Seler marynowany to smaczny składnik wielu różnych sałatek, który można przygotować samodzielnie w domu korzystając z prostego przepisu. Przetestuj go koniecznie!
Seler marynowany, in. konserwowy to popularny składnik wielu sałatek, który może być także dodatkiem do dań nie tylko warzywnych. Zamknięty w słoikach w octowej zalewie nadaje się do długotrwałego przechowywania przez zimę, idealnie komponując się na półce wraz z innymi przetworami z sezonowych warzyw. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga dużego nakładu czasu. Pora zatem poznać szybki i prosty przepis na marynowany seler, który zachwyca smakiem i wyjątkowym aromatem.
Seler marynowany – składniki potrzebne do przygotowania przetworów
Z podanych poniżej składników można przygotować około 6 słoików po 330 ml. Oto one:
- 1,5 kg selera;
- 3 liście laurowe;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1 szkl. octu;
- 6 szkl. wody.
Seler marynowany – sposób przygotowania
Seler należy dokładnie umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podgotować krótko ok. 4-5 minut w wodzie wraz z jedną łyżeczką soli. Składniki zalewy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minuta, a następnie odcedzić. Przygotowany wcześniej seler należy układać dość ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Gotowy zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem układając na czystej bawełnianej ściereczce. Pozostawić do wystygnięcia.
Tak przygotowany seler konserwowy może posłużyć nie tylko do przygotowania pysznej sałatki z selera, ale też świetnie sprawdza się jako składnik zup, sosów i innych potraw oraz dodatek do mięs i wędlin. Aromatyczny i smaczny świetnie odnajduje się w towarzystwie innych, mniej wyrazistych warzyw, doskonale wydobywając z nich to co najlepsze. Marynowany seler przygotowany według podanego wyżej przepisu może być przechowywany przez zimę.
Zobacz także:
- Kalafior marynowany – poznaj łatwy przepis na pyszne pikle!
- Kabaczek marynowany – przepis idealny na zimę!
- Marynowana rzepa – przepis który Cię zaskoczy!
- Buraczki marynowane – idealny dodatek do obiadu!
- Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!
- Śliwki marynowane w occie – prosty przepis!