Pasztet z mięsa z rosołu – Thermomix. Sprawdzony przepis

Pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie jest daniem, które wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Bardzo łatwo je przygotować, a co najważniejsze – jest bardzo pyszne. Sprawdź, jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu, wykorzystując Thermomix!

W twoim domu często gotuje się rosół, więc czasami zostaje po nim mięso, którego nikt nie lubi jeść w takiej postaci? Nie oznacza to, że mięso z rosołu trzeba wyrzucać! Można z niego przygotować wiele dań, a jednym z nich jest pasztet z mięsa z rosołu. Thermomix ułatwi ci jego zrobienie. Zobacz, jakie są potrzebne składniki do zrobienia pasztetu z mięsa z rosołu!

Pasztet z mięsa z rosołu – Thermomix. Jakie składniki będą potrzebne?

Jeśli interesuje cię to, jak wygląda gotowanie rosołu – jak ugotować rosół, to zajrzyj do naszego innego artykułu. Pozostałe mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać, aby zrobić pyszny pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie. Do przygotowania około 15 plasterków będziesz potrzebował:

  • 300 g mięsa ugotowanego z rosołu;
  • 300 g ugotowanych warzyw z rosołu (np. marchewki);
  • ½ cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 10 gałązek natki pietruszki;
  • masło;
  • jajko; 
  • 1 i ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego;
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej;
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 20 g oleju;
  • 15 g bułki tartej.

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie? 

Zanim zaczniesz robić pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie, to najpierw pokrój w kawałki mięso, warzywa oraz cebulę. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  • Uszykuj naczynie miksujące i umieść w nim cebulę, czosnek, natkę pietruszki, olej oraz wszystko rozdrobnij – 3 sekundy / obroty 5. 
  • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i duś 3 minuty/120°C/obroty 1.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę keksową natłuść masłem i oprósz bułką tartą, a następnie odstaw.
  • Do naczynia miksującego wrzuć mięso, warzywa, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę i całość zmiksuj, używając do tego kopystki 10 sekund / obroty 7.
  • Powstałą masę dodaj do formy i wyrównaj kopystką. 
  • Piecz około 1 godziny i 15 minut w 180°C, a następnie odstaw do ostudzenia. 
Zobacz też:  Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis

Pasztet z mięsa z rosołu zrobiony w Thermomixie to rewelacyjne danie nie tylko na wigilię, ale i na każdy dzień. Przygotowując ją zgodnie z naszym przepisem, na pewno będziesz mógł cieszyć się fantastycznym smakiem tego dania. Życzymy smacznego!



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz