Czy kwas chlebowy jest zdrowy? Przedstawiamy garść podstawowych informacji na jego temat

Kwas chlebowy to orzeźwiający napój otrzymywany w wyniku fermentacji chleba. Zastanawiasz się, czy kwas chlebowy jest zdrowy? Czy napój ten posiada dobroczynne właściwości? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule! 

Czy kwas chlebowy jest zdrowy? Tak, jest on źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E oraz innych cennych składników mineralnych (m.in. selenu i cynku). Zazwyczaj pije się go głównie w upalne dni, ponieważ długo utrzymuje swoją niską temperaturę po schłodzeniu. Oprócz tego świetnie gasi pragnienie!  

Co to jest kwas chlebowy? 

Pomimo niskiej zawartości alkoholu, kwas chlebowy uważa się za napój bezalkoholowy. Wytwarza się go w wyniku alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem owoców lub cukru oraz drożdży. Część osób do jego produkcji używa także mięty i rodzynek, aby poprawić jego smak. 

Charakterystyczną rzeczą dla tego napoju jest naturalny osad, który tworzy się na dnie butelki. Po wstrząśnięciu nią powinien jednak zniknąć.

Kwas chlebowy może być stosowany do produkcji wielu różnych rodzajów chleba, w tym chleba na zakwasie, chleba żytniego i chleba pełnoziarnistego. Można go również stosować do wyrobu ciasta na pizzę i innych rodzajów ciast.

Czy kwas chlebowy jest zdrowy?

Kwas chlebowy pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach. Poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie. Zmniejsza też stany zapalne i wzmacnia nasz układ odpornościowy. 

Ponadto wykazano, że kwas chlebowy ma właściwości antynowotworowe. Jest pomocny w leczeniu schorzeń jelitowych, szczególnie pomaga przy nadkwasocie i wzdęciach. Napój ten wspomaga również działanie układu odpornościowego i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.

Kwas chlebowy nie jest jednak pozbawiony wad. Wysoki poziom kwasu chlebowego może powodować wrzody żołądka. Niektóre osoby mogą być wrażliwe na kwas chlebowy i po jego spożyciu mogą odczuwać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Przed dodaniem go do diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Zobacz też:  Dodatek do mięs i nie tylko. Czy musztarda jest zdrowa?

Kwas chlebowy – wartości odżywcze

Znasz już odpowiedź na pytanie, czy kwas chlebowy jest zdrowy. Pora przyjrzeć się bliżej rzeczom, które stanowią o wartości tego napoju.

Kwas chlebowy zawiera takie minerały jak wapń, magnez i fosfor. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E oraz wielu cennych składników mineralnych, przede wszystkim cynku i selenu. Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Oddziałują też pozytywnie na zdrowie psychiczne człowieka, łagodzą napięcie nerwowe i poprawiają nastrój.

Zastosowanie kwasu chlebowego

Kwas chlebowy jest często stosowany w piekarnictwie jako zaczyn. Kiedy kwas chlebowy łączy się z sodą oczyszczoną, pomaga wytworzyć dwutlenek węgla. Ten gaz sprawia, że ciasto chlebowe rośnie, a w efekcie otrzymujemy lekki i puszysty chleb. Nadaje on chlebowi lekko pikantny smak, który wiele osób lubi. 

Ponadto kwas chlebowy może pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia chleba, zapobiegając rozwojowi pleśni. Z tego względu kwas chlebowy jest ważnym składnikiem wielu wypieków.

Czy kwas chlebowy jest zdrowy? Tak, jeśli jest spożywany w rozsądnych ilościach. Jest dobrą opcją dla osób, które cierpią na choroby układu krążenia. Spożywanie kwasu chlebowego obniża cholesterol we krwi. Dodatkowo jest bardzo dobrym wyborem w trakcie upalnych dni – schłodzony świetnie gasi pragnienie!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz