Jak się robi naleśniki? Poznaj nasze patenty!

Naleśniki to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Jego historia sięga aż starożytności. To szybkie danie szybko pojawiło się na całym świecie – od Chin aż do Francji. Dziś spotkać możemy najróżniejsze sposoby podania naleśników – jemy je na słodko, zarówno na śniadanie, jak i obiad, a także w wersji wytrawnej, z nadzieniem lub posypane dodatkami. Chociaż naleśniki nie są trudne do przygotowania, to zrobienie cienkich, elastycznych i jednocześnie puszystych naleśników jest nie lada wyzwaniem. Jak się robi naleśniki? Poznaj nasze patenty!

Jak się robi naleśniki?

Sztuka robienia pysznych naleśników polega na korzystaniu z wysokiej jakości składników, a także poznaniu kilku trików. Zanim przejdziemy do przepisu i krok po kroku pokażemy, jak zrobić naleśniki, przestrzeżemy Cię przed kilkoma błędami. Po pierwsze – do ciasta naleśnikowego nie dodawaj proszku do pieczenia. Po drugie, omijaj wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków, przede wszystkim zapachowych. Po trzecie wreszcie, nawet najlepsze składniki nie sprawią, że naleśniki będą idealne bez odpowiedniego sprzętu. W dalszej części artykułu pokażemy Ci najlepsze patelnie do naleśników, które kupisz w sklepie florina.pl.

Jak zrobić naleśniki? Przepis

Jak zrobić naleśniki krok po kroku? Zacznij od zakupów i upewnij się, że masz wszystkie składniki niezbędne w przepisie na naleśniki. Co to za składniki?

Koniecznie przygotuj:

  • mąkę tortową (1 szklankę),
  • jajka (2 sztuki),
  • mleko (0,5 szklanki),
  • wodę (0,5 szklanki, najlepiej gazowanej),
  • masło (1 łyżka, roztopionego),
  • sól (szczypta, do smaku).

Jak widzisz, przepis na naleśniki nie wymaga dużej liczby składników. Pamiętaj także o tłuszczu do smażenia. Polecamy olej rzepakowy lub masło. Smażenie na tym drugim gwarantuje, że naleśniki będą miały głęboki, maślany smak. W temacie tego, jak zrobić naleśniki krok po kroku, masz już za sobą pierwszy etap. Czas na zrobienie ciasta!

Zobacz też:  Czy kukurydza z puszki jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Jak się robi ciasto na naleśniki? Wystarczy, że zapamiętasz kilka naszych porad i z pewnością naleśniki staną się częstą potrawą w Twojej kuchni. Zacznij od odmierzenia składników. Aby ciasto na naleśniki było pyszne, musisz je zrobić w miarę sprawnie, dlatego lepiej już na początku przygotować wszystkie niezbędne produkty. Następnie przesiej mąkę przez sito do miski. Dzięki temu ciasto na naleśniki nie będzie miało grudek i stanie się bardziej napowietrzone. Dodaj do miski jajka, mleko, roztopione masło oraz wodę. Ważnym aspektem tego, jak się robi ciasto na naleśniki, jest właśnie uzyskanie puszystości ciasta. Pomoże w tym przesianie mąki oraz dodanie wody gazowanej zamiast zwykłej. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników trzepaczką lub mikserem. Jak się robi ciasto na naleśniki bez grudek? Kluczowe jest właśnie dokładne połączenie składników.

Ostatnim etapem jest już samo smażenie. Pamiętaj, by patelnia była zawsze rozgrzana. Przetrzyj ją płatkiem kosmetycznym zanurzonym w oleju lub roztopionym maśle. Wylewaj partiami ciasto na naleśniki na gorącą patelnię i smaż je kilka minut z każdej strony, do czasu uzyskania złocistego koloru.

Jak się robi naleśniki na słodko?

Naleśniki na słodko to jedno z ulubionych dań dzieci, choć niejeden dorosły także skusił się na to pyszne danie. Jeśli planujesz je wykonać, pamiętaj, by do ciasta na naleśniki na słodko wraz z solą dodać szczyptę cukru.

A co z farszem? Ciasto na naleśniki na słodko “lubi się” z owocami, najlepiej sezonowymi, ale też tymi z puszki, np. brzoskwiniami. Wymieszaj je z twarogiem i jogurtem i pyszna masa do naleśników na słodko gotowa. Innym pysznym pomysłem jest skorzystanie z takich smarowideł, jak powidła czy dżemy. Mniej zdrową, jednak wyjątkowo dobrą propozycją na naleśniki na słodko, jest także przygotowanie farszu z lodów i czekoladowego kremu. Od czasu do czasu taki deser nikomu nie zaszkodzi!

Zobacz też:  Wielofunkcyjny robot kuchenny. Dlaczego warto go mieć w swojej kuchni?

Jak zrobić naleśniki na słono?

Naleśniki na słono to doskonałe danie na obiad lub kolację. Chcesz zaskoczyć gości lub domowników? Przygotuj ciasto na naleśniki na słono według naszego przepisu i przygotuj wyjątkowy farsz. Kluczem do sukcesu jest tu odpowiednie przyprawienie masy.

Nasz pomysł na naleśniki na słono to połączenie kruchego, dobrze usmażonego ciasta i miękkiego nadzienia. W tej roli doskonale sprawdzi się klasyczny farsz szpinakowy z serem feta. Szpinak, najlepiej świeży, wcześniej podsmaż wraz z czosnkiem. Takie zróżnicowanie smaków i tekstur da niezwykłe doznania kulinarne!

Drugi pomysł na naleśniki na słono polubią mięsożercy. Wystarczy pierś z kurczaka, usmażona w kawałkach i doprawiona solą, pieprzem, słodką papryką oraz oregano. Równolegle z kurczakiem na osobnej patelni podsmaż cebulę i paprykę czerwoną. Połącz warzywa z mięsem i farsz do ciasta na naleśniki na słono gotowy!

Jak smażyć naleśniki?

Przygotowałaś już ciasto? Dowiedz się, jak smażyć naleśniki na patelni. Przede wszystkim smażenie naleśników powinno być zdrowe – nie przesadzaj więc z ilością tłuszczu. Wspomniany wcześniej zanurzony w oleju płatek kosmetyczny powinien tylko zwilżyć równomiernie patelnię. Ważnym aspektem tego, jak smażyć naleśniki na patelni, jest uważna kontrola suchości patelni. Aby nie dopuścić do spalenia się ciasta – przed każdą kolejną porcją ciasta wylewaną na patelnię, powtórz przetarcie jej płatkiem.

Ile smażyć naleśnika? Czas smażenia naleśników tak naprawdę zależy od rodzaju kuchenki, patelni, a także mocy ognia. Standardowy czas smażenia naleśników wynosi około 2-3 minut na jedną stronę. Smażenie naleśników często wiąże się z metodą prób i błędów. Nie zrażaj się, bo praktyka czyni mistrza. Po jakimś czasie poznasz najlepiej sprzęt, z którego korzystasz i doskonale wyczujesz, jak smażyć naleśniki na patelni oraz jaki jest najlepszy czas smażenia naleśników.

Zobacz też:  Lubisz ryby? Sprawdź, czy dorsz jest zdrowy!

Na jakiej patelni smażyć naleśniki?

Najbardziej uniwersalną patelnią do tego dania jest patelnia teflonowa do naleśników. Dlaczego jest uniwersalna? Ponieważ rozwiewa wszelkie wątpliwości odnośnie do tego, jak smażyć naleśniki na patelni do naleśników. Z patelnią teflonową do naleśników możesz gotować na każdym rodzaju kuchenki, nawet indukcyjnej! Ponadto teflonowa patelnia do naleśników, dzięki swoim właściwościom, wymaga niewielkiej ilości tłuszczu.

Jakie są alternatywne patelnie do naleśników? Tak naprawdę świetnie sprawdzą się prawie wszystkie patelnie nieprzywierające. Ten sprzęt będzie Ci służył przez wiele lat i przy wielu rodzajach dań!

Fot. główne: mizina

Artykuł sponsorowany



Zobacz także:
Archiwum: marzec 2022

Dodaj komentarz