Wskazówki:
- Odpowiednio ugotowana szynka jest krucha i soczysta – w trakcie gotowania jej miękkość można sprawdzić drewnianym patyczkiem.
- Gotowana szynka może być dowolnie doprawiona – można wykorzystać sól i pieprz, ale też słodką lub ostrą paprykę, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie itp.
- Wywar po ugotowaniu szynki można wykorzystać jako bazę do barszczu białego czy kwaśnicy.
Domowa szynka gotowana, czyli jak samodzielnie przygotować szynkę
Samodzielne przygotowanie szynki nie jest trudne, ale warto kierować się wskazówkami, dzięki którym wędlina zachwyci smakiem. Podstawa to wybór mięsa: dobrej jakości mięso wieprzowe najlepiej kupić u sprawdzonego źródła – powinno mieć kolor od jasnoróżowego do czerwonego, z kolei pasma tłuszczu powinny być kremowe albo delikatnie różowe. Łatwiejsza w przygotowaniu będzie szynka bez kości.
Aby ugotować szynkę, należy do garnka mniej więcej jej wielkości nalać wody (ok. 5 cm ponad wysokość mięsa). Gotowanie szynki powinno odbywać się w możliwie jak najmniejszej ilości wody. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć gaz („gotowanie na pojedynczym bulku”). Gotować przez około 40 minut, po czym dodać soli i przypraw do smaku. Można dodać też ziele angielskie i liście laurowe.
Jak ugotować szynkę? Czas gotowania zależy od wagi mięsa. Co do zasady gotuje się je tyle godzin, ile kilogramów waży, dodając do tego 30 minut. Dla przykładu 1 kg mięsa należy gotować przez 1,5 godziny. Miękkość szynki można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wchodzi w mięso z lekkim oporem, szynka jest ugotowana.
Aby mięso było soczyste, po ugotowaniu nie można wyjmować go z wywaru. Zostawić tak do całkowitego wystudzenia, a następnie osuszyć i schłodzić w lodówce – będzie kruche i lekko wilgotne.
Czy gotowana szynka jest zdrowa?
Gotowana szynka to danie szczególnie popularne w okresie świątecznym. Nie posiada dodatkowych konserwantów i ulepszaczy smaku, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą wędlin, które możesz kupić w sklepie.
Co ciekawe, jest to również danie niskokaloryczne. Szynka gotowana zawiera około 103 kcal w 100 g produktu. Stanowi źródło witaminy D i E oraz witamin z grupy B, a także niacyny, kwasu foliowego i ryboflawiny. Dostarcza do organizmu żelaza, magnezu, potasu, wapnia, cynku i selenu.
Jak ugotować szynkę krok po kroku
Szynka gotowana w domu to smaczne, łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci cię kruchością i subtelnym smakiem. To ty decydujesz, jak doprawisz mięso – zwolennicy ostrych smaków mogą wykorzystać pieprz i ostrą paprykę, osoby o delikatniejszym podniebieniu docenią aromat ziół prowansalskich.
Zastanawiasz się, jak ugotować szynkę? Wybierz dobrej jakości mięso od sprawdzonego masarza. Jego przygotowanie nie będzie wymagało peklowania, ani żadnych sztucznych dodatków, a mimo to domowa wędlina będzie soczysta i aromatyczna. Wystarczy, że zanurzysz mięso w wodzie, a po 40 minutach doprawisz do smaku solą i dowolnymi przyprawami. Po ugotowaniu zostaw je w wywarze do wystudzenia, a potem schłodź w lodówce. Szynka będzie aromatyczna i soczysta.
Zobacz także:
- Jak ugotować szynkę wędzoną? Sprawdzone sposoby na pyszną wędlinę
- Jak ugotować szparagi białe? Sprawdzone sposoby i przepisy
- Jak ugotować jajko na półmiękko – przepis na idealne śniadanie
- Jak ugotować leczo – prosty przepis i wskazówki
- Jak ugotować kapustę z grochem – domowy przepis na smaczne danie
- Jak ugotować zupę rybną – sprawdzone wskazówki