Przydatne wskazówki:
- Dostosuj czas gotowania do wielkości pieczarek i dania, w jakim mają się znaleźć.
- Pieczarki możesz umyć w wodzie, ale nie zostawiaj ich tam zbyt długo – gdy wchłoną wodę, stracą swoje walory smakowe.
- Pieczarki nie będą ciemniały, jeśli skropisz je sokiem z cytryny.
Gotowane pieczarki – jak je przyrządzić?
Ugotowane pieczarki to smaczny dodatek do zup, sałatek oraz sosów. Te najpopularniejsze w polskiej kuchni grzyby możesz podsmażyć, upiec, udusić, a nawet ugrillować. Jednak to właśnie gotowanie pieczarek może przysporzyć nieco trudności.
Czas gotowania tych grzybów zależy od potrawy, do jakiej chcesz ich użyć. W przypadku zupy pieczarki powinny gotować się przez około 15 minut. Pamiętaj, żeby wcześniej pokroić je na małe kawałki. Jeśli mają być dodatkiem do sałatki, małe, pokrojone pieczarki gotuj przez 5–7 minut, a te większe 15–20 minut. Gdy pieczarki będą składnikiem sosu, wystarczy 3 do 5 minut – później musisz je dodatkowo podsmażyć na patelni. Bazą sosu może być też odcedzony bulion po pieczarkach.
Jak ugotować pieczarki, aby były nie tylko pyszne, ale też białe? Po umyciu pieczarek skrop je odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu nie sczernieją i nie stracą swojego charakterystycznego smaku.
Chcesz nadać pieczarkom ciekawego aromatu? W trakcie gotowania dodaj do nich przypraw: soli, pieprzu, czosnku lub cebuli. Orientalny posmak zapewni curry, cynamon, tymianek, anyż czy gałka muszkatołowa.
Duszone pieczarki
Jeśli nie przekonują cię gotowane pieczarki, możesz je udusić na patelni. W takim wydaniu przygotujesz je nawet w 30 minut. Jak to zrobić? Po umyciu i osuszeniu pieczarki wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego. Dopraw je solą i pieprzem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Po podpieczeniu do pieczarek dodaj 3 łyżki wody i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowe! Duszone pieczarki możesz podawać z ketchupem.
Czy pieczarki są zdrowe?
Pieczarki są niskokaloryczne, a mała zawartość tłuszczu idzie w parze z dużymi ilościami wody (nawet 90%!) i błonnika. Poza obecnością witamin (witamina D, kwas foliowy) i minerałów (selen, fosfor) dostarczają do organizmu mikrobów, które wspomagają między innymi regulowanie poziomu cukru we krwi.
Mimo to pieczarki, tak jak i pozostałe grzyby, są ciężkostrawne. Z tego powodu lepiej nie jeść ich wieczorem. Nie są też zalecane dla dzieci i osób z chorobami przewodu pokarmowego.
Gotowane pieczarek krok po kroku
Gotowanie pieczarek nie jest trudne, trzeba jednak pilnować, aby się nie rozgotowały – stracą wtedy swoje walory smakowe. Warto także zadbać o atrakcyjny wygląd skraplając je po umyciu odrobiną soku z cytryny.
Jak ugotować pieczarki? Pierwszym etapem jest dokładne mycie i czyszczenie grzybów – jeśli utraciły jędrność, można obrać kapelusze ze skórki. Pieczarki wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj od 3 do nawet 20 minut w zależności od tego, jak planujesz je wykorzystać: do zupy, sosu czy jako składnik sałatki. Ugotowane pieczarki odcedź i wystudź.
Zobacz także:
- Jak ugotować jajko w mikrofali – przepisy i porady
- Jak ugotować strogonow – przewodnik krok po kroku
- Jak ugotować szpinak? Twoje kulinarnie źródło wiedzy
- Jak ugotować fasolkę po bretońsku?
- Jak ugotować czerwoną kapustę? Sprawdzone wskazówki i porady
- Jak ugotować kapustę z grochem – domowy przepis na smaczne danie