Jak ugotować zupę ogórkową? Przedstawiamy prosty przepis!

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest to również jedna z najzdrowszych zup. Dzięki ogórkom zawiera wiele cennych witamin i minerałów dla zdrowia. Jak ugotować zupę ogórkową? Odpowiadamy!

Zupa ogórkowa to bardzo zdrowe i pożywne danie. Jest skarbnicą witamin A, C, K i kwasu foliowego, a do tego zawiera mangan, magnez, fosfor i potas. Jej spożywanie dostarcza także witamin B6 oraz B12, które są kluczowe w diecie osób zmagających się z anemią. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować zupę ogórkową!

Zupa ogórkowa – co warto o niej wiedzieć?

Zupa ogórkowa z ziemniakami jest bardzo popularną, polską potrawą. Bardziej popularne od niej są tylko rosół i zupa pomidorowa. Jest lubiana za aksamitną konsystencję i kwaskowy smak. Dawniej zupa ogórkowa była gotowana na mięsie (głównie cielęcinie) i tylko z ogórków kiszonych w beczkach lub kamiennych garnkach. 

W przypadku tej zupy bardzo ważne jest, by użyte do jej przygotowania ogórki miały odpowiedni smak (najlepsze są te własnoręcznie ukwaszone). Jeśli takich nie masz, pozostaje ci je kupić w sklepie. W trakcie wybierania ogórków zwracaj uwagę na ich wygląd i zapach. Powinny być jędrne i mieć przyjemny, zielony kolor. W przypadku zakupu paczkowanych ogórków koniecznie sprawdź ich skład na etykiecie. W ich składzie powinny występować tylko przyprawy, sól, woda i oczywiście ogórki.

Czy zupa ogórkowa jest zdrowa? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc ludzki organizm?

Zupa ogórkowa to orzeźwiająca i zdrowa opcja. Może być podawana na zimno lub podgrzewana. Obecne w niej ogórki są dobrym źródłem witamin A i C, a także błonnika.

W ich składzie znajdziemy również witaminę E, witaminę K oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Zielona barwa ogórka pochodzi z chlorofili – związków barwiących, które wspomagają detoksykację. Wszystko to sprawia, że są one idealnym składnikiem zupy oczyszczającej.

Zobacz też:  Jak szybko ugotować buraki czerwone – praktyczne porady i wskazówki

Ogórek w większości składa się z wody. Jest niskokaloryczny i doskonale oczyszcza wątrobę. Jest również cennym źródłem antyoksydantów, które hamują rozwój wolnych rodników. Zawiera też kukurbitacynę – substancję, która chroni przed nowotworami.

Natomiast woda z ogórków kiszonych jest popularnym sposobem na wzbogacenie diety o walory smakowe i odżywcze. Zawiera ona witaminy C i B6, błonnik, potas, magnez i żelazo.

Jest też w niej dużo elektrolitów i innych składników odżywczych mogących korzystnie wpływać na ludzki organizm. Elektrolity zawarte w wodzie z ogórków kiszonych zapobiegają skurczom i zmęczeniu.

Ponadto zupa ogórkowa może pomóc w regulacji temperatury ciała i poziomu nawodnienia. Spożywana na chłodno może pomóc schłodzić ciało w gorący dzień. Natomiast spożywana na ciepło może pomóc podnieść temperaturę ciała, zapewniając efekt rozgrzewający, co jest bardzo pomocne zwłaszcza, gdy wrócimy przemarznięci do domu. 

Jak ugotować zupę ogórkową?

Najpierw opłucz mięso zimną wodą. Włóż je do garnka i zalej 2,5 litrami zimnej wody. Następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu zbierz z wierzchu biało-szarą pianę (tzw. szumowina). Potem zmniejsz temperaturę palnika na niską, przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso przez około godzinę. Po tym czasie dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie gotuj wszystko przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj warzywa. Najpierw dokładnie umyj marchewki, pietruszkę i selera, następnie pokrój je w kostkę. Podsmaż je na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Potem odstaw je na bok.

Kolejnym potrzebnym warzywem jest por. Przekrój go wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokrój. Podsmaż go na łyżce masła lub oleju, aż warzywo się zeszkli. Potem odstaw je na bok. Teraz pora na najważniejszy składnik naszej zupy, czyli ogórki kiszone. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z zalewy, jednak samą zalewę zachowaj na później – będzie jeszcze potrzebna. Ogórki podsmaż na 2 łyżkach masła przez parę minut.

Zobacz też:  Bób – gotowanie bardzo zdrowego warzywa

Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Odstaw je na bok. Teraz pora wrócić do wywaru. Po 1,5 godzinie wyciągnij z niego mięso i pozostaw je do ostygnięcia. Do wywaru dodaj podsmażone wcześniej warzywa i łyżkę soli. Gotuj całość przez ok. 5 minut, a następnie dodaj ziemniaki.

Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj ogórki i gotuj całość przez ok. 15 minut. Na końcu dodaj pora i zalewę z ogórków (wystarczy ok. 1 szklanki). Teraz wszystko zagotuj. Na końcu dodaj śmietanę, koperek i kawałki mięsa. Zupę możesz doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.

Zupa ogórkowa jest sycąca, niskokaloryczna, a do tego bardzo zdrowa. Jest to danie, które można z czystym sumieniem polecić osobom odchudzającym się i dbającym o linię. Ogórki kiszone używane do zrobienia tej zupy są bogate w witaminę C. Są także świetnym źródłem witamin B6 oraz B12, które są niezbędne w diecie osób zmagających się z anemią. Dzięki naszemu artykułowi wiesz już, jak ugotować zupę ogórkową. Jest to danie, które zdecydowanie powinno się znaleźć w twoim menu!



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz