Jak ugotować kompot – garść przydatnych wskazówek

Przydatne informacje:

  • Latem przygotujesz kompot ze świeżych owoców, a jesienią i zimą z suszu lub mrożonek.
  • Do przygotowania kompotu potrzebujesz jedynie wody, owoców oraz cukru do smaku.
  • Owoce z kompotu można, a nawet trzeba jeść – zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają odporność i dobrze wpływają na układ nerwowy.

Kompot owocowy – jak go przyrządzić krok po kroku?

Owocowy kompot możesz przyrządzać codziennie. Latem świetnie sprawdzą się świeże owoce, zimą z powodzeniem wykorzystasz susz i mrożonki. Najprostszy kompot to połączenie wody, owoców oraz cukru – opcjonalnie do smaku możesz dodać aromatyczne przyprawy: miętę, rozmaryn, wanilię, cynamon czy imbir.

Przed gotowaniem dokładnie umyj owoce. Jabłka czy gruszki pokrój na drobną kostkę. Jeśli owoce mają pestki, na przykład śliwki lub wiśnie, albo skórkę nie musisz się ich pozbywać. Wybrane owoce wrzuć do gotującej się wody, cukier dodaj pod koniec gotowania. Co ważne, nie zawsze musisz słodzić kompot. Jeśli owoce są z natury słodkie, cukier, będzie zbędnym dodatkiem.

Kompot ze świeżych owoców, z owoców mrożonych i z suszu

Kompot owocowy to napój, który z powodzeniem zastępuje dostępne w sklepach soki. Co więcej, od ciebie zależy, jak będzie smakował. Możesz przygotować go z dowolnych owoców – wybrać jeden albo połączyć kilka ulubionych. Są to truskawki, maliny, wiśnie, jagody, jeżyny, jabłka, gruszki, śliwki, porzeczki i czereśnie.

Jak ugotować kompot z mrożonych owoców? Do wody dodaj cukier, sól i odrobinę soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, a po chwili dosyp mrożone owoce. Doprowadź kompot do wrzenia. Po ostudzeniu przelej przez sitko i nalej do szklanki. Gotowe! Jeśli cenisz wyrazisty smak, kompot możesz doprawić cynamonem lub goździkami.

Zobacz też:  Jak ugotować jajka przepiórcze – przepisy, porady i inspiracje

Jak ugotować kompot z suszu? Taki tradycyjny kompot kusi niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Aby go uzyskać, pamiętaj o odpowiednich proporcjach: na każde 2 litry wody dodaj 0,5 kilograma suszonych owoców. Jakie suszone owoce sprawdzają się w kompocie? Możesz wybrać dowolne. Najczęściej są to same śliwki lub śliwki z dodatkiem innych owoców (jabłka, morele, figi, gruszki).

Jak ugotować kompot – co warto wiedzieć?

Kompot dobrze gasi pragnienie, a jednocześnie jest smaczny i zdrowy. To tani dodatek do obiadów i deserów, który z powodzeniem zastąpi niezdrowe napoje. Najbardziej klasyczny kompot to kompot z jabłek i kompot ze śliwek, ale ten napój przygotujesz niemal z każdych owoców. Co ważne, będzie cieszył podniebienie i zaspokajał podstawowe potrzeby organizmu.

Na co zwrócić uwagę przygotowując kompot? Podstawa to dorodne owoce oraz dobra woda. Warto wybierać ekologiczne owoce sezonowe, które dostarczą największą ilość wartości odżywczych. Wodę można oczyścić, stosując na przykład gliniany dzbanek – jest to patent powszechnie stosowany w krajach śródziemnomorskich. Im więcej owoców, tym lepszy smak kompotu, dlatego na nich nie oszczędzaj. Kompot będzie zdrowszy, jeśli zastąpisz biały cukier zamiennikiem – miodem, ksylitolem albo cukrem trzcinowym.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2023

Dodaj komentarz