Maślanka to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie lata! Ten produkt mleczny jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim orzeźwiający. Czy maślanka jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć i czy może być zamiennikiem mleka?
W Polsce spożywanie produktów mlecznych jest powszechne. Pijemy nie tylko mleko, ale i produkty, które powstały właśnie z użyciem mleka: to przede wszystkim kefiry i właśnie maślanki. Co warto wiedzieć o tej drugiej? Czy maślanka jest zdrowa? Czy może być elementem zdrowej diety? Czytaj dalej, aby poznać odpowiedzi na wszystkie te pytania!
Maślanka – korzyści zdrowotne. Dlaczego warto pić maślankę?
Maślanka to znany od wieków rodzaj fermentowanego mleka. Powstaje w wyniku dodania do mleka bakterii, które powodują, że mleko gęstnieje i nabiera lekko pikantnego smaku. Maślanka jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, w tym wapnia, fosforu i witaminy B12. Dodatkowo zawiera kwas mlekowy, który może pomóc zabić szkodliwe bakterie w jelitach.
Niektóre badania sugerują, że maślanka może również pomóc poprawić trawienie i zwiększyć odporność.
Ile tłuszczu zawiera maślanka? Czy ma go więcej niż mleko?
Maślanka zawiera więcej tłuszczu niż zwykłe mleko, ale większość tego tłuszczu jest w postaci tłuszczów nasyconych. Jednakże maślanka zawiera również wiele korzystnych składników odżywczych, w tym wapń, fosfor i witaminę B12. W rezultacie może być zdrowym dodatkiem do twojej diety. Pamiętaj, aby dokładnie sprawdzić etykiety, aby upewnić się, że otrzymujesz odpowiedni rodzaj maślanki dla swoich potrzeb!
Maślanka jako źródło wapnia
Maślanka to popularny produkt mleczny, który jest często używany do pieczenia lub jako napój. Powstaje poprzez dodanie bakterii do mleka, co powoduje jego zagęszczenie i skwaśnienie.
Maślanka jest dobrym źródłem wapnia, jedna porcja (250 ml) dostarcza około 30% dziennego zalecanego spożycia! Wapń jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga budować silne kości i zęby. Pomaga również regulować skurcze mięśni i wspiera funkcjonowanie nerwów.
Oprócz tego wapń pomaga zapobiegać osteoporozie, schorzeniu charakteryzującemu się słabymi i kruchymi kośćmi.
Czy maślanka jest zdrowa? Chociaż z pewnością to dobre źródło wapnia, to zawiera również laktozę, której wiele osób może nie trawić. Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać maślanki lub zdecydować się na odmianę bez laktozy.
Ile kalorii ma maślanka?
Porcja maślanki zawiera około 160 kalorii. Jednak zawartość kalorii będzie się różnić w zależności od zawartości tłuszczu w mleku i tego, czy zostało ono wzbogacone o witaminy i minerały. Ogólnie jednak maślanka zawiera mniej więcej tyle samo kalorii co filiżanka mleka pełnego.
Różnice między maślanką a mlekiem
Maślanka jest produkowana z płynu, który pozostaje po ubiciu masła, podczas gdy zwykłe mleko pochodzi bezpośrednio od krów. Ta różnica w produkcji powoduje kilka kluczowych zmian w smaku i konsystencji.
Maślanka jest zazwyczaj bardziej pikantna niż mleko, ma też gęstszą konsystencję. W efekcie wybór mleka a maślanki zazwyczaj sprowadza się do osobistych preferencji. Mimo to niektórzy uważają, że maślanka lepiej sprawdza się w wypiekach ze względu na swoją cierpkość.
Czy maślanka jest zdrowa? Tak, to nie tylko orzeźwiający, ale przede wszystkim pełnowartościowy produkt mleczny. Świetnie nadaje się do picia zarówno „solo”, jak i zmiksowana z owocami. Pamiętaj jednak, że maślanki owocowe kupione w sklepie mają w sobie sporo cukru i nie będą dobrym wyborem, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej!
Zobacz także:
- Czy jogurt naturalny jest zdrowy? Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety!
- Pyszna i niskokaloryczna – czy mozzarella jest zdrowa?
- Czy twaróg jest zdrowy? Czy warto go włączyć do codziennej diety?
- Czy ser jest zdrowy? Co warto wiedzieć na jego temat?
- Czy kefir jest zdrowy? Czy warto go spożywać?
- Czy serek wiejski jest zdrowy? Jakie są jego zalety i z czym można go jeść?