Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak złożonym przedsięwzięciem jest otwarcie punktu gastronomicznego. Trzeba dopełnić wielu formalności i zadbać o różne aspekty związane z działalnością. Czy wiesz, co trzeba robić i jakie wyposażenie jest niezbędne w codziennej pracy?
Dla wielu osób otwarcie własnej restauracji jest pomysłem na realizację swoich pasji i inwestowanie pieniędzy. Jednak nie wszyscy mają świadomość, że profesjonalne gotowanie wymaga specjalnego sprzętu. Przeznaczone do użytku komercyjnego piece, grille, czy nawet obieraczki do ziemniaków bardzo różnią się od tych, z których korzysta się w domowych kuchniach. O co trzeba zadbać, zakładając własny biznes w gastronomii?
Wyposażenie kuchni
Jedną z najważniejszych kwestii jest zakup odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. W zależności od profilu działalności konieczne będą np. profesjonalne piekarniki, płyty i okapy, a także urządzenia do obróbki i porcjowania, np. krajalnice do wędlin. Ważne jest także zaplanowanie miejsca na zapasy i pomieszczenia chłodniczego.
Do restauracji trzeba wybierać sprzęty, które są bardzo wytrzymałe i nie ulegną uszkodzeniu podczas ciągłej eksploatacji. Muszą również być odpowiednio wydajne, aby jak najsprawniej obsłużyć wszystkie zamówienia klientów.
Wymagania sanitarne i przepisy przeciw pożarowe
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak szczegółowe i rygorystyczne są przepisy związane z higieną i bezpieczeństwem w restauracji. Warto się niemi zainteresować jeszcze przed wyborem lokalu – nie każde pomieszczenie da się zaadaptować na punkt gastronomiczny. Niedopełnienie takich formalności grozi dotkliwymi karami. Warto także wiedzieć, jakie są najbardziej ergonomiczne układy kuchni – gdzie ustawić piec, zlew czy płytę grzewczą. To bardzo ułatwia pracę kucharzy i kelnerów.
Systemy magazynowe
Nawet niewielki punkt gastronomiczny powinien sprawnie gospodarować zapasami – aby nie dopuścić do marnowania żywności i związanych z tym strat finansowych. Trzeba też na bieżąco monitorować stany, aby nie pojawiały się braki. W tym celu stosuje się różne systemy magazynowe, które mają na celu ułatwianie zarządzania zapasami. Dzięki nim wiadomo, kiedy konieczne jest zamawianie nowych dostaw poszczególnych produktów.
Opłacalność inwestycji
Wiele osób uważa, że prowadzenie restauracji to jeden z łatwiejszych pomysłów na biznes – w końcu to tylko jedzenie. Jednak to nie prawda. Pokazują to doświadczenia licznych restauratorów, którzy byli zmuszeni zamknąć nierentowny lokal. Prowadzenie restauracji wymaga nie tylko dobrego smaku, ale także zmysłu biznesowego i umiejętności planowania. Konieczne jest także dobre rozpoznanie potrzeb rynku i dopasowanie do nich własnej oferty.
Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na sukces w gastronomii. Duże obroty może generować zarówno luksusowa restauracja, jak i punkt z fast foodem. Wszystko zależy od konkretnej lokalizacji i sytuacji na rynku. Konieczne jest także prowadzenie przemyślanych i skutecznych działań marketingowych, które pozwalają zdobyć nowych klientów.
Artykuł sponsorowany
Zobacz także:
- Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem kotleciarki gastronomicznej
- Freelancing – 5 kroków do stworzenia własnej marki w sieci
- Jak przygotować się do uroczystej kolacji w restauracji? Strój i makijaż
- Jedzenie w samolocie- czy jest dozwolone?
- Jak smażyć potrawy na płycie indukcyjnej?
- Ranking lodówek marki Samsung: nowoczesność i funkcjonalność w Twojej kuchni