Czy barszcz czerwony jest zdrowy? Co warto wiedzieć na jego temat?

Barszcz czerwony jest bardzo często kojarzony z Bożym Narodzeniem. Z dodatkiem uszek z kapustą i grzybami jest prawdziwym rarytasem na wigilijnym stole. Jednak czy barszcz czerwony jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze?

Czy barszcz czerwony jest zdrowy? Tak, dzięki zawartym w nim burakom jest to zdrowa i pożywna zupa. Warzywa te oprócz wspaniałego koloru charakteryzują się również bardzo cennymi właściwościami zdrowotnymi. Zawarte w burakach antyoksydanty mają działanie antynowotworowe! 

Co to jest barszcz czerwony?

Barszcz czerwony to tradycyjne ukraińskie danie, które zwykle przyrządza się z czerwonych buraków, kapusty, ziemniaków, marchwi i cebuli. Zupa słynie ze swojego żywego, czerwonego koloru, który powstaje dzięki połączeniu czerwonych buraków i czerwonej kapusty. Barszcz czerwony podaje się zwykle z kwaśną śmietaną. Można go również przyozdobić koperkiem lub pietruszką. Można go także przyozdobić jajkami ugotowanymi na twardo.

Niezbędnym elementem barszczu, dodającym mu smaku i aromatu, jest też zakwas buraczany, który przygotowuje się wcześniej.

Choć zupa ta jest często kojarzona z kuchnią wschodnioeuropejską, stała się popularna także w wielu innych częściach świata. Mówi się, że barszcz czerwony jest nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale ma również wiele właściwości zdrowotnych. 

Czy barszcz czerwony jest zdrowy?

Barszcz czerwony jest popularną potrawą w wielu krajach słowiańskich i jest uważany za narodowe danie Ukrainy. Jego barwa uzależniona jest oczywiście od buraków, które dodają potrawie głębi oraz intensywności. 

Buraki użyte do barszczu czerwonego mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają dużo błonnika, który może pomóc w regulacji trawienia. Już nasi przodkowie mieli świadomość tego, że buraki dodawane do zupy zapewniają długowieczność i urodę.

Uważa się nawet, że zupa ta może poprawić krążenie, wzmocnić odporność, a nawet zwalczać raka. Teraz już wiesz, czy barszcz czerwony jest zdrowy.

Zobacz też:  Jakie właściwości prozdrowotne ma słonecznik łuskany?

Barszcz czerwony – wartości odżywcze

Barszcz czerwony jest bardzo zdrowy, ma mało kalorii, a do tego jest niezwykle smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jest bardzo aromatyczny i mogą go jeść osoby w każdym wieku. Czerwony kolor zupy zawdzięcza się dodatkowi buraków, które są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zupa zawiera również inne warzywa takie jak ziemniaki, marchew i cebula, które zwiększają jej wartość odżywczą.

Buraki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin A, C i E. Ponadto zawierają azotany, które – jak wykazano – poprawiają ciśnienie krwi i zwiększają jej przepływ. Z tych powodów barszcz czerwony uważany jest za zdrowe danie.

Barszcz czerwony jest naprawdę wyjątkowym i aromatycznym daniem. Przysmak ten gości na naszych bożonarodzeniowych stołach każdego roku, a jego przyrządzanie to niemal obowiązkowy rytuał. Czy barszcz czerwony jest zdrowy? Tak, dzięki zawartym w nim burakom ma wiele witamin i wartości odżywczych. Zdecydowanie warto włączyć tę zupę do swojej diety!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz