Kiedy słyszysz słowo „paprykarz”, zaraz przychodzi na myśl paprykarz szczeciński, którego pierwsza receptura powstała w latach 60. ubiegłego wieku. Zatem czy paprykarz jest zdrowy?
Aby dowiedzieć się, czy paprykarz jest zdrowy, przeczytaj poniższy artykuł, z którego dowiesz się, kiedy rozpoczęła się jego produkcja i jaką ma aktualnie wartość energetyczną.
Czy paprykarz jest zdrowy i jaki jest jego skład?
Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. ubiegłego wieku w Szczecinie w PPDiUR Gryf, wymyślona przez tamtejszych pracowników. Czy paprykarz jest zdrowy, zawierając zmielone mięso ryb, ryż, cebulę, koncentrat pomidorowy, olej roślinny i przyprawy? Pracownicy PPDiUR Gryf wpadli na pomysł, aby wykorzystać niepotrzebne części z mrożonych kostek rybnych i zamknąć je w konserwie.
W pierwszym paprykarzu szczecińskim powstałym na bazie afrykańskiej potrawy o nazwie czop–czop znajdowała się miazga pomidorowa importowana z Bułgarii i Węgier, 50% mięsa, warzywa, ostra papryka pimpa i przyprawy. Produkt był smaczny, półki puste, kiedy więc paprykarz szczeciński się pojawiał w sklepie, był po prostu rozchwytywany. Do tego eksportowany był do 32 państw. Na przestrzeni lat zmieniał się gatunek ryby dodawany do konserw, była to miruna, mintaj atlantycki, a w latach 80. błękitek południowy z dorszowatych, który nie zdobył uznania, wręcz przeciwnie, był skażony pasożytem Kudoa Alliaria kształtem przypominający ziarenko ryżu, osadzał się w mięśniach. Czasy te bezpowrotnie minęły.
Aktualnie biorąc pod uwagę fakt, że podstawowym składnikiem paprykarza są ryby, jest on przekąską dostarczającą organizmowi witamin i cennych składników mineralnych. Bogaty jest w nienasysone kwasy tłuszczowe Omega-3 stabilizujące poziom trójglicerydów we krwi, chroniąc naczynia krwionośne i serce. Poprawiają elastyczność krwinek czerwonych. W makreli znajduje się selen, który jest rzadko spotykanym minerałem i dodatkowo witamina D, potas, fosfor oraz witamina A. Koncentrat pomidorowy jest źródłem między innymi potasu i sodu, ryż zaś nie zawiera glutenu i może pomagać w leczeniu łuszczycy.
Wartości energetyczne paprykarza
W PRL-u zdarzało się, że skład paprykarza odchodził od normy, zamiast 50% mięsa dorzucano do niego częściowo odpady rybne (płetwy, kręgosłupy, głowy etc.), a nawet istniał gatunek paprykarza na pęczaku. Obecnie wiele firm produkuje paprykarz szczeciński i zapewne normy są już przestrzegane, a jego wartości energetyczne to:
– energia: 181 kcal;
– węglowodany 12 g (3,1 g cukry proste);
– białko 5,7 g;
– tłuszcz 12 g;
– sól 1,4 g.
Oczywiście wartości mogą się różnić w zależności od producenta, który paprykarz produkuje.
Z czym można jeść paprykarz szczeciński?
Paprykarz szczeciński to bardzo częsty wybór przy wyjeździe na wakacje, kiedy samodzielnie trzeba zaopatrzyć się w prowiant. Chętnie jest widziany na kromce chleba z dodatkiem ogórka kiszonego, kwaśnym sosem lub po prostu z majonezem.
Wiadomo już, czy paprykarz jest zdrowy, a ty możesz go teraz wprowadzić spokojnie do swojej diety, mając na uwadze, że niechlubne czasy, kiedy nie dbano o jego skład, już nie wrócą.
Zobacz także: