Jak jeść sushi? Poznaj nasz prosty sposób!

Sushi to japoński przysmak, który stał się światowym fenomenem. Praktycznie w każdym kraju można znaleźć lokal, w którym można spożyć to popularne danie. Zastanawiasz się, jak jeść sushi? Z jakich składników można je przygotować? Odpowiedzi w artykule!

Japonia większości osób kojarzy się przede wszystkim z origami, mangami, samurajami i gejszami. Kraj kwitnącej wiśni jest również kojarzony dzięki sushi, które podbiło podniebienia ludzi z całego świata. Danie to zazwyczaj składa się z ryżu, warzyw, ryb i owoców morza. Jak jeść sushi? Jakie są najpopularniejsze odmiany tego dania? Sprawdzamy!

Sushi – japoński przysmak. Przedstawiamy podstawowe informacje na jego temat

Sushi to japońskie danie, które składa się z ryżu, warzyw, ryb i owoców morza. Warzywa używane w sushi to zazwyczaj rzodkiewka daikon, marchew, szczypior, por, sałata, japońska rzepa, papryka i ogórek. Najczęściej wykorzystywanymi owocami morza są kraby i krewetki. Natomiast często używanymi rybami są tuńczyk, łosoś i węgorz. Sushi jest podawane z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Zazwyczaj jest spożywane za pomocą pałeczek.

Bary i restauracje sushi można znaleźć w wielu miastach na całym świecie. Sushi jest również sprzedawane w supermarketach, jednak jego smak mocno różni się od tego, które jest świeżo podane w restauracjach.

Sushi jest często zawijane w nori (rodzaj alg). Danie to pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a słowo sushi pochodzi od terminu żniwnego su-mesu, co oznacza „kwaśny”. Zostało ono po raz pierwszy wprowadzone do Japonii w drugim wieku p.n.e. przez migrantów z Azji Południowo-Wschodniej. Stało się popularne w Japonii w okresie Edo i zaczęło rozprzestrzeniać się w innych krajach pod koniec XX wieku. Dziś jest lubiane na całym świecie i istnieje wiele różnych rodzajów sushi takich jak nigiri sushi, maki sushi i sashimi. Jest to pyszne danie, którym może cieszyć się praktycznie każda osoba.

Zobacz też:  Jak jeść raka? Podpowiadamy!

Dlaczego warto spożywać sushi? Czy jest to zdrowe danie?

Ryby, których używa się do robienia sushi, są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Są one także bardzo dobrym źródłem składników odżywczych i minerałów, w tym witaminy D, witaminy B2 (ryboflawina), jodu, magnezu, żelaza, potasu, wapnia i cynku. Z kolei wodorosty używane do sushi zapewniają ludzkiemu organizmowi witaminy A, B1, C i E oraz fosfor, wapń, magnez, żelazo i jod.

Z drugiej strony termin sushi jest uniwersalny i odnośni się do wielu różnych odmian tej potrawy. W związku z tym nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy sushi jest zdrowe, czy nie. Wszystko zależy od użytych składników i dodatków. Niektóre rodzaje sushi zawierają dodatki takie jak gęsty sos sojowy i majonez, które dodają potrawie cukru, sodu i tłuszczu.

Jakie są popularne rodzaje sushi?

Istnieje wiele rodzajów sushi. Najpopularniejsze z nich to uramaki, hosomaki i futomaki. Uramaki są rolkami zawijanymi odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Hosomaki są małymi rolkami z jednym składnikiem takim jak tuńczyk albo ogórek w środku. Natomiast futomaki są dużymi rolkami z wieloma składnikami takimi jak jajko, marynowana rzodkiew, mięso kraba czy awokado.

Jak jeść sushi? Jak prawidłowo trzymać pałeczki?

Japończycy do spożywania sushi używają pałeczek. Są one zazwyczaj wykonane z drewna albo bambusa i stanowią ważną część tzw. rytuału spożywania sushi. Zastanawiasz się, jak prawidłowo jeść pałeczkami?

Jedną z pałeczek opiera się we wgłębieniu między kciukiem a palcem wskazującym i podpiera palcem serdecznym. Drugą z pałeczek chwyta się kciukiem, palcem wskazującym i środkowym. Gdy chwyta się porcje sushi, powinno się manewrować górną pałeczką, a dolną pozostawić nieruchomą. Po spożyciu rolek sushi powinno się położyć obie pałeczki na talerz, na podstawkę lub włożyć je do miseczki.

Zobacz też:  Jak jeść migdały – ze skórką czy bez? Podpowiadamy!

Do sushi można dodać sos sojowy i wasabi. Marynowany imbir jest kolejnym bardzo popularnym dodatkiem, którego smak świetnie komponuje się z tym daniem.

Sushi najlepiej smakuje świeże, więc ważne jest, aby wybrać renomowaną restaurację, która pozyskuje ryby od zaufanych dostawców i dba o najwyższe standardy.

Jakie są popularne dodatki używane do nadzienia sushi?

Nadzienie sushi zazwyczaj składa się z owoców morza, ryb, warzyw i tofu. Do sushi używa się ryżu krótkoziarnistego, który przed ugotowaniem jest moczony w occie, cukrze i soli. Sushi może być zwijane ręcznie lub za pomocą maty do sushi i jest często podawane z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Często używanymi dodatkami do tego dania są: tuńczyk, łosoś, węgorz, krewetki, krab, awokado i mango. Sushi może być również wypełnione gotowanym jajkiem lub warzywami takimi jak słodki ziemniak, ogórek i marchewka.

Sushi pochodzi z Japonii, ale stało się popularne na całym świecie. Jest zazwyczaj podawane z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi. Wiesz, jak jeść sushi. Teraz nie musisz się martwić, gdy odwiedzisz restaurację – etykieta jedzenia sushi jest ci już dobrze znana. Nie pozostaje ci nic innego, jak tylko nacieszyć swoje kubki smakowe świeżymi kawałkami sushi w restauracji lub zamówić to popularne danie do domu!



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz