Pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie jest daniem, które wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Bardzo łatwo je przygotować, a co najważniejsze – jest bardzo pyszne. Sprawdź, jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu, wykorzystując Thermomix!
W twoim domu często gotuje się rosół, więc czasami zostaje po nim mięso, którego nikt nie lubi jeść w takiej postaci? Nie oznacza to, że mięso z rosołu trzeba wyrzucać! Można z niego przygotować wiele dań, a jednym z nich jest pasztet z mięsa z rosołu. Thermomix ułatwi ci jego zrobienie. Zobacz, jakie są potrzebne składniki do zrobienia pasztetu z mięsa z rosołu!
Pasztet z mięsa z rosołu – Thermomix. Jakie składniki będą potrzebne?
Jeśli interesuje cię to, jak wygląda gotowanie rosołu – jak ugotować rosół, to zajrzyj do naszego innego artykułu. Pozostałe mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać, aby zrobić pyszny pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie. Do przygotowania około 15 plasterków będziesz potrzebował:
- 300 g mięsa ugotowanego z rosołu;
- 300 g ugotowanych warzyw z rosołu (np. marchewki);
- ½ cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- 10 gałązek natki pietruszki;
- masło;
- jajko;
- 1 i ½ łyżeczki soli;
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego;
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej;
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 20 g oleju;
- 15 g bułki tartej.
Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie?
Zanim zaczniesz robić pasztet z mięsa z rosołu w Thermomixie, to najpierw pokrój w kawałki mięso, warzywa oraz cebulę. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
- Uszykuj naczynie miksujące i umieść w nim cebulę, czosnek, natkę pietruszki, olej oraz wszystko rozdrobnij – 3 sekundy / obroty 5.
- Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i duś 3 minuty/120°C/obroty 1.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę keksową natłuść masłem i oprósz bułką tartą, a następnie odstaw.
- Do naczynia miksującego wrzuć mięso, warzywa, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę i całość zmiksuj, używając do tego kopystki 10 sekund / obroty 7.
- Powstałą masę dodaj do formy i wyrównaj kopystką.
- Piecz około 1 godziny i 15 minut w 180°C, a następnie odstaw do ostudzenia.
Pasztet z mięsa z rosołu zrobiony w Thermomixie to rewelacyjne danie nie tylko na wigilię, ale i na każdy dzień. Przygotowując ją zgodnie z naszym przepisem, na pewno będziesz mógł cieszyć się fantastycznym smakiem tego dania. Życzymy smacznego!
Zobacz także:
- Pasztet z cukinii – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
- Śledzie po cygańsku – Thermomix. Prosty przepis na pyszne danie!
- Barszcz wigilijny – Thermomix. Prosty przepis!
- Ryba po grecku – Thermomix. Sprawdzony przepis!