Gryka coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach oraz restauracjach. Czym to jest spowodowane? Przede wszystkim jej cennymi właściwościami odżywczymi oraz wszechstronnym zastosowaniem. W gryce można znaleźć wiele witamin oraz minerałów, które mają korzystny wpływ na ludzki organizm. Dlaczego jeszcze warto mieć ją w swojej kuchni?
Gryka – podstawowe właściwości
Szczególnym zainteresowaniem ze strony zwolenników eksperymentów kulinarnych i zdrowego trybu życia cieszy się gryka ekologiczna. Czemu tak się dzieje? Z kilku prostych względów, a mianowicie:
- gryka jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów egzogennych,
- gryka nie zawiera w sobie zbyt dużej dawki tłuszczu,
- w gryce można znaleźć spore pokłady błonnika, witamin z grupy B, witaminę E, przeciwutleniacze, fosfor, miedź, potas, cynk, żelazo czy też magnez.
Ekologiczna odmiana gryki nie zawiera w sobie żadnych sztucznych dodatków, dlatego warto się za nią rozejrzeć w sklepie z ekologiczną żywnością i raz na zawsze zadbać o swój organizm. Najlepiej zrobić to w porozumieniu z dietetykiem.
Gryka – jak działa na ludzki organizm? Przydatne informacje
Gryka gromadzi w sobie wiele właściwości prozdrowotnych i może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Odpowiada przede wszystkim za:
- obniżenie poziomu złego cholesterolu,
- wspomaganie pracy układu nerwowego,
- uregulowanie przemiany materii,
- wsparcie trawienia i układu pokarmowego,
- zminimalizowanie ryzyka występowania poważnych dolegliwości chorobowych,
- dodanie organizmowi energii,
- uregulowanie poziomu cukru we krwi.
Szczególną odmianą gryki jest gryka ekspandowana (wspiera prawidłowy metabolizm), która powstaje na skutek podgrzania i uciskania ziaren gryki w celu ich powiększenia. Doskonałym przykładem w tej kategorii jest gryka wegańska BIO ekspandowana w czekoladzie, w której znajdują się m.in. czekolada gorzka BIO i syrop ryżowy BIO. Gryka ekspandowana w czekoladzie jest nie tylko smaczna, ale stanowi również idealna propozycję na II śniadanie oraz przekąskę.
Jakie zastosowanie w kuchni ma gryka? Na co się zdecydować?
Gryka w czekoladzie to zaledwie jeden z pomysłów, który może zostać wykorzystany w kuchni. Ciekawym wyborem dla wszystkich zwolenników gryki będą również: płatki gryczane, mąka gryczana oraz kasza gryczana. Jak widać grykę można przygotowywać na wiele ciekawych sposobów i serwować ją jako dodatek do zup, owsianek i sosów, ale też jeden z głównych składników obiadowych, np. w połączeniu z pieczarkami i mięsem. Kuszącym rozwiązaniem jest zwłaszcza mąka gryczana BIO typ 1850 od BioBabalscy, stanowiąca doskonałą bazę do wypieków. Można z niej przygotować m.in. pyszne i wyraziste pieczywo, domowy makaron, ciastka i ciasteczka czy też naleśniki. Ostateczna decyzja będzie uzależniona od indywidualnych preferencji domowników, ale jak widać grykę zawsze warto mieć w kuchennej szafce. Gryka może się przydać w najmniej spodziewanym momencie, chociaż najczęściej jest serwowana w porze obiadowej, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, aby podawać ją na śniadanie, podwieczorek oraz kolację. Z racji tego można ją jeść praktycznie o każdej porze dnia, chociaż trzeba to robić w rozsądnych ilościach i skonsultować swój plan żywieniowy z dietetykiem.
Artykuł promocyjny.
Zobacz także:
- Czy kasza gryczana jest zdrowa? Wyjaśniamy!
- Ile żelatyny na litr rosołu? Rozwiązanie zagadki kulinarnych mistrzów
- Jak przechowywać mąkę w domu?
- Rodzaje i typy mąki – czym się różnią?
- Konopie i marihuana w kuchni: jak je wykorzystać?
- Jakie suplementy diety warto stosować jesienią?