Szukasz pomysłu na obiad? Doskonałą opcją może być zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Poznaj prosty przepis na jej przygotowanie oraz najważniejsze zasady, których należy się trzymać, aby otrzymać smaczny i aromatyczny posiłek.
Dania z grzybami mogą gościć na naszych stołach przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są właśnie w sezonie, który zaczyna się w Polsce już w połowie września. W tym okresie obserwuje się masowy wysyp grzybów – w lasach spotkać można maślaki, kanie, borowiki, kurki czy podgrzybki. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jeden z najlepszych sposobów, aby zrobić z nich dobry użytek w swojej kuchni.
Klasyczna zupa czy krem z borowików – zobacz, z jakich grzybów je przygotować
Najlepsza zupa grzybowa wychodzi ze świeżych grzybów zebranych w sezonie. Na jakie gatunki warto postawić? Danie to można przygotować praktycznie z każdego rodzaju grzybów. Jednak przede wszystkim sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki oraz borowiki – to z nich wychodzą aromatyczne i pełne smaku dania. W przypadku tych drugich, możesz przygotować na ich podstawie pyszny krem z borowików. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć także innych grzybów. Mogą to być na przykład pieczarki czy maślaki.
Zupa ze świeżych grzybów – jak je oczyścić?
Zanim zaczniesz gotować zupę, musisz grzyby oczyścić – znajduje się na nich między innymi piasek lub inne zanieczyszczenia. Można to zrobić na kilka sposobów. Na początku oczyść je wstępie z liści i ziemi oraz sprawdź, czy nie są spleśniałe lub robaczywe – takie sztuki najlepiej od razu wyrzucić. Następnie do oczyszczania możesz użyć nożyka i za jego pomocą zeskrobać trudniejsze zabrudzenia. Wstępnie przygotowane grzyby najlepiej wypłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do osuszenia. Pamiętaj, że jeżeli są one przeznaczone na suszenie lub zamrażanie, nie powinno się ich myć, a wystarczy przetrzeć mokrą szmatką. Po oczyszczeniu, grzyby pokrój na mniejsze kawałki – ewentualnie mogą zostać pokrojone w plasterki.
Przepis na sycącą zupę grzybową
Masz już oczyszczone i pokrojone grzyby? Ustaw patelnię na małej mocy palnika oraz dodaj do niej łyżkę oliwy z oliwek oraz dwie łyżki masła klarowanego. Obierz i posiekaj drobno cebulę, aby następnie zeszklić ją na patelni. Grzyby z cebulą to doskonałe połączenie, dzięki któremu zupa jest jeszcze bardziej esencjonalna, dlatego nie powinno się o niej zapomnieć. Po kilku minutach dodaj też 3 ząbki czosnku – pokrojone lub przeciśnięte przez praskę. Gdy tylko poczujesz aromat czosnku włóż na patelnie wszystkie pokrojone na małe kawałki grzyby i smaż je na przez około 20 minut.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – jakie składniki się sprawdzą?
Jeżeli minęło już około 20 minut i grzyby są podsmażone pora dodać niektóre przyprawy – między innymi sól, pieprz oraz trochę surowego koperku. Podsmaż je przez kilka sekund, a następnie zdejmij z ognia. W między czasie przygotuj gorący wywar – powinny znaleźć się w nim aromatyczne zioła, na przykład ziele angielskie, lubczyk, liście pietruszki czy listek laurowy. Następnie dodaj do zagotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego warzywa – mile widziany jest dodatek ziemniaków oraz marchewki. Możesz pokroić je na spore kawałki, a następnie przykryć i gotować ok. 15 minut.
Pyszna zupa grzybowa z makaronem lub ziemniakami
Ostatnim etapem przygotowywania zupy grzybowej jest dodanie zawartości patelni do garnka z zupy. Przypraw ją łyżeczką majeranku, który ułatwia trawienie, a następnie delikatnie zabiel zahartowaną wcześniej kremową śmietaną. Z czym możesz podawać taką zupę? Na przykład z makaronem lub ziemniakami.
Zupa z grzybów suszonych lub mrożonych
Jeżeli nie masz możliwości zrobić zupy ze świeżych grzybów, zawsze możesz wykorzystać te mrożone lub suszone. Te drugie trzeba wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, a następnie osuszyć. Zależy ci na czasie? W takim razie zalej je wrzątkiem i odczekaj około 2 godzin. Brązową wodę z moczonych grzybów możesz wykorzystać do przygotowania zupy – wystarczy wlać ją do bulionu. W przypadku grzybów mrożonych, trzeba dać im wystarczająco czasu na naturalne rozmrożenie. Zanim zaczniesz je kroić, powinieneś też odlać ewentualną glazurę, co ułatwi późniejsze gotowanie.
Chcesz w pełni wykorzystać sezon na grzyby? Wypróbuj nasz prosty i sprawdzony przepis na zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków lub makaronu!
Zobacz także:
- Sos ze świeżych grzybów leśnych – prosty i sprawdzony przepis
- Frytki z dyni – poznaj przepis na zdrową przekąskę, którą możesz jeść na diecie
- Kopytka z dyni – proste kluseczki dyniowe z ziemniaków, które pokochasz!
- Makaron z dynią w sosie śmietanowym – przepis krok po kroku
- Risotto z dynią krok po kroku
- Dżemy z dyni – jak zrobić? Poznaj sprawdzony przepis!