 

Zobacz też:  Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy i jak powstaje?

Dodatkowo dla wielu osób pasztet może okazać się zbyt ciężkostrawny. Oprócz tego w sklepach możemy się natknąć na pasztet, który zawiera cukier, sól i suszone warzywa. Zawsze warto dokładnie czytać etykietę i wybierać produkty wysokiej jakości i bez niezdrowych dodatków.

A zatem, czy pasztet jest zdrowy? Tak, może być pożywnym dodatkiem do diety, ale pod warunkiem, że jest spożywany z umiarem i zrobiony z mięsa bez konserwantów. Wówczas jest to produkt, który bez oporów można uznać za zdrowy.

Pasztet – jak go podawać? Jakie dodatki do niego pasują?

Lubisz eksperymentować w kuchni? Dobrym pomysłem będzie inne podanie pasztetu niż zazwyczaj. Spróbuj go zapiec w cieście francuskim lub drożdżowym. Jako przystawka doskonale się sprawdzi z paluszkami grissini lub krakersami.

Pamiętaj też, że doskonałym dodatkiem do pasztu mięsnego są przetwory, żurawina, chrzan oraz sosy (majonezowy, koperkowy, czy ostry chrzanowy). Dodatki te znakomicie podkreślają smak pasztetów zarówno mięsnych, jak i tych przygotowanych z warzyw czy ryb.

Pasztet jest wszechstronnym i pysznym składnikiem, którego nie można pominąć, niezależnie od tego, czy jest spożywany samodzielnie, czy też służy jako dodatek do innych potraw. Czy pasztet jest zdrowy? To zależy od rodzaju użytych składników! Jeśli jest zrobiony z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, może stanowić dobre uzupełnienie codziennej diety.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz