Buraczki marynowane zamknięte w słoikach, które można przechowywać przez cała zimę to sprawdzony sposób na smaczny dodatek do obiadu, który z powodzeniem zastępuje klasyczną surówkę. Wypróbuj nasz przepis!
Buraczki marynowane to znany i ceniony dodatek do obiadu, który świetnie odnajduje się w towarzystwie pieczonych i smażonych mięs i ryb, gulaszu, a także dań wegetariańskich. Ugotowane, a następnie pasteryzowane buraczki zamknięte w szczelnych słoikach są doskonałą alternatywą dla klasycznej surówki ze świeżych warzyw, do przygotowania której potrzeba zdecydowanie więcej czasu. Są więc idealną propozycją dla zabieganych na szybki i smaczny obiad. Samo przygotowanie buraczków jest bardzo proste i nie wymaga posiadania szczególnych zdolności kulinarnych. A przyrządzenie kilku porcji jednocześnie, pozwala znacznie zaoszczędzić potrzebny na to czas. Marynowane buraczki można też wykorzystać do barszczu czerwonego, a także jako smaczny dodatek niektórych sałatek. Świetnie smakują również jako przekąska serwowana w towarzystwie wędlin i serów. Pora zatem poznać prosty i smaczny przepis na buraczki marynowane.
Buraczki marynowane w słoikach – składniki
Buraczki marynowane można przyrządzać na różne sposoby. Poszczególne przepisy najczęściej różnią się od siebie ilością i rodzajem poszczególnych składników, które tuż obok tego podstawowego trafiają do słoików. Niekiedy przyrządza się je z jabłkiem, innym razem z cebulą lub ząbkami czosnku. Do marynowanych buraczków w wersji pikantnej można też dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Podobna zasada dotyczy doboru poszczególnych przypraw. Zróżnicowane mogą być również sposoby przyrządzania buraczków – tarte na cienkich lub grubych oczkach, ewentualnie pokrojone w cienkie plastry (w tej wersji najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek). Ostateczna wersja przepisu powinna zostać dostosowana do indywidualnych potrzeb. A oto lista składników do przepisu podstawowego:
- 2 kg buraczków;
- opcjonalnie: cebula, ząbki czosnku, papryka słodka lub papryczka chili;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżka soli;
- 1 l wody;
- 250 ml octu (6%).
- ziarenka ziela angielskiego;
- liście laurowe.
Buraczki marynowane – sposób przygotowania
Do realizacji przepisu najlepiej wybrać młode i w miarę równe wielkością buraczki, które należy starannie umyć, a następnie ugotować do miękkości (czas gotowania buraków uzależniony jest od ich wielkości), pozostawić do ostygnięcia zalewając wodą, odcedzić i obrać ze skórki. Tak przygotowane należy zetrzeć na tarce lub pokroić na kawałki dowolnej wielości (jeśli są niewielkie można pozostawić je w całości). Przygotowane wcześniej słoiki należy wyparzyć, a następnie ułożyć w nich gotowe buraczki. Do każdego słoika dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ewentualnie ząbek czosnku, plastry cebuli lub pozbawioną nasion i pokrojoną na cienkie plastry papryczkę chili. Do wody z octem dodać sól i cukier. Całość zagotować. Buraki ułożone w słoikach zalać gorącą zalewą. Tak przygotowane słoiki należy pasteryzować około 20 minut. Zagotowane ostrożnie wyjąć i ustawić na ściereczce do góry dnem, pozostawiając do wystudzenia.
Buraczki marynowane to doskonały dodatek do obiadu, a także smaczna przekąska, którą podczas przygotowywania posiłków można wykorzystać na różne sposoby.
Zobacz także:
- Marynowane warzywa – wypróbuj najlepsze przepisy!
- Śliwki marynowane w occie – prosty przepis!
- Kapusta marynowana – poznaj przepis na pyszną sałatkę do słoika!
- Papryczki chili marynowane – przepis na marynowane papryczki chili w zalewie
- Gruszki marynowane w occie – sprawdź nasz przepis!
- Grzybki marynowane na słodko – pyszne i aromatyczne!