Przydatne wskazówki:
- Gotowany groch dodawaj do zup, mięs i sałatek.
- Do gotowania grochu możesz wykorzystać wodę, w której się moczył – zyska na wartościach odżywczych, ale jednocześnie będzie bardziej ciężkostrawny.
- Groch będzie mniej obciążał żołądek, jeśli w czasie gotowania dodasz do niego kminek lub koperek.
Groch – jak przygotować zdrowe dania z grochem?
Groch to roślina strączkowa o znanych od tysiącleci właściwościach zdrowotnych. Jest cennym źródłem białka, usprawniającego trawienie błonnika i węglowodanów. Działa zasadotwórczo neutralizując zakwaszające organizm działanie innych pokarmów.
Wprowadzenie do diety grochu to prosty sposób na dostarczanie do organizmu niezbędnej ilości składników odżywczych i mineralnych. Jest stosunkowo tani i niskokaloryczny, a jego przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Jak ugotować groch? Zacznij od przebrania ziaren i odrzucenia tych zepsutych. Ziarna przepłucz, odłóż do garnka i zalej wodą. Długość namaczania grochu zależy od jego rodzaju – groch łuskany ugotujesz nawet bez namaczania, całe ziarna wymagają około 8–10 godzin w wodzie. Namoczony groch ponownie przepłucz, przełóż go do garnka i jeszcze raz zalej wodą: zgodnie z proporcjami 3 szklanki wody na szklankę grochu lub na około 2 cm ponad poziom ziaren.
Groch gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy ziarna nie przywarły do dna, ponieważ grozi to przypaleniem. Sól dodawaj dopiero pod koniec gotowania.
Ile gotuje się groch? Łuskany zmięknie w ciągu godziny, całe ziarna mogą wymagać około 1,5 godziny gotowania. Groch jest ugotowany, gdy zaczyna rozpadać się pod naciskiem widelca.
Do czego można dodać ugotowany groch?
Groch jest dość ciężkostrawny, dlatego w trakcie gotowania warto dodać do niego koper włoski lub nasiona kminku. Najczęściej stanowi składnik zup, ale można też traktować go jako dodatek do sałatek i różnego rodzaju dań mięsnych. Smak grochu wzbogacą takie przyprawy jak tymianek, kminek, lubczyk, bazylia, oregano i sproszkowany czosnek.
Groch może też stanowić samodzielne danie. W połączeniu z marchewką i bazylią oraz z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami przygotujesz proste curry na bazie grochu. Możesz stworzyć hummus z grochu albo pyszne pieczone kotlety z grochu, kaszy jaglanej, papryki i aromatycznych ziół.
Jak ugotować groch – wskazówki dla amatorów zdrowej kuchni
Gotowanie grochu to kilka lub nawet kilkanaście godzin przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje namaczanie – całe ziarna grochu powinieneś moczyć w wodzie od 8 do 10 godzin, w przypadku grochu łuskanego namaczanie jest opcjonalne (wystarczy 1–2 godziny). Jest to ważna część procesu przygotowania grochu – moczony nie tylko gotuje się szybciej, ale też jest bardziej lekkostrawny.
Aby uniknąć nieprzyjemnych wzdęć, warto wiedzieć, z czym nie łączyć grochu – są to potrawy ciężkostrawne oraz dania z dużą zawartością tłuszczu. Bez przeszkód możesz łączyć groch z zielonymi warzywami oraz produktami, które nie zawierają skrobi.
Zobacz także:
- Jak ugotować kapustę z grochem – domowy przepis na smaczne danie
- Jak ugotować grochówkę? Przedstawiamy prosty przepis!
- Gotowanie ciecierzycy – jak ugotować ciecierzycę?
- Jak ugotować ryż brązowy? Praktyczne porady i wskazówki
- Gotowanie soczewicy – jak ugotować soczewicę?
- Jak ugotować kakao? Kilka wskazówek dla miłośników tego smakołyku