Wskazówki dla początkujących:
- Leczo wywodzi się z Węgier, ale popularne jest także w Polsce, w Czechach, w Niemczech i w Izraelu.
- Leczo występuje w dwóch wersjach: leczo warzywne możesz wzbogacić o soczewicę, cukinię, bakłażana czy kabaczek, a leczo mięsne połączyć z kiełbasą, boczkiem lub z mięsem drobiowym.
- Im mniej wody, tym bardziej aromatyczne będzie leczo – zamiast niej możesz zwiększyć ilość soczystych pomidorów.
Czym jest leczo?
Leczo to węgierska potrawa z duszonej papryki i pomidorów z dodatkiem mięsa oraz podsmażonej na smalcu cebulki i papryki w proszku. Podawane jest głównie jako dodatek do dań mięsnych, można traktować je także jako samodzielną potrawę. W Polsce leczo często gotowane jest z dodatkiem kiełbasy, a podawane ze świeżym pieczywem.
Leczo jest aromatycznym i rozgrzewającym daniem o charakterystycznym pikantnym smaku. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, witamina E, witamina B6, cynk, fosfor, potas i żelazo. Leczo w wersji wegetariańskiej ma więcej błonnika pokarmowego i miedzi, a mniej sodu.
Leczo – jak je przygotować?
Planujesz przygotowanie leczo? Możesz to zrobić na kilka sposobów – jeden z najpopularniejszych przepisów wymaga takich składników jak:
- czerwona, zielona i żółta papryka;
- pomidory;
- cebula;
- smalec;
- kiełbasa;
- czosnek;
- koncentrat pomidorowy;
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka.
Jak ugotować leczo, aby uzyskać klasyczny smak tej węgierskiej potrawy? Wsadź smalec do garnka, dodaj pokrojoną drobno cebulę i plasterki kiełbasy. Całość smaż na złoty kolor, w międzyczasie dodając zgnieciony czosnek. Kontynuuj smażenie, dorzucając pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodaj sól, pieprz i paprykę w proszku. Na koniec dorzuć pokrojone w kostkę pomidory (opcjonalnie passatę pomidorową). Zawartość garnka gotuj pod przykryciem. Jeśli użyłeś świeżych pomidorów, pod koniec gotowania dodaj do leczo koncentrat pomidorowy.
Twoje leczo wyszło zbyt rzadkie? Zagęścisz je, dodając do potrawy zawiesinę powstałą z połączenia mąki z odrobiną wody. A jeśli jesteś zwolennikiem niecodziennych połączeń, smak leczo wzbogaci dodatek innych warzyw: fasolki szparagowej, bakłażana lub kabaczka.
Jak ugotować leczo, czyli jednogarnkowe danie, które cię rozgrzeje
Leczo to danie, które możesz przygotować zgodnie z przepisem albo nieco zmodyfikować je pod swoje upodobania kulinarne. To ty decydujesz, w jakich proporcjach użyć papryki i pomidorów oraz jakiej kiełbasy, przypraw i ziół dodasz.
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować leczo, zrezygnuj z dużej ilości wody, która niepotrzebnie rozcieńczy smak potrawy. Zamiast tego zmniejsz gaz i gotuj wolniej, ale bez przypalania. Źródłem smaku jest połączenie papryki i pomidorów z podsmażoną na smalcu cebulką. W takiej wersji przygotujesz leczo wegetariańskie. Danie możesz też wzbogacić o kiełbasę i boczek, grzyby leśne oraz inne warzywa, na przykład pieczarki, soczewicę, kabaczek czy fasolkę. Leczo podawaj z chlebem, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Zobacz także:
- Jak ugotować kwaśnicę – domowy przepis na tradycyjne danie
- Jak ugotować kapustę z grochem – domowy przepis na smaczne danie
- Jak ugotować zupę gulaszową – przepis i sekrety smakowitego dania
- Gotowanie soczewicy – jak ugotować soczewicę?
- Jak ugotować gulasz – krok po kroku z naszym przepisem
- Jak ugotować kiełbasę i jak jej nie przegotować! To proste!