Jak ozdobić tort masą cukrową?

Masa cukrowa to doskonały sposób na smaczne i niezwykle ozdobne wypieki. Masą można obłożyć tort i wykonać efektowne dekoracje, tworząc cukiernicze dzieła sztuki we własnym domu. Na co musisz zwrócić uwagę, wykorzystując masę cukrową? Jak można uzyskać idealny efekt?

Jakie są zalety masy cukrowej?

Torty z masą cukrową prezentują się niezwykle efektownie. Gładka powierzchnia tortu ozdobiona dekoracyjnymi elementami zachwyca swoją elegancją i profesjonalnym wyglądem. Jak stworzyć taki efekt we własnym domu? Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią masę cukrową. Gotowe masy cukrowe to ogromny wybór różnych smaków i kolorów. Lukier plastyczny stanowi idealny materiał do powlekania tortów i tworzenia różnego rodzaju dekoracji, ponieważ jest wyjątkowo elastyczny, nie rozrywa się, nie pęka i nie przykleja do blatu podczas wałkowania.

Co można zrobić z masy cukrowej?

Masa cukrowa pozwoli Ci z ogromną łatwością udekorować ciastka, muffinki i inne wypieki. Wystarczy ją zagnieść, rozwałkować i rozprowadzić na powierzchni ciasta lub wyciąć dowolne kształty i stworzyć piękne dekoracje. Z masy cukrowej możesz wykonać koronki na tort weselny, tematyczne ozdoby na urodzinowe ciasto, kwiatowe dekoracje oraz cukrowe figurki. Znajdziesz typowe masy do obkładania tortów oraz do tworzenia dekoracji w najróżniejszych kolorach. Możesz się również zdecydować na masę w białym kolorze i nadać jej odpowiedni odcień za pomocą spożywczego barwnika. Pamiętaj jednak, że barwniki mają bardzo dużo pigmentów i nawet niewielka ilość wystarczy, aby uzyskać intensywny kolor.

O czym musisz pamiętać przed nałożeniem masy cukrowej?

Masa cukrowa nałożono na tort musi być dobrze przygotowana, żeby stworzyć idealnie gładką i aksamitną powierzchnię. Nie jest to takie trudne, wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim tort powinien być wcześniej obłożony kremem na bazie masła, ponieważ inne kremy mogą doprowadzić do rozpuszczenia lukru. Przed nałożeniem masy ciasto musi zostać mocno schłodzone, dlatego warto zostawić je w lodówce na całą noc. Masa cukrowa prezentuje się na torcie bardzo atrakcyjnie, ale potrafi również podkreślić każdą nierówność wypieku, dlatego tort musi być bardzo równo obłożony kremem. Nie można sobie tutaj pozwolić na żadną niedoskonałość.

Zobacz też:  Kuvings Revo830 - wszechstronne urządzenie kuchenne

Jak przygotować masę do obłożenia tortu?

Masa cukrowa może mieć po wyjęciu z opakowania dosyć twardą konsystencję, dlatego należy ją długo wyrabiać w dłoniach, aby osiągnąć odpowiednią miękkość. Pod wpływem temperatury ciała masa nabiera elastyczności i łatwiej poddaje się modelowaniu. Wyrobioną masę należy rozwałkować na blacie do odpowiedniej grubości. Masa do obłożenia tortu powinna być rozwałkowana bardzo cienko, na grubość 3-5 mm. Pozwala to na estetyczne wykończenie ciasta i nie zaburza smaku wypieku. Oczywiście inaczej rozwałkujesz lukier, jeśli będziesz tworzyć z niego elementy dekoracyjne. Podczas wałkowania masy cukrowej możesz delikatnie podsypać ją cukrem pudrem, aby nie przyklejała się do wałka i blatu.

W jaki sposób obkładamy tort?

Przed obłożeniem ciasta lukier plastyczny musi być dobrze wyrobiony i rozwałkowany, żeby zachować swoje plastyczne właściwości. Następnie ostrożnie przenosimy arkusz lukru za pomocą wałka i zaczynając od środka, stopniowo dociskamy go do powierzchni tortu. Po dokładnym przyklejeniu do górnej powierzchni ciasta zaczynamy obkładać boki. Nadmiar masy przy krawędzi tortu odcinamy ostrym nożem. Powierzchnię tortu wygładzamy packą cukierniczą, by uzyskać idealną gładkość i pozbyć się nierówności.

Co można zrobić ze zbyt suchą i pękającą masą?

Jeśli masa pęka przy nakładaniu, prawdopodobnie jest zbyt cienka lub zbyt sucha. Nie musisz się jednak martwić. W celu przywrócenia plastyczności wystarczy dodać do lukru trochę glukozy lub gliceryny spożywczej. Pamiętaj tylko, żeby aplikować te produkty stopniowo i małymi porcjami do momentu, aż masa będzie wystarczająco elastyczna. Niewykorzystaną masę cukrową możesz przechowywać, owijając ją w folię i zamykając w szczelnym opakowaniu.

Okolicznościowe torty z masą cukrową

Tort obłożony masą cukrową będzie się prezentować zawsze elegancko i atrakcyjnie, dlatego z pewnością będziesz zadowolony z efektu. Teraz wystarczy dodać odpowiednie ozdoby i praca będzie ukończona. Możesz wykorzystać cukrowe koronki, drobne kwiatki, duże elementy dekoracyjne albo cukrowe figurki, tworząc doskonałe wykończenie wypieku na każdą okoliczność.

Zobacz też:  Aeropress - rewolucyjna metoda parzenia kawy


Zobacz także:
Archiwum: październik 2022

Dodaj komentarz