Sernik Thermomix – ciasto, na które skusisz się nie tylko od święta!

Lubisz serniki, ale nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Skorzystaj z pomocnika i w kilka minut przygotuj zarówno masę, jak i ciasto na sernik. Thermomix ułatwi ci zadanie! Sprawdź nasz przepis na jedno z najbardziej popularnych ciast!

Wiele osób nie wyobraża sobie ani świąt Bożego Narodzenia, ani Wielkanocy bez sernika na stole! Ty również? W takim razie poznaj uproszczony przepis na domowy sernik (Thermomix)! Na pewno zachwyci cię podwójnie: smakiem i czasem wykonania!

Przepis na sernik Thermomix

Jednym z rodzajów serników jest tzw. sernik z rosą. Masa serowa jest w nim idealnie gładka, wilgotna i puszysta. Sprawia to, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! Taki sernik uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak go przygotować? Najpierw odmierz składniki na ciasto:

  • 30 g cukru;
  • 250 g mąki;
  • 1 jajko;
  • 120 g masła lub margaryny do wypieków;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Aby przygotować masę serową, potrzebne będą również:

  • 1 kg twarogu;
  • 5 jajek;
  • 600 ml mleka;
  • 350 g cukru (lub 330 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego);
  • 120 g oleju (słonecznikowy lub rzepakowy);
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • szczypta soli.

Najpierw zajmij się przygotowaniem spodu pod sernik. Thermomix sprawi, że zajmie ci to góra 2 minuty! Po prostu umieść w misie urządzenia wszystkie składniki i wyrabiaj przez 50 sek. (obroty 6). Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę (lub blat kuchenny) i rozwałkuj na kształt prostokąta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Odłóż na bok.

Pora zająć się masą serową. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do osobnej miseczki, a żółtka umieść w misie Thermomixa. Dodaj do nich twaróg, mleko, olej, obydwa opakowania budyniu oraz 250 g cukru. Mieszaj kopystką na obrotach 6 przez ok. 1 minutę i 30 sek. Masę z sera przełóż na przygotowane wcześniej ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz na środkowym poziomie przez ok. 50 minut.

Zobacz też:  Ciasto na naleśniki Thermomix (gotowe naleśniki smakują obłędnie!)

W międzyczasie przygotuj warstwę tzw. rosy. Najpierw do misy Thermomixa wsyp pozostałe 100 g cukru i zmiel (wystarczy 10 sek. na obrotach 10). Dodaj białka jajek i sól, a potem za pomocą motylka ubijaj na puszystą pianę (5 minut na obrotach 3). Kiedy po 50 minutach pieczenia wyjmiesz ciasto, umieść słodką pianę z białek na wierzchu. Masa serowa może nadal wydawać ci się nieco płynna, ale nie martw się tym. Tak właśnie wygląda jej właściwa konsystencja! Teraz wystarczy włożyć sernik z powrotem do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 10 minut (temperatura 180 C). Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blaszce do ostygnięcia. Wyjmij i krój dopiero zupełnie chłodny deser!

Sernik królewski czy na zimno?

Czy wiesz, że w polskiej tradycji istnieje wiele odmian sernika? Najbardziej znany, podstawowy rodzaj tego ciasta to sernik na cienkim spodzie udekorowany szachownicą z ciasta. Masa składa się z samego słodkiego sera albo sera z dodatkiem bakalii takich jak rodzynki czy kandyzowana skórka pomarańczowa. Ten rodzaj wypieku, choć to najbardziej klasyczny, polski sernik, wielu osobom wydaje się dość suchy i mniej apetyczny niż bardziej kremowe wariacje.

Wśród nich wymienić można np. wspomniany już sernik z rosą, ciasto z masą serową i owocami albo tzw. sernik królewski (masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami kakaowego, kruchego ciasta).

Lżejsze wersje to serniki na zimno albo „ciasta” pieczone bez spodu! Co je wyróżnia? Sernika na zimno nie musisz piec – masę serową wyłóż po prostu na warstwę herbatników lub biszkoptów i zalej galaretką. Jeśli chcesz, na wierzchu możesz ułożyć ulubione owoce. Sernik bez spodu to z kolei rodzaj ciasta składający się jedynie z zapieczonej masy serowej. Jest on mniej kaloryczny niż klasyczny wypiek. Osoby na diecie mogą więc bez większych wyrzutów sumienia skusić się na kawałeczek tak przygotowanego deseru.

Zobacz też:  Jagodzianki thermomix - najlepsze przepisy na jagodzianki z kruszonką i nie tylko!

Sernik od wieków gości na polskich stołach. Jest ciastem na tyle popularnym, że trudno wyobrazić sobie bez niego święta czy większe imprezy rodzinne. Jeśli chcesz smakiem domowego sernika cieszyć się również na co dzień, do dzieła! Pamiętaj, że warto przy tym maksymalnie ułatwić sobie pracę i wykorzystać Thermomix.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz