Gołąbki bez zawijania w Thermomixie to nieco inna wersja tradycyjnych gołąbków. Smakują naprawdę rewelacyjnie i łatwo je zrobić. Sprawdź nasz przepis i zrób to wyjątkowe danie dla całej rodziny.
Jeśli nie przepadasz zbytnio za tradycyjnymi gołąbkami, to powinny zainteresować cię gołąbki bez zawijania w Thermomixie. To danie przygotujesz w zaledwie kilka chwil, zatem przepis na nie zawsze warto mieć pod ręką, zwłaszcza gdy często brakuje ci czasu. Sprawdź, jak je zrobić!
Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Składniki
Aby zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie, będziesz potrzebować kilka składników takich jak:
- 500 g mięsa mielonego;
- 500 g białej kapusty;
- 100 g marchewki;
- 120 g cebuli;
- 700 g wody;
- masło;
- 1 torebka ugotowanego ryżu;
- 4–5 łyżek bułki tartej;
- 1 jajko.
Dodatkowe składniki do przygotowania sosu pomidorowego:
- 600 g świeżych pomidorów lub z puszki (bądź możesz sięgnąć po 500 g bulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego);
- 30 g masła;
- 80 g cebuli (pokrój ją na połówki);
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- ½ łyżeczki cukru;
- sól i pieprz.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie?
Nietrudno zrobić pyszne gołąbki bez zawijania w Thermomixie. Pokażemy ci, jak ugotować gołąbki w ten sposób!
- Umyj i pokrój na kawałki wszystkie warzywa. Cebula powinna być pokrojona na połówki.
- Umieść w naczyniu miksującym marchewkę i cebulę. Poszatkuj warzywa – 5 s / obroty 5 i duś 4 minuty / Varoma / obroty 1.
- Następnie dodaj kapustę i poszatkuj 10–12 s / obroty 4.
- Wrzuć mięso mielone, ugotowany ryż, sól i pieprz, jajko i bułkę tartą. Teraz trzeba wszystko wymieszać, używając kopystki 30 s / obroty wsteczne / obroty 3–4.
- Uformuj kotleciki i ułóż je na Varomie.
- Wlej 700 g wody do naczynia miksującego, nałóż przystawkę Varoma i gotuj na parze ok. 40 min / Varoma / obroty 1. Po tym należy usunąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie.
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków bez zawijania?
Czy ktoś wyobraża sobie gołąbki bez zawijania w Thermomixie bez tego dodatku?
- Włóż cebulę i czosnek do naczynia miksującego. Rozdrabniaj je 4 sekundy / obroty 5. Za pomocą kopystki zgarnij resztki ze ścianek naczynia i dodaj masło. Duś całość 3 minuty / Varoma / obroty 1.
- Wrzucić pomidory i miksuj 30 sekund / obroty 9.
- Możesz zamiast pomidorów dodać 500 g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki, czyli mąkę, przyprawy i cukier. Wówczas trzeba gotować 12 minut / 100 C / obroty 2.
- Teraz wystarczy, że gotowe gołąbki polejesz sosem pomidorowym.
Wiesz już, jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi nie sprawi ci to żadnych problemów.
Zobacz także:
- Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
- Pasztet z cukinii – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Pasztet z mięsa z rosołu – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Ryba po grecku – Thermomix. Sprawdzony przepis!
- Śledzie po cygańsku – Thermomix. Prosty przepis na pyszne danie!
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix