Zakwas z kapusty – na co pomaga?

Wartości prozdrowotne soku z białej kapusty znane są od bardzo dawna. Powstaje on w wyniku procesów fermentacyjnych, w których biorą udział dobroczynne dla ludzkiego organizmu bakterie. Są one niezbędne do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Wspomagają także naszą odporność. Jakie są inne walory zakwasu z kapusty i dlaczego warto po niego sięgać?

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Zakwas z białej kapusty bogaty jest w witaminy, takie jak: B1, B2, B3, B6 oraz K, E, C, dzięki czemu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układów organizmu człowieka, wzmacnia go i rewitalizuje. W swoim składzie zawiera także substancje, które przyspieszają gojenie się ran, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i grzybobójczo. Sok z kiszonej kapusty wpływa korzystnie na całe ciało, chroniąc je przed nowotworami, oczyszczając z toksyn oraz opóźniając procesy starzenia się tkanek i organów. Regularne spożywanie takiego zakwasu dostarcza nam także:

  • beta-karotenu,
  • jodu,
  • wapnia,
  • siarki,
  • błonnika,
  • żelaza,
  • magnezu.

Co więcej, zawiera on zeaksantynę i luteinę, które chronią soczewkę oka oraz przyczyniają się do poprawienia wzroku. Mogą również obniżać ryzyko pojawienia się zaćmy. Bakteriocyny, czyli związki obecne w soku z białej kapusty wykazujące działanie antybiotyczne, ułatwiają z kolei walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, zmniejszają bóle stawów, łagodzą dolegliwości gastryczne i ułatwiają zasypianie.

Zakwas z kapusty – jak działa?

Regularne picie takiego zakwasu pomaga unormować temperaturę ciała: gdy jest ona za niska, podwyższa ją, a gdy staje się zbyt wysoka – obniża. Sok z kiszonej kapusty to jednak przede wszystkim doskonałe lekarstwo na problemy gastryczne – bogaty w kultury bakterii probiotycznych uzupełnia i odbudowuje, np. po antybiotykoterapii, mikroflorę jelitową, co z kolei zapobiega zaparciom. Jest ona istotna także dla naszej odporności, ponieważ stanowi ważny element w walce z mikrobami wywołującymi infekcje i stany zapalne. Dzięki zawartości naturalnych antybiotyków zakwas ułatwia pozbycie się ich z organizmu.

Zobacz też:  Kiedy myć zęby- przed czy po jedzeniu?

Wspiera również gojenie się ran, dlatego jest polecany osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy – zmniejsza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia leczenie zmian w obrębie żołądka i jelit. Tego typu zakwas chroni układ pokarmowy nie tylko przed licznymi dysfunkcjami, ale także usuwa z niego toksyny i wspomaga leczenie chorób pasożytniczych. Stosuje się go również w schorzeniach takich jak:

  • zaburzenia funkcjonowania wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego;
  • żylaki odbytu;
  • reumatyzm i bóle stawowe;
  • miażdżyca;
  • refluks żołądkowo-przełykowy;
  • choroby tarczycy;
  • cukrzyca;
  • dna moczanowa.

Warto zaznaczyć, że sok z białej kapusty wspomaga także odchudzanie. Spożywany regularnie, przyczynia się do unormowania masy ciała i zrzucania zbędnych kilogramów. Dodatkowo odkwasza organizm, zapewniając mu optymalne pH, co przekłada się na efektywniejsze usuwanie z ciała zbędnych produktów przemiany materii. W dietach odchudzających zakwas z kapusty powinien być stosowany z umiarem, ponieważ wykazuje działanie przeczyszczające, które może doprowadzić do odwodnienia i utraty cennych elektrolitów.

Sok z kiszonej kapusty – jak go pić?

Aby wykazywał oddziaływanie prozdrowotne, należy go przyjmować 3-4 razy dziennie w ilości od 100 do 200 ml. Mniejsze dawki zakwasu z kapusty są również stosowane, ale w celach profilaktycznych. Jeśli zależy nam na efekcie odchudzającym, sok z kiszonej kapusty powinniśmy przyjmować na czczo i po kolacji. W ten sposób wspomagamy przemianę materii i metabolizm, a także skutecznie regenerujemy florę bakteryjną jelit.

Artykuł sponsorowany



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz