Imbir stosowany jest zwłaszcza jako przyprawa. Wiele przepisów kuchni azjatyckiej traktuje go jako nieodłączny składnik dań. Jednak czy imbir jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Wyjaśniamy w naszym artykule!
Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni, jako przyprawa do potraw i jako składnik przypraw korzennych, które dodaje się do herbatników, ciast i sałatek. Jest także wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Zastanawiasz się, czy imbir jest zdrowy? Co warto o nim wiedzieć i do czego najlepiej go używać?
Imbir – podstawowe informacje
Imbir jest kłączem, czyli rodzajem podziemnej łodygi. Pochodzi z Azji i od wieków jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Jest on nie tylko pyszną i uniwersalną przyprawą, ale ma również długą historię stosowania w celach leczniczych.
Korzeń imbiru może być gładki lub pomarszczony, a jego kolor może wahać się od jasnożółtego do brązowego. Świeży korzeń imbiru jest dostępny przez cały rok w większości sklepów spożywczych i supermarketów. Powinien być twardy w dotyku i pozbawiony wszelkich skaz i pleśni. Przy odpowiednim przechowywaniu świeży korzeń imbiru może przetrwać kilka tygodni.
Imbiru można używać w postaci świeżej, suszonej lub zmielonej na proszek. Jest również dostępny w postaci oleju i ekstraktu. Często używa się go do przyprawiania zup, gulaszu i curry.
Czy imbir jest zdrowy?
Imbir jest od wieków stosowany jako naturalny środek leczniczy, a najnowsze badania wykazały, że jego spożywanie rzeczywiście zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, imbir jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym i może również pomóc w łagodzeniu bólu.
Ponadto wykazano, że imbir może być pomocny w leczeniu nudności i wymiotów, które są częstym skutkiem ubocznym chemioterapii.
Imbir jest bezpiecznym i stosunkowo skutecznym sposobem na poprawę zdrowia. Warto więc rozważyć włączenie go do swojej diety.
Stosowanie imbiru w diecie. Czy może on pomóc w odchudzaniu?
Korzeń imbiru spożywa się na surowo lub w postaci suplementów i twierdzi się, że wspomaga on metabolizm i powoduje uczucie sytości.
Warto jednak pamiętać, że może on wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem diety, spożycie imbiru należy skonsultować się z lekarzem. Ogólnie rzecz biorąc, imbir może mieć pewne korzyści dla utraty wagi, ale potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te twierdzenia. W związku z tym do spożywania imbiru należy podchodzić ostrożnie do czasu uzyskania większej ilości sprawdzonych informacji.
Zastosowanie imbiru w kuchni
Imbir to popularna przyprawa, która od wieków jest stosowana w wielu różnych kuchniach. Ma wyrazisty, lekko pikantny smak, który może urozmaicić zarówno słodkie, jak i pikantne potrawy.
Jest często stosowany w kuchni azjatyckiej, ponieważ nadaje potrawom wyjątkowy smak. Imbir jest także stosowany w niektórych daniach i deserach kuchni zachodniej takich jak herbatniki, piernik czy pierniczki.
Stanowi także świetny dodatek do kawy. Wystarczy dodać do niej szczyptę zmielonego imbiru wraz z miodem, by uzyskać pyszny napój.
Czy imbir jest zdrowy? Jak najbardziej! Pomaga łagodzić mdłości i stany zapalne. Czasami stosuje się go również jako naturalny środek na przeziębienie i grypę. Dlatego następnym razem, gdy będziesz szukał czegoś ekstra, aby urozmaicić swój posiłek, sięgnij po imbir – to dobry wybór dla twoich kubków smakowych i zdrowia!
Zobacz także:
- Czy agar jest zdrowy? Co warto o nim wiedzieć?
- Czy cynamon jest zdrowy? Przedstawiamy najważniejsze informacje o popularnej przyprawie!
- Czy makaron ryżowy jest zdrowy? Najważniejsze informacje o przysmaku kuchni azjatyckiej!
- Czy chrzan jest zdrowy? Najważniejsze informacje o tym warzywie
- Czy sos sojowy jest zdrowy? Przedstawiamy najważniejsze informacje o najpopularniejszym azjatyckim sosie!
- Czy kwasek cytrynowy jest zdrowy?