Ciasto wigilijne – sernik, piernik czy makowiec? A może keks lub nowoczesna beza? Jak widzisz, propozycji jest kilka, a już za chwilę poznasz przepisy na najlepsze świąteczne wypieki!
Ciasto wigilijne to obowiązkowy element świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy pozwalamy sobie zjeść trochę więcej słodkości niż zwykle. W końcu nic tak nie cieszy jak prezenty pod choinką i tradycyjne słodkie wypieki. Na stołach królują wówczas przepyszne pierniczki świąteczne, jednak musi też znaleźć się jakieś ciasto. Każdy ma swoje preferencje – jedni kochają serniki, inni makowce, a w wielu domach nie może obejść się bez wigilijnego ciasta z bakaliami. W tym poradniku zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasta świąteczne, których pieczenie na pewno skończy się sukcesem, a świąteczni goście będą zachwyceni. Sprawdź je koniecznie i wybierz najlepsze dla siebie!
Ciasto wigilijne – sernik pomarańczowy
Sernik to ciasto uwielbiane niemal przez wszystkich. Jednak przepis, który za chwilę poznasz, jest wyjątkowy. Kakaowe ciasto, puszysta masa serowa i pomarańczowy lukier to połączenie idealne, które doskonale wpisuje się w klimat świąt. Potrzebne są następujące składniki:
Ciasto
- 150 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu
- 8 jajek
- 100 g masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
- CIASTO: ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto i wylep nim tortownicę o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez 10-15 minut.
- MASA SEROWA: białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając pół szklanki cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj rozpuszczone, ale wystudzone masło, twaróg, mąkę ziemniaczaną i opakowanie budyniu. Delikatnie połącz białka z masą serową, a następnie wyłóż całość na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli widać, że temperatura jest za wysoka, możesz ją trochę zmniejszyć.
- LUKIER: cukier puder połącz z sokiem z pomarańczy i oblej lukrem wystudzony sernik. Udekoruj ciasto kandyzowaną skórką pomarańczową.
Keks na Boże Narodzenie
O ile serniki i makowce pojawiają się często na stołach, o tyle keks to ciasto, które zazwyczaj piecze się tylko na Święta. Oto składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 300 g bakalii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder lub lukier (szklanka cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) do dekoracji
Przygotowanie
- Przesiej mąkę do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Masło utrzyj cukrami. Stopniowo dodaj żółtka.
- Dodaj mąkę, cały czas ucierając.
- Białka ubij na pianę.
- Ciasto połącz z pianą z białek, a następnie wsyp bakalie i lekko przemieszaj.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłóż na tortownicę i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj keks cukrem pudrem lub klasycznym lukrem.
Makowiec świąteczny inny niż wszystkie
Ciasto na Boże Narodzenie? Oczywiście makowe! Jednak przepis, który za chwilę poznasz, nie bazuje na cieście drożdżowym, a wyróżnia go nietypowy sposób podania – możesz przygotować świąteczne foremki, na przykład gwiazdki lub choinki. Nie jest to jednak konieczne. Składniki, które będą potrzebne to:
Ciasto
- 300 g mąki
- 1 duże jajko
- 150 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa
- 250 g maku
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 100 g bakalii
- łyżka miodu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, dokładnie tak, jak w przypadku ciasta kruchego.
- Z ciasta uformuj kulę, a następnie odstaw je do lodówki na około godzinę.
- Mak zalej mlekiem, postaw na gazie i gotuj przez pół godziny.
- Wystudzony mak odsącz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając najdrobniejszego sitka.
- Oddziel białko od żółtka. Żółtko utrzyj z cukrem, a białko ubij na pianę.
- Do maku dodaj żółtko z cukrem, pianę z białek stopione masło i miód.
- Dokładnie wymieszaj i dodaj bakalie.
- Wyjmij ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem blachę do tarty.
- Na ciasto wyłóż masę makową.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij dowolne kształty za pomocą foremek świątecznych. Możesz też pokroić ciasto w paski.
- Kształty z ciasta połóż na masie makowej.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Ciasto wigilijne – piernik
Ostatnie tradycyjne ciasto świąteczne, które chcemy ci przedstawić do oczywiście pyszny, czekoladowy piernik. Jest bardzo aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Oto składniki:
- 350 g mąki
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu, szczypta mielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- odrobina masła do wysmarowania blachy i bułka tarta do obsypania
- czekolada deserowa
- 50 ml śmietanki 30 %
- 150 g powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao.
- Masło utrzyj z cukrami, dodaj jajka i ubij na puszystą masę.
- Powoli wsyp mąkę z przyprawami, cały czas mieszając. Dodaj też miód.
- Keksówkę o wymiarach 30 × 11 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Wlej ciasto i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu.
- Czas pieczenia to około godziny.
- Po wystudzeniu przekrój ciasto w pół i przełóż powidłami.
- Śmietankę podgrzej w rondelku, zdejmij z palnika i rozpuść w niej czekoladę.
- Oblej polewą piernik i pozostaw do wystudzenia.
- Jeśli chcesz, możesz udekorować piernik bakaliami, póki czekolada jest jeszcze ciepła.
Wigilia to czas, kiedy słodkości smakują lepiej niż zwykle. Pierniczki, kruche ciasteczka, ciasta wigilijne, ale również kutia i kluski z makiem to najlepsze, co może znaleźć się na świątecznym stole.
Zobacz także:
- Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na nadchodzące Boże Narodzenie
- Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!
- Kluski z makiem wigilijne. Prosty przepis
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis
- Co na wigilię można przygotować wcześniej?