Naturalnie pstrągi tęczowe występowały jedynie w Azji Wschodniej i w Ameryce Północnej, w zlewiskach Oceanu Spokojnego. Za sprawą wprowadzenia nierodzimego gatunku z innego geograficznie regionu, czyli introdukcji pstrągi tęczowe występują aktualnie na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Pstrąg tęczowy, czy jest zdrowy dla organizmu ludzkiego? Pstrągi tęczowe to drapieżne ryby z rodziny łososiowatych.
Pstrągi tęczowe w Polsce obecne są od XIX wieku, występują w stawach, rzekach oraz jeziorach. Niestety nie ma samorozradzającej się populacji, ryby albo uciekają z hodowli lub pochodzą z zarybień. To bardzo smaczna ryba, więc czy pstrąg tęczowy jest zdrowy? Sprawdź także, jakie są jego właściwości, oraz jak się rozmnażają.
Polskie pstrągarnie – pstrąg tęczowy czy jest zdrowy?
W Polsce jest wiele profesjonalnych hodowli pstrąga tęczowego, produkujących około 18 tysięcy ton pstrągów rocznie, stawiając nadwiślański kraj w czołówce państw europejskich. Odpowiadając na pytanie – pstrąg tęczowy, czy jest zdrowy, zdecydowanie można stwierdzić, że są one cenione na całym świecie, nie tylko z uwagi na swój smak i wykwintność, ale także z powodu jego wartości odżywczych. Należy pamiętać, że wiele zależy od wody, warunków, w jakich żyją. Ryby pobierają składniki mineralne nie tylko z diety, ale z wody. Hodowcy muszą się więc dostosować do surowych praw wymogów środowiskowych, jeśli chcą, by mięso pstrąga było smaczne i zdrowe. Na przykład ze względu na brak metali ciężkich pstrąg tęczowy polecany jest kobietom w ciąży, w trakcie karmienia, jak i dzieciom.
Jakie są wartości odżywcze pstrąga tęczowego?
Pstrąg tęczowy nasycony jest wieloma składnikami odżywczymi, idealnymi dla człowieka. W 100 gramach pstrąga tęczowego dzikiego znajduje się:
– kalorie – 103 kcal;
– sód – 41 mg;
– tłuszcz – 2,94 g;
– węglowodany – 0 g;
– białko – 17,4 g;
– cukry – 0 g;
– błonnik pokarmowy – 0 g.
Jeśli chodzi o wersję hodowlaną, porównując z pstrągiem tęczowym dzikim, widzi się różnice w przypadku tłuszczu, jest go już 5,25 g w 100 gramach. U pstrąga tęczowego występują również witaminy, takie jak D, B12, B6, B3, B5, B2, E, foliany, tiamina, czy witamina A, oraz minerały fosfor, potas, selen, magnez, wapń, sód i mangan.
Cenne kwasy tłuszczowe Omega 3
Pstrąg tęczowy w swoim składzie posiada najwięcej kwasów tłuszczowych ze wszystkich ryb słodkowodnych, a nawet więcej w przypadku niektórych ryb morskich. Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają zbawienny wpływ w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Badania potwierdziły, że kwasy tłuszczowe Omega 3 mają działanie profilaktyczne onkologiczne, a i u chorych na raka będących w trakcie chemioterapii zauważa się większą tolerancję.
Białko pstrąga tęczowego porównywane jest z białkiem kurzym, dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować.
Pstrąg tęczowy czy jest zdrowy – na to pytanie znasz już odpowiedź. Pamiętaj, że można go przyrządzać na wiele sposobów, smażony, grillowany czy przyrządzany na parze. W każdej z tych postaci smakuje wyśmienicie.
Zobacz także:
- Czy karp jest zdrowy? Oto garść podstawowych informacji
- Czy tuńczyk jest zdrowy? Najważniejsze informacje o tej smacznej rybie!
- Ryby w codziennej diecie. Czy łosoś jest zdrowy?
- Ryba tołpyga – czy jest zdrowa i jakie ma właściwości?
- Czy ryba srebrzyk jest zdrowa? Wpływ ryb morskich na zdrowie człowieka
- Czy śledź jest zdrowy? Co warto o nim wiedzieć?