Czy chleb pytlowy jest zdrowy? Dowiedz się, kto może jeść ten rodzaj pieczywa i jakie ma właściwości odżywcze

Obecnie ludzie przykładają dużą wagę do tego, co jedzą. Dlatego naturalne jest pytanie, czy chleb pytlowy jest zdrowy? Z naszego artykułu dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o tym typie pieczywa.

Osoby, które przechodzą na dietę, często całkowicie eliminują z niej pieczywo. Tymczasem spożywanie produktów zbożowych jest sposobem na to, by dostarczyć organizmowi potrzebnej na co dzień energii. W tym celu można sięgnąć na przykład po pieczywo pytlowe. Jeśli zastanawiasz się teraz, czy chleb pytlowy jest zdrowy, niżej poznasz odpowiedź.

Co to jest chleb pytlowy?

Chleb pytlowy jest rodzajem chleba żytniego. Wypieka się go tylko na zakwasie z jasnej mąki żytniej typu 720. Charakterystyczna nazwa pochodzi o urządzenia, przez które dawniej przesiewano mąkę, by była bardziej delikatna. Pytel to muślinowy lub jedwabny worek, służący jako sito do oddzielania i oczyszczania zmielonego we młynie ziarna.

Tak drobno zmielona mąka stanowiła bardzo pożądany towar. Wypieki, które z niej powstawały, cieszyły się ogromną popularnością. Chleb pytlowy stanowił więc nie lada gratkę. Warto sprawdzić, czy obecnie również warto po niego sięgać.

Czy chleb pytlowy jest zdrowy?

Trzeba zastanowić się, czy chleby pytlowy jest zdrowy? Biorąc pod uwagę, że to pieczywo żytnie na zakwasie, na pewno warto polecić go jako przekąskę lub składnik śniadania. W mące żytniej jest więcej błonnika, witamin i składników mineralnych, a mniej glutenu niż w mące pszennej. Jednak należy także zwrócić uwagę na stopień przetworzenia mąki.

Im ciemniejsza mąka, tym bardziej wartościowa dla organizmu. Pamiętajmy, że chleb pytlowy powstaje z jasnej i wielokrotniej przesiewanej. Przez to jest pozbawiona otrąb i innych naturalnych części ziarna, które zawierają najwięcej składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować z wypieków, powstałych na bazie mąki pytlowej. Nie zostały całkowicie pozbawione wartości, a oprócz tego można wzbogacić je na przykład innymi ziarnami bądź pestkami.

Zobacz też:  Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy i jak powstaje?

Wartości odżywcze chleba pytlowego

Szukając odpowiedzi na pytanie, czy chleb pytlowy jest zdrowy, na pewno warto wziąć pod uwagę, że powstaje z mąki żytniej. Co prawda zawiera mniejszą ilość składników odżywczych, ale nadal dostarcza organizmowi wartości, które znajdują się w zakwasie. To między innymi kwas mlekowy poprawiający trawienie oraz witaminy z grupy B i E. Wartość odżywcza jednej kromki chleba żytniego (o gramaturze około 32 g) to 83 kcal.

Aby wybrać zdrowy chleb pytlowy, należy uważnie czytać etykiety. Im dłuższa lista składników, tym dalej należy odłożyć bochenek. Wypieki powinny składać się z mąki, zakwasu, wody oraz soli, tymczasem powszechną praktyką jest dodawanie tłuszczu, cukru, spulchniaczy oraz innego rodzaju polepszaczy. W takim przypadku żaden chleb nie będzie wartościowy.

Czy chleb pytlowy jest zdrowy? Na pewno nie ma tylu składników odżywczych, co bochenki wypiekane z mąki ciemnej. Warto jednak zwracać uwagę na skład – jeśli jest prawidłowy, może znaleźć się w twoim koszyku.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz