Jak ugotować zupę szczawiową? Prosty przepis

Przepis w pigułce:

  • Zupa szczawiowa może zostać przygotowana na dwa sposoby – jako chłodnik lub ciepłe danie.
  • Zupę można ugotować ze świeżego szczawiu, z przecieru lub ze słoika – na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym.
  • Do przygotowania zupy szczawiowej wystarczy bulion i pokrojony szczaw – pod koniec gotowania zupę zabiela się śmietaną.

Zupa szczawiowa – co to jest?

Szczawiówka to popularne danie kuchni polskiej. Podawana z ziemniakami i ugotowanym na twardo jajkiem zupa szczawiowa wyróżnia się intensywnym zielonym kolorem oraz charakterystycznym kwaskowatym smakiem.

Czy zupa szczawiowa jest zdrowa?

Szczaw zawiera witaminy (A, C, E i witaminy z grupy B) i minerały (m.in. cynk, magnez, potas, wapń, żelazo), błonnik, tłuszcze oraz węglowodany. Dzięki temu zupa szczawiowa jest smaczna i zdrowa. Szczaw pobudza trawienie i zwiększa apetyt, działa krwiotwórczo i moczopędnie, chroni serce oraz wątrobę.

Warto jednak pamiętać, że dzienna porcja szczawiu nie powinna przekraczać 90g. Dlaczego? Kwas szczawiowy sprawia, że wapń jest nieprzyswajalny dla organizmu, a powstały szczawian wapnia może odkładać się jako kamienie nerkowe.

Jak przygotować zupę szczawiową na ciepło?

Zupa szczawiowa na ciepło to najczęściej wywar mięsno-warzywny z dodatkiem pokrojonego szczawiu dodawanego pod koniec gotowania. W zależności od upodobań szczaw można pokroić i podsmażyć na maśle albo zmielić w maszynce.

Smak zupy wzbogaca kwaśna śmietana lub jogurt – kwaskowatość można zwiększyć, dodając sok z cytryny. Niezależnie od przepisu niezbędny dodatek do szczawiówki to jaja na twardo, opcjonalnie można dodać twaróg i koperek. Jest to danie obiadowe, dlatego dodatkiem może być także pieczywo lub grzanki.

Zobacz też:  Jak ugotować ziemniaki w mundurkach – praktyczne porady

Zupa ze szczawiu jako chłodnik

Kwaskowata, zielona zupa ze szczawiu to letnia potrawa sezonowa. W ciągu roku danie można przygotować na bazie koncentratu, ale to właśnie latem przygotowywana jest ze świeżego szczawiu.

Chłodnik ze szczawiu to danie, które przygotujesz błyskawicznie. Jak ugotować zupę szczawiową na zimno? Wystarczy wrzucić pokrojony szczaw do osolonej wody i doprowadzić ją do wrzenia. Po dodaniu śmietany zupa będzie gotowa. Jest to chłodnik, dlatego szczawiową należy podawać przestudzoną, a najlepiej schłodzoną. Z dodatkiem jajek na twardo, odrobiny masła i ziemniaków z koperkiem. W takiej wersji zupa szczawiowa jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

Jak ugotować zupę szczawiową, czyli zdrowa zupa w dwóch wydaniach

Zupa szczawiowa to proste, ale smaczne danie, które gości na polskich stołach przede wszystkim w sezonie letnim. To wtedy do przygotowania wywaru można wykorzystać świeży szczaw. Innym rozwiązaniem jest pasteryzowany koncentrat w słoiku lub szczaw mrożony.Jak ugotować zupę szczawiową? Szczawiówka to danie uniwersalne – przyrządzisz ją na ciepło lub na zimno, w wersji wege lub na wywarze mięsno-warzywnym. Standardowy przepis uwzględnia takie składniki jak warzywa na bulion, opcjonalnie mięso, szczaw, kwaśna śmietana, przyprawy do smaku (sól, pieprz, szczypta cukru). Aby wzbogacić smak dania, do zupy można dodać także jajko na twardo, koperek i ziemniaki.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2023

Dodaj komentarz