Jak ugotować zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa znajduje się w wysokiej czołówce, jeżeli chodzi o potrawę chętnie przyrządzaną w polskich domach. To także danie, które bardzo często ze smakiem zajadane jest przez dzieci. Należy ją przyrządzić w odpowiedni sposób, jeżeli ma zachwycać smakiem.

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 0,7 kg kości z mięsem,
  • marchewka – ilość zależna jest od indywidualnych preferencji domowników,
  • jedna pietruszka
  • kawałek selera i pora,
  • cebulka
  • dwa listki laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 4 łyżki śmietany,
  • łyżeczka mąki,
  • pół łyżeczki cukru.

Pozostaje jeszcze tylko kwestią, czy lepiej użyć świeże, sparzone pomidory, te z puszki, czy koncentrat pomidorowy. Wszystko tak naprawdę zależne jest od osoby, która zajmie się przygotowaniem dania. Każdy z tych wyborów jest dobry. Pozwala on na przyrządzenie naprawdę dobrego dania obiadowego.

Przygotowanie zupy

Umyte mięso należy zalać wodą (2l). Do tego dodaje się ziele razem z liśćmi. Całość należy zagotować. Potem ogień trzeba zmniejszyć, gotując pod przykryciem przez jakieś 20 do 30 minut. Cebulę w łupinie opalić nad płomieniem gazu. Można również przypalić ją na czarno, ale na patelni. Wybór zależny jest od kucharza. Obydwie wersje są w stanie dobrze podkręcić smak pomidorówki.

Obrane warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę) razem z opaloną cebulą, należy dodać do zupy znajdującej się na delikatnym ogniu. Potem należy dodać niewielką ilość soli. Garnka nie można zdejmować z ognia do momentu, aż warzywa zupełnie nie zmiękną. Do tego warto sprawdzić, czy mięso delikatnie odchodzi od skóry. Jeżeli tak nie jest, to czas gotowania na wolnym ogniu należy wydłużyć.

W tym czasie, na osobnej patelni sparzone, obrane ze skóry, świeże pomidory należy podsmażyć na patelni. Muszą one dosłownie rozpadać się. Potem należy je zblendować do uzyskania jednolitej masy. Tylko dzięki temu będzie można mieć pewność, że w zupie nie będą latać żadne grudki, których zdecydowana większość osób nie lubi.

Zobacz też:  Gotowanie buraków - jak ugotować buraki?

Po tym, jak wywar na zupę zostanie ugotowany, za pomocą cedzaka należy wyjąć wszystkie warzywa i mięso.

Śmietanę należy wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru i mąką. Wszystko należy wymieszać w garnku (śmietanę z mąką, pomidory, wywar), wciąż podgrzewając. Należy dopilnować, aby zawartość garnka nie zagotowała się ponownie. W ten sposób zupa będzie już gotowa do spożycia. Można tylko wcześniej jeszcze sprawdzić jej smak.

Zupę pomidorową można podać w tradycyjny sposób – z makaronem. Aczkolwiek, duża część osób wybiera do tego ugotowany wcześniej ryż.

Dodaj komentarz