Kutia to tradycyjny deser bożonarodzeniowy z pszenicy, maku, bakalii i miodu. Skąd pochodzi ta potrawa? Jak ją przygotować? Sprawdź koniecznie! Dowiedz się, dlaczego warto podać kutię na nadchodzące Święta.
Kutia to jedno z niewielu dań serwowanych wyłącznie podczas kolacji wigilijnej. Co ciekawe, ten deser świetne sprawdza się dla amatorów zdrowych słodkości. Zamiast cukru znajdziemy w niej miód, a całości smaku dopełniają pysze bakalie. Przygotowanie kutii nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego jeśli jeszcze nie próbowałeś tej potrawy, zdecydowanie polecamy dodać ją do wigilijnego jadłospisu. Potrzebne będzie zaledwie kilka składników: pszenica, mak, bakalie i miód. Już za chwilę dowiesz się, jak zrobić kutię wigilijną krok po kroku!
Skąd pochodzi kutia wigilijna?
Kutia to potrawa o bogatej i długiej historii. Jest to danie charakterystyczne dla kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej, a także polskiej. W naszym kraju tradycja potrawy najbardziej kultywowana jest przez mieszkańców wschodnich rejonów. Kutia kojarzona jest jako jedna z dwunastu potraw przygotowywanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. To danie z gotowanej pszenicy i maku ma swoje korzeni w słowiańszczyźnie, gdzie związane było z przesileniem zimowym. Nie bez znaczenia jest symbolika kutii, a właściwie produktów, z których jest ona przygotowywana. Pszenica utożsamiana była z życiem, mak zaś ze śmiercią. Jest to zatem swego rodzaju nawiązanie do naturalnego cyklu, jakim jest rodzenie się i umieranie – w końcu to wtedy umiera stary rok, by mógł narodzić się nowy.
Przepis na kutię wigilijną
Zastanawiasz się, jak przygotować kutię? Te składniki będą ci potrzebne:
- 250 g pszenicy bez łusek
- 250 g maku mielonego
- 300 ml mleka
- 200 ml miodu
- 200 g wybranych orzechów (np. orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie
- Pszenicę należy dokładnie wypłukać, a następnie zalać wodą i pozostawić w lodówce na całą noc do napęcznienia.
- Wówczas warto też przygotować mak – należy zalać go gorącym mlekiem, przykryć i również odstawić na noc.
- Następnego dnia należy odsączyć nadmiar wody i umieścić pszenicę w dużym garnku, a następnie ponownie zalać wodą i ugotować do miękkości na małym ogniu (około 1 godziny).
- Gotującą się pszenicę trzeba pilnować, aby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dolewać wodę.
- Ugotowaną pszenicę odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.
- Mak również należy dokładnie odcedzić za pomocą sitka o drobnych oczkach.
- Orzechy najlepiej lekko podprażyć na suchej patelni, bądź w piekarniku, a następnie posiekać wedle uznania.
- Mak, wystudzoną pszenicę, posiekane orzechy, rodzynki i pomarańczową skórę połączyć.
- Mieszankę dosłodzić miodem i dokładnie wymieszać.
- Kutia najlepiej smakuje schłodzona, dlatego deser należy przechowywać w lodówce.
Warto pamiętać, że kutię można przygotować wedle własnych upodobań smakowych, dodając ulubione dodatki, na przykład laskę wanilii, odrobinę likieru Amaretto czy ekstraktu migdałowego. Dzięki temu deser bożonarodzeniowy będzie bardziej aromatyczny.
Jakie wartości odżywcze ma kutia?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, kutia to nie tylko wyjątkowa potrawa z długą tradycją, ale również zdrowy deser. Jakie ma składniki odżywcze? Dokładnie takie, jak wszystkie bakalie, które do niej dodamy. Jeśli zaś chodzi o pszenicę, mak oraz miód, czyli produkty bazowe, znajdziemy tam: witaminy z grypy B, witaminę A, C, E, D, żelazo, cynk, magnez, wapń, potas, miedź, mangan, błonnik.
Zobacz także:
- Kluski z makiem wigilijne. Prosty przepis
- Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Zupa grzybowa wigilijna. Łatwy przepis
- Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na nadchodzące Boże Narodzenie
- Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki